XΡΗΜΑτιστήριο

> Μακάρι να βγουν αληθινοί! Επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού το 2010, μείωση του ελλείμματος του ΑΕΠ το 2008, αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας το 2010, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την περίοδο 2007 – 2010.
> Η πορεία της κατά τα άλλα ώριμης αγοράς του ΧΑ μάς δείχνει ότι οι εγχώριες επιχειρηματικές συμφωνίες, τα ικανοποιητικά οικονομικά στοιχεία των εισηγμένων εταιρειών, το καλό επενδυτικό κλίμα, οι θετικές προοπτικές της οικονομίας, δεν μπορούν να απορροφήσουν τους αλλοδαπούς κραδασμούς, τις ξενόφερτες αρνητικές ειδήσεις και την κακή ψυχολογία των διεθνών αγορών.
> Ευτυχώς πάντως, που δεν είμαστε και εμείς μεταξύ των πρώτων! Εθνική Τράπεζα, Αlapis και Marfin Investment Group είναι οι γνωστές και μη εξαιρετέες εταιρείες που έριξαν άφθονο διαφημιστικό χρήμα στην αγορά, λαμβάνοντας έτσι τους άτυπους τίτλους των καλύτερων για το 2007.
> Τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία δεν έχουν πλέον και τόσο σημασία, καθώς ούτως ή άλλως η ζημιά έγινε! Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της διοίκησης και των εργαζομένων, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, την αναμόρφωση των καταστημάτων, τη διαρκή εκπαίδευση του προσωπικού, τη δημιουργία ανταγωνιστικών προϊόντων, τη διαφημιστική καμπάνια, κ.λπ., πολλοί από τους πελάτες της ATEbank δεν κατάφεραν μέσα στις γιορτές να εξυπηρετηθούν, γιατί;
> Αναμένονται αντιδράσεις! Το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι οι εργοδότες δεν υποχρεούται να έχουν στην εργασία τους κακόβουλους μισθωτούς, συνδικαλιστές, καθώς αυτό υπερβαίνει τα όρια της καλής πίστης και των χρηστών ηθών.
> Ποιες από τις εισηγμένες επιχειρήσεις «δανείστηκαν» ή, αν προτιμάτε καλύτερα, άντλησαν τα περισσότερα κεφάλαια κατά τη διάρκεια του 2007; Οι συνήθεις ύποπτοι, MIG με 519 εκατομμύρια ευρώ, Πειραιώς με 137, Eurobank με 13 και Alapis με 817.
> Αν και αυτός δεν θεωρείται υπέρμετρος δανεισμός, τότε τι άλλο είναι; Ο λόγος για την Alapis που θα αντλήσει ως 640 εκατ. ευρώ από κοινοπραξία τραπεζών, μεταξύ των οποίων είναι οι Εμπορική, Εθνική, Πειραιώς και Alpha.
> Υπάρχουν εισηγμένες επιχειρήσεις στις οποίες ορισμένοι από τους μεγαλομετόχους και κάποιοι από τα διευθυντικά στελέχη, στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος stock option, δεν άσκησαν τα δικαιώματα προαίρεσής τους;
> Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά περίπου 15 είναι τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού που κατέγραψαν το 2007 μονοψήφιες αποδόσεις. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τις συνεχιζόμενες εκροές χρημάτων, κυρίως από την συγκεκριμένη κατηγορία αμοιβαίων, τότε αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της κρίσης.
> Όλα τα είχαμε, οι προβλέψεις των ξένων αναλυτών για μείωση ή ακόμη και οριστική κατάργηση των μερισμάτων μάς έλειπαν! Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι δεύτερες σκέψεις που κάνει ήδη η Citigroup για το θέμα.
> Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι τράπεζες! Ο λόγος για την επικείμενη αύξηση των εορταστικών και καταναλωτικών δανείων, που αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ το φράγμα του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.
> Δεν είναι πλέον μονόδρομος, υπάρχει και άλλη οδός! Για να μη μειωθεί η συμμετοχή του ιταλικού ομίλου στην ΑΝΕΚ μπορεί να εκδοθεί ομολογιακό δάνειο, που θα αναλάβει εξ ολοκλήρου να πληρώσει ο κ. Γκριμάλντι, έτσι δεν είναι;
> Μεταφορά επιχειρηματικού δανείου … (*)… ανάλογα με την αξιολόγηση της εταιρείας από την τράπεζα! Προσοχή στους αστερίσκους των ολοσέλιδων τραπεζικών διαφημίσεων, καθώς τις περισσότερες φορές παραπέμπουν σε αόριστα και παραπλανητικά μηνύματα.
> Κάτι μας λέει ότι το πρώτο μεγάλο deal του 2008 θα έρθει από τον κλάδο της Υγείας, καθώς οι «νύφες» είναι λίγες, οι «γαμπροί» πολλοί, ενώ ορισμένα από τα «συνοικέσια» βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη! Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ιασώ.
> Άλλο να επιδιώκεις τις αλλοδαπές επενδύσεις και άλλο να παραδίδεις την οικονομία σου στους ξένους! Ότι ο όμιλος της Εθνικής είναι ο μεγαλύτερος από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας στην Ελλάδα είναι θεμιτό και αναμενόμενο, αυτό όμως που θα έπρεπε να προβληματίσει τους αρμόδιους είναι ότι την επόμενη θέση καταλαμβάνει πλέον ο όμιλος από το Dubai.
> Η στασιμότητα των υποψήφιων αγοραστών, σε συνδυασμό με το κυβερνητικό αλαλούμ μεταξύ αρχικών διαρροών και τελικών προτάσεων, ανάγκασε τους απανταχού ειδικούς να χρησιμοποιήσουν όλες τις εφεδρείες τους, έτσι με διαδοχικές έρευνες προσπάθησαν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και να δώσουν νέα πνοή στην κτηματαγορά.
> Ιδανικοί αυτόχειρες! Από τη στιγμή που το κράτος, με τον νέο νόμο περί ανωνύμων εταιρειών, μείωσε από το 33,3% στο 20% το προαπαιτούμενο ποσοστό για να λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις όλα είναι πλέον πιθανά.
> Και όμως μέσα στο 2007, η πολυδιαφημισμένη αγορά Καπράλου είχε πιο πολλές διαγραφές, παρά εισαγωγές εταιρειών. Περίπου 12 επιχειρήσεις «απομακρύνθηκαν» από το ταμπλό της Σοφοκλέους, ενώ μόλις τέσσερις άρχισαν τη διαπραγμάτευσή τους.
> Έχουν έξοδα οι άνθρωποι! Οι εορταστικές πωλήσεις ποσοστών, από τους βασικούς μετόχους των εισηγμένων εταιρειών, συνεχίστηκαν και φέτος. Πρόσφατο παράδειγμα η μείωση στο 32,390% από 37,401%, του κ. Κωνσταντίνου Πηλαδάκη στη Vivere.
> Τι είναι ο συντελεστής Βήτα; Πρόκειται για μια προσπάθεια μέτρησης του βαθμού συσχέτισης που παρουσιάζει η διακύμανση μιας μετοχής έναντι του γενικού δείκτη. Μετοχές με συντελεστή Βήτα μεγαλύτερο της μονάδας θεωρούνται επιθετικές, ενώ με συντελεστή 0,5% αμυντικές.
> Κακά τα μαντάτα! Με ανατιμήσεις σε πολλά βασικά προϊόντα, που ξεπερνούν το 15%, θα υποδεχθούμε όπως φαίνεται το 2008, καθώς πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη αποστείλει στο υπουργείο ανάπτυξης τις νέες αυξημένες τιμές τους.
> Με αφορμή την αρωγή, από τον Όμιλο Ελληνικά Χρηματιστήρια, σε δήμους που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, έχουμε να πούμε ότι άλλο οι παροχές στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης των εταιρειών και άλλο προς ικανοποίηση πολιτικοοικονομικών σκοπιμοτήτων.
> Στου «κασίδη το κεφάλι»! Μετά και τις πρόσφατες εκατέρωθεν ανταλλαγές «φιλοφρονήσεων», να δούμε πώς θα συνεργαστεί η πλευρά του «παραδοσιακού» ΟΤΕ με τους εκπρόσωπους της «εισβολέως» MIG, ειδικά σε θέματα στρατηγικής σημασίας.
> Οι κυβερνήσεις εναλλάσσονται, οι γνωστές λογιστικές αλχημείες όμως, που ωραιοποιούν το δημόσιο έλλειμμα, παραμένουν ως έχουν! Η χρήση swaps βοήθησε στη μείωση δαπανών που έχουν να κάνουν με τόκους κατά περίπου 1%.
> Να και η πρώτη μεταγραφή στελέχους για το 2008! Από την Εθνική στην Αspis και από τη λιανική τραπεζική στα αμοιβαία κεφάλαια. Ο λόγος για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Aspis International AΕΔΑΚ κ. Φίλο.
> Ζημίες πολλών εκατομμυρίων ευρώ κατέγραψαν μέσα στο 2007 οι, κατά πολλούς, θεματοφύλακες του καπιταλιστικού – χρηματοπιστωτικού συστήματος εξουσίας, καθώς ένας προς έναν οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι διαγράφουν αξίες προερχόμενες κυρίως από τον χρηματοοικονομικό κλάδο.
> Οι αγοραπωλησίες μεταξύ «θυγατέρων» εταιρειών και «μαμάδων» τραπεζών, που ανήκουν στον ίδιο επιχειρηματικό Όμιλο, έχουν γίνει πλέον συνήθεια! Η Eurobank Properties, λίγο πριν το κλείσιμο της χρονιάς, προχώρησε στην αγορά ακινήτων από την EFG Eurobank, γιατί άραγε;
> Με γνώμονα τα 37 δισ. ευρώ που δανείστηκε η χώρα μας το 2007, πολυετή ομόλογα και έντοκα γραμμάτια περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νέο πρόγραμμα εκδόσεων ελληνικού χρέους για το πρώτο εξάμηνο του 2008.
> Ας κρατήσουν «μικρό καλάθι»! Για να δούμε αν η αρχική παράταση στην προθεσμία ρύθμισης των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία, που λήγει οριστικά στις 31 Δεκεμβρίου, φέρει τα πολυαναμενόμενα αποτελέσματα;
> Τόσο δύσκολο ήταν! Χρειάστηκε τρεις ολόκληρες συνεδριάσεις 19, 20 και 21 Δεκεμβρίου, έτσι ώστε να προβεί στην αγορά 5.700 ιδίων μετοχών της. Ο λόγος για τη Lamda Development, που πραγματοποίησε τις εν λόγω συναλλαγές μέσω της Εθνικής Χρηματιστηριακής.
> Ποια από τα λεγόμενα «βαριά χαρτιά» της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, και κυρίως για ποιους λόγους, λάμπουν διά της απουσίας τους από το χαρτοφυλάκιο των εισηγμένων επιχειρήσεων της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών;
> Από 15,493% σε 13,651%! Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης, με απορρόφηση της Παντεχνικής από την Ελληνική Τεχνοδομική ΤΕΒ, μείωσε μεταξύ άλλων τα δικαιώματα ψήφου του βασικού της μετόχου κ. Λεωνίδα Μπόμπολα.
> Κάθε χρόνο και καλύτερα! Από ό,τι φαίνεται η αύξηση του ναυτιλιακού συναλλάγματος μέσα στο 2007 θα ξεπεράσει και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, αγγίζοντας περίπου τα 15 δισ. ευρώ.
> Είναι γεγονός ότι κάποιοι από τους βασικούς μετόχους των εισηγμένων επιχειρήσεων, εκμεταλλευόμενοι την ανωνυμία αλλά και τον δανεισμό που τους παρέχουν οι ξένες επενδυτικές τράπεζες, εξακολουθούν να «χειραγωγούν» τις μετοχές τους;
> Και ξανά «προς τη δόξα τραβά»! Ταξίδεψαν με ακριβές τιμές βενζίνης, από 1,068 έως 1,13 και θα επιστρέψουν με ακόμα ακριβότερες, καθώς η επιβάρυνση κατά 5,7% του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα επιδράσει περίπου 2 λεπτά στην τελική λιανική τιμή!
> Πανέτοιμη δηλώνει η ATEbank να πιστώσει στους λογαριασμούς των δικαιούχων τις αποζημιώσεις που θα καταβάλει ο ΕΛΓΑ σε 16.458 παραγωγούς 44 νομών της χώρας για εκτιμήσεις ζημιών στη φυτική παραγωγή.
> Από ό,τι φαίνεται υπάρχει χώρος και για άλλες! Ο λόγος για τις τρεις νέες τραπεζικές – ασφαλιστικές εταιρείες, Aplha Life, Εμπορική Ασφαλειών ΑΕΑΓΑ και Directa ΑΕΓΑ, που αναμένεται να λάβουν αδειοδότηση από την Επιτροπή Ιδιωτικής Ασφάλισης του ΥΠΑΝ.
> Μπορεί από την 1η Ιανουαρίου 2008 η παρακράτηση φόρου σε μισθούς, ημερομίσθια, συντάξεις και άλλες παροχές, να γίνεται με βάση το νέο αφορολόγητο όριο και τους μειωμένους φορολογικούς συντελεστές, όμως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, λόγω της μη τιμαριθμοποίησης της κλίμακας και όχι μόνο, αναμένεται να επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο.
> Προσοχή γιατί ακολουθούν βαριά πρόστιμα! Προθεσμία μέχρι τις 31/12/2007 έχουν οι κάτοχοι οχημάτων για να προμηθευτούν το σήμα των τελών κυκλοφορίας από τις τράπεζες, τα ΕΛΤΑ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
> Παρασκευή 4/01, η πρώτη προγραμματισμένη έκτακτη γενική συνέλευση εισηγμένης επιχείρησης για το 2008. Περί της REDS ανάπτυξης ακινήτων και υπηρεσιών ο λόγος.
> Από το να τα «αρπάξουν» κάποιοι «γαλάζιοι» ημέτεροι, καλύτερα να τα αξιοποιήσει η Εκκλησία της Ελλάδος! Ο λόγος για τη διεκδίκηση έργων από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007 – 2013, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ.
> Stock Option Plan και από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο! Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και με έκδοση νέων κοινών ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου, μετοχών, τιμής διάθεσης 3,70 ευρώ καθεμία.
> Χειρότερο δεν γίνεται! Αύξηση της τάξεως του 13,9% σημείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, όταν μόνο για τον δέκατο μήνα ανήλθε σε 3,475 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 18,8%.
> Λίγο πριν από το κλείσιμο του 2007 και μια ακόμη εισηγμένη εταιρεία, ανακοίνωσε την παύση της διαπραγμάτευσης των μετοχών της στο ΧΑ! Ο λόγος για την Regency Entertainment, η οποία συγχωνεύθηκε με την Dionysos Leisure.
> Τα ερωτήματα παραμένουν πολλά! Ποιες είναι οι υπηρεσίες που προσέφερε η Aγροτική Αsset Management στην Αγροτική ΑΧΕΠΕΥ, ώστε να μην αναγνωριστεί προς έκπτωση, από τα ακαθάριστα έσοδα παλαιών χρήσεων, ποσό ύψους 138.517,98 ευρώ; Ποια είναι η αιτιολογία; Σε ποια υπογραφείσα σύμβαση παραπέμπει;
> Κάπως έτσι λειτουργούν όλοι αυτοί που θέλουν να βάλουν βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο! Οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν την πιθανότητα εναρμονισμένων πρακτικών από πλευράς τραπεζών, πρακτόρων και κτηματομεσιτών, που είχε ως αποτέλεσμα την παραπλάνηση των δανειοληπτών κατά την περίοδο της φούσκας των ακινήτων.
> Άλλη μια παρέμβαση με νόημα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία δηλώνει αποφασισμένη να μην επιτρέψει την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων, αποτρέποντας έτσι μια νέα αύξηση του πληθωρισμού.
> Και νέα πτώση του αμερικανικού νομίσματος! Οι ανησυχίες των επενδυτών για επιβράδυνση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, λόγω της ύφεσης στην αγορά ακινήτων, οδήγησαν το δολάριο σε νέα υποχώρηση έναντι του ευρώ.


Σχολιάστε εδώ