«ΦΥΛΑΡΧΟΙ» ΚΑΙ «ΦΥΛΕΣ» ΖΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ

Η παραπάνω εκτίμηση μάλλον δεν αδικεί την εσωκομματική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί μετά την 11η Νοέμβρη. Ίσως δε την αποτυπώνει πιστά.

Πράγματι, ενάμιση μήνα μετά το θριαμβευτικό 55% που πήρε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, η κατάσταση, το κλίμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παραπέμπει στην ανάταση για την οποία είχε δεσμευτεί.

Αντίθετα, αυτά που παρατηρούνται και οδηγούν σε απαισιόδοξες προσεγγίσεις, εν όψει και του… δίσεκτου 2008, είναι:
• Η αποδόμηση του μπλοκ που στήριξε τον Γιώργο στην εσωκομματική αναμέτρηση της 11ης Νοέμβρη, λόγω διαφωνιών και έντονου παρασκηνίου για τη μοιρασιά των «λαφύρων» της εσωκομματικής νίκης, προσωπικών φιλοδοξιών και αλληλοϋπονομεύσεων.
• Μια ιδιόμορφη «αιχμαλωσία» του Γιώργου από πρόσωπα και καταστάσεις που υποτίθεται ότι θα ξεπερνούσε και θα ξερίζωνε μετά τη θριαμβευτική του επικράτηση.
• Μια κατάσταση «άπνοιας», απραξίας, αβεβαιότητας, ελλείμματος σύμπνοιας και ενότητας.
Είναι χαρακτηριστική η αργοπορημένη και αμήχανη αντίδραση της Χαρ. Τρικούπη για την υπόθεση Ζαχόπουλου, που έχει καθηλώσει την κυβέρνηση στο καναβάτσο. Και αυτήν ακριβώς τη δυσκολότατη για την κυβέρνηση κατάσταση το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να την αξιοποιήσει, βολοδέρνοντας μεταξύ… «ήπιων» και «ακραίων» αντιδράσεων, που τελικά καταλήγουν… μη αντιδράσεις!
«Αιχμάλωτος» των «προεδρικών φυλών»;
Αυτήν την περίοδο, που υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να είναι περίοδος κομματικής ανασυγκρότησης, στο εσωτερικό του
ΠΑΣΟΚ κυριαρχεί ένα σοβαρό ερώτημα, το οποίο μάλιστα διατυπώνεται κυρίως από στελέχη φίλα προσκείμενα στον Γ. Παπανδρέου:
• Θα προχωρήσει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ στις ρήξεις και υπερβάσεις για τις οποίες είχε δεσμευτεί κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής σύγκρουσης ή θα παραμείνει καθηλωμένος σε απραξία και -το χειρότερο- αιχμάλωτος των κομματικών «φυλών» που τον στήριξαν και θέλουν να του επιβάλλουν πρόσωπα, να τον κοντύνουν στα μέτρα τους και -εν τέλει- να τον στείλουν στο περιθώριο;
Μέχρι στιγμής η απάντηση δεν είναι… αισιόδοξη. Διότι η πολιτεία του Γιώργου μετά την 11η Νοέμβρη παραπέμπει σε παραλυτικές ισορροπίες μεταξύ των «φυλών», εκ των υποστηρικτών του προερχομένων. «Φυλών» που μπορούν ως εξής να περιγραφούν:
• «Φυλή» Φώφης Γεννηματά. Δηλαδή η ομάδα στελεχών που κινείται πέριξ της Φώφης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις της Φώφης με τον Γιώργο δεν είναι αρμονικές πλέον, όπως ήσαν πριν τις εθνικές εκλογές αλλά και στη διάρκεια της εσωκομματικής σύγκρουσης. Και τούτο επειδή η Φ. Γεννηματά εμφανίζεται χολωμένη, επειδή ο Γιώργος τον πρώτο ρόλο στην επιτροπή που θα οργανώσει το συνέδριο δεν τον ανέθεσε σε εκείνη, αλλά στον Πολυζωγόπουλο. Απ’ την άλλη μεριά τώρα, του επιτελείου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, προσάπτουν στη Φώφη «υπέρμετρες φιλοδοξίες που φτάνουν πολύ ψηλά»!
• «Φυλή» Χρ. Πολυζωγόπουλου, ο οποίος έχει μεν αυτήν την περίοδο δει τις μετοχές του να ανεβαίνουν, αλλά… κοιτάζει και την επόμενη (του συνεδρίου) μέρα, διεκδικώντας τη θέση του γραμματέα! Τη θέση αυτή διεκδικεί βεβαίως και η Φώφη, με αποτέλεσμα να έχουν διαμορφωθεί και μεταξύ τους σχέσεις ανταγωνιστικές. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι κορυφαίοι συνδικαλιστές οι οποίοι στήριξαν καταλυτικά τον Γιώργο στην εσωκομματική σύγκρουση, οι Παναγόπουλος (ΓΣΕΕ), Παπασπύρος (ΑΔΕΔΥ), Ασημακόπουλος (ΓΣΕΒΕ) έχουν διαχωρίσει τη θέση τους απ’ τον Πολυζωγόπουλο, αλλά εμφανίζονται επίσης δυσαρεστημένοι και με τον Γιώργο. Και τούτο επειδή κατά τη συνάντηση που είχαν μαζί του στη διάρκεια της εσωκομματικής σύγκρουσης του κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για την ανανέωση και ανασυγκρότηση του κόμματος. Ο Γιώργος είχε δεσμευτεί ότι θα τους συναντούσε μετά τις εσωκομματικές εκλογές για να συζητήσουν σχετικά, αλλά τους έχει αγνοήσει…
• «Φυλή