«Χρονιά-Γολγοθάς» το 2008 για την εξωτερική πολιτική
Σε αληθινό πολιτικό μαρτύριο έχει ήδη εξελιχθεί η αναμενόμενη για τις 23-24 Ιανουαρίου 2008 επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Άγκυρα, με την οποία θα αρχίσει η «πορεία προς τα Τάρταρα» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Δεν περνάει εβδομάδα πλέον χωρίς η τουρκική ηγεσία να υπαγορεύει εμπράκτως κάποια κατά την άποψή της ελληνοτουρκική διαφορά, με αποτέλεσμα να έχει ήδη παγιδεύσει τον έλληνα πρωθυπουργό σε μια ημερήσια διάταξη θεμάτων που θα σφραγίσουν την επίσκεψή του και τα οποία σιγά σιγά αλλά μεθοδικά αθροίζονται για να συναποτελέσουν ολόκληρη τη λίστα των τουρκικών διεκδικήσεων απέναντι στην Ελλάδα!
Τέτοιο διπλωματικό «τύλιγμα» δεν έχει υποστεί ποτέ άλλοτε η Ελλάδα. «Δεμένο χειροπόδαρα» σέρνουν οι Τούρκοι τον Καραμανλή στην Άγκυρα. Σε οποιαδήποτε άλλη εποχή θα ήταν αδιανόητο να ταξιδέψει έλληνας πρωθυπουργός στην τουρκική πρωτεύουσα κάτω από αυτούς τους όρους πολιτικής και διπλωματικής ταπείνωσης. Είναι να απορεί κανείς πώς δεν αντιλαμβάνεται ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής πόσο μεγάλη πολιτική ζημιά, χωρίς κανέναν λόγο, θα του προκαλέσει αυτή η επίσκεψη.
Τι είναι άραγε αυτό που τον δεσμεύει και δεν ματαιώνει αυτήν την επίσκεψη, που απειλεί να σφραγίσει ολόκληρη την πολιτική καριέρα του; Μόνο ο ίδιος ξέρει – τουλάχιστον για την ώρα…
Ξαναζούν τα Ύμια
Οι Τούρκοι τον έχουν πάρει χαμπάρι, βλέπουν πως δεν αντιδρά και κλιμακώνουν τις προκλήσεις τους.
Αυτήν την εβδομάδα έφτασαν να μετατρέψουν τον Κ. Καραμανλή σε… Σημίτη, καθώς ανέσυραν και έθεσαν στο τραπέζι μέχρι και το υψηλού συμβολισμού θέμα των… Υμίων!
Με μπαράζ διαβημάτων του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταγγέλλει ελληνικά ψαροκάικα και σκάφη του Λιμενικού που προστατεύουν τα Ύμια για παραβιάσεις των… τουρκικών χωρικών υδάτων!
Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων ισχυρίζεται μάλιστα ότι από τις 7 έως τις 26 Δεκεμβρίου έχουν σημειωθεί… 26 παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων στα Ύμια και βάσει των ισχυρισμών αυτών το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει προβεί σε σειρά σχετικά διαβήματα – τουλάχιστον τέσσερα κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο μόνο. Αποκαλυπτικό της τουρκικής προκλητικότητας είναι το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Άγκυρας προβάλλει τον ισχυρισμό ότι οι βραχονησίδες των Υμίων – «Καρντάκ», όπως τις αποκαλεί, «απέχουν μόλις 3,8 μίλια από την τουρκική ακτή, ανήκουν στην Τουρκία και η ελληνική πρόκληση εναντίον της τουρκικής εθνικής κυριαρχίας δεν στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο».
Αυτήν την εβδομάδα έθεσαν το θέμα των βραχονησίδων, την προηγουμένη είχαν θέσει το θέμα της στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και ειδικότερα της Δωδεκανήσου, πιο πριν ο υπουργός Εξωτερικών Μπαμπατζάν είχε καλέσει τους τουρκικής καταγωγής πολίτες της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας να προσφεύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια εναντίον των ελληνικών αρχών και πάει λέγοντας.
Μέχρι πού θα φτάσουν; Και αυτοί μεν τη δουλειά τους κάνουν, τα συμφέροντά τους εξυπηρετούν. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής γιατί πρέπει όμως να επιβραβεύσει αυτήν την πολιτική της Άγκυρας με την επίσημη επίσκεψή του εκεί;
Θα μας διδάξουν και… πολιτισμό!
Οι Τούρκοι, πάντως, έχουν αποθρασυνθεί τόσο από τη στάση του, ώστε αποφάσισαν να διδάξουν την Ελλάδα και… πολιτισμό! Όσο παρανοϊκό κι αν ακούγεται αυτό, η τουρκική κυβέρνηση διοχέτευσε προς τα ΜΜΕ της χώρας της την πληροφορία ότι η τουρκική ιστορική κοινότητα, η οποία καταρτίζει έναν τουρκικό ιστορικό άτλαντα, κατήγγειλε την Ελλάδα ότι είναι η μόνη χώρα που αρνείται να συνεργαστεί μαζί της για την καταγραφή των οθωμανικών μνημείων που υπάρχουν στη χώρα μας, ώστε να συμπεριληφθούν στον άτλαντά της!
Δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι θα φτάναμε μέχρι του σημείου ο… «Αττίλας» να κατηγορεί την Ελλάδα για έλλειψη ευαισθησίας σε θέματα πολιτισμού, αλλά να που το είδαμε κι αυτό…
Κόλπα αναβάθμισης του ψευδοκράτους
Το Κυπριακό, πέρα από τα ελληνοτουρκικά, είναι ένας τεράστιος τομέας όπου η Αθήνα και η Λευκωσία θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατα προβλήματα και πιέσεις το 2008. Πιέσεις που προέρχονται από τους Αμερικανούς και την ΕΕ που έχουν κυριολεκτικά λυσσάξει να πετύχουν την «αναβάθμιση» του παράνομου κατοχικού καθεστώτος, μέσω του τεχνάσματος της «άρσης της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων», δηλαδή των τούρκων κατακτητών και των υποτελών τους στο νησί. Έχουμε φτάσει στο απίθανο σημείο να «ανησυχούν» οι ΗΠΑ και η ΕΕ γιατί παραμένουν απομονωμένοι οι κατακτητές! Έχουν έρθει τα πάνω κάτω σε αυτόν τον κόσμο. Οφείλουμε όμως να παραδεχτούμε ότι είναι όντως απίθανης εφευρετικότητας τα κόλπα που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι και οι Τουρκοκύπριοι για να πετύχουν έμμεσες μορφές αναγνώρισης του ψευδοκράτους.
Τελευταίο τους εφεύρημα ακόμη και οι… νάρκες του Αττίλα! Για την ακρίβεια, η συμφωνία με τον ΟΗΕ για την αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης στην Κύπρο.
Η ιστορία έχει ως εξής: Η κυπριακή κυβέρνηση έχει από καιρό προχωρήσει στην αφαίρεση των ναρκών που υπήρχαν στην ελεύθερη πλευρά της Κύπρου. Η Λευκωσία προχώρησε στην αποναρκοθέτηση μονομερώς, ανταποκρινόμενη στο πνεύμα της εποχής και στις εκκλήσεις του ΟΗΕ.
Η Άγκυρα θέλησε πρόσφατα να προβεί κι αυτή σε ανάλογο βήμα. Έβαλε όμως το κατοχικό καθεστώς να απαιτήσει η συμφωνία αποναρκοθέτησης να μην υπογραφεί μεταξύ ΟΗΕ και τουρκικού στρατού, όπως απαιτούν η κυπριακή κυβέρνηση και τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά μεταξύ ΟΗΕ και… «τουρκοκυπριακών δυνάμεων ασφαλείας»! Με το τέχνασμα αυτό, όμως, το παράνομο τουρκοκυπριακό καθεστώς θα τύγχανε έμμεσης αναγνώρισης από τον ΟΗΕ, κάτι που φυσικά είναι εντελώς απαράδεκτο για την κυπριακή κυβέρνηση.
Ρεσιτάλ αδιαλλαξίας των Σκοπίων
Σε άσχημη κατεύθυνση κινείται και η υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων. Η σοβαρότατη υποχώρηση της κυβέρνησης Καραμανλή να αποδεχθεί την αναζήτηση συμφωνίας γύρω από ένα σύνθετο όνομα που θα εμπεριέχει και τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγό της έμεινε δίχως την παραμικρή ανταπόκριση από την πλευρά των Σκοπίων.
Αντιθέτως, οι ηγέτες της ΠΓΔΜ ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον για το ποιος θα προβεί στη μεγαλύτερη επίδειξη αδιαλλαξίας στο θέμα αυτό. Αυτήν την εβδομάδα μέχρι και ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβενκόφκσι, που εμφανιζόταν κάπως λιγότερο εριστικός δήλωσε ότι «αν στο τέλος η επιλογή είναι ένταξη στο ΝΑΤΟ ή αλλαγή του συνταγματικού ονόματος, εμείς θα επιλέξουμε την υπεράσπιση του ονόματος».
Η αλήθεια είναι ότι μια σειρά παράγοντες έχουν κινηθεί και ενθαρρύνουν με δημόσιες δηλώσεις τους την αδιαλλαξία των Σκοπίων – από τον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς και το Ευρωκοινοβούλιο μέχρι τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα κάλεσε ανοιχτά υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και μάλιστα ουσιαστικά με το όνομα «Μακεδονία», καταδικάζοντας το ενδεχόμενο προβολής ελληνικού βέτο.
Μέσα σε τέτοιο κλίμα δεν είναι καθόλου απροσδόκητη η αδιάλλακτη στάση που επιδεικνύουν τα Σκόπια.
Έτσι, όμως, αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες να υποχρεωθεί τελικά η κυβέρνηση Καραμανλή να προβάλει βέτο ή να καταβάλει άχρηστο κόπο και διπλωματικοπολιτική δραστηριότητα, προκειμένου να πείσει τους Αμερικανούς ότι θα χρησιμοποιήσει οπωσδήποτε το δικαίωμα βέτο που έχει, αν η Ουάσινγκτον απευθύνει προς την ηγεσία των Σκοπίων πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Μπλεξίματα με το Κόσοβο
Άσχημη τροπή έχει πάρει και η υπόθεση της στάσης της κυβέρνησης Καραμανλή στο θέμα του Κοσόβου.
Έχει γίνει πλέον φανερό πως η Αθήνα το «στρίβει» και ετοιμάζεται να συμπαραταχθεί με τους Αμερικανούς και την ΕΕ και να αναγνωρίσει ακόμη και μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, αδιαφορώντας για τις μοιραίες συνέπειες που αυτό θα έχει για την Κύπρο.
Αν στη Μεγαλόνησο νικήσει ο Τάσσος Παπαδόπουλος στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, τότε είναι βέβαιο πως η Λευκωσία θα συνεχίζει μέχρι τέλους, όσο την παίρνει, την αντίστασή της μέσα στους κόλπους της ΕΕ κι έτσι θα εξαναγκάσει και την ελληνική κυβέρνηση να συμπεριφερθεί πιο συγκρατημένα, σώζοντας και την αξιοπρέπεια της Αθήνας. Αν, αντίθετα, νικήσει ένας από τους δύο ενδοτικούς υποψηφίους και ιδίως ο Γ. Κασουλίδης, πράγμα απίθανο, τότε είναι βέβαιο πως η κυβέρνηση Καραμανλή θα τρέξει να ενταχθεί στον πολιτικό «συνασπισμό των προθύμων» υπό την αστερόεσσα που θα φωνάζει… «Κόσοβο ανεξάρτητο και ξερό ψωμί», νομίζοντας ότι έτσι θα εξασφαλίσει ευνοϊκότερη στάση των ΗΠΑ υπέρ της Αθήνας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
Φρούδες ελπίδες, φυσικά, που θα μας κάνουν να πληρώσουμε ακριβά τέτοιες αυταπάτες. Ας ευχηθούμε να μας σώσουν πάλι οι… Κύπριοι, εκλέγοντας τον Τάσσο Παπαδόπουλο!
Έτσι κι αλλιώς όμως η χρονιά που αρχίζει την Τρίτη θα είναι Γολγοθάς για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Βαριά δίσεκτο θα είναι το 2008 στον τομέα αυτόν…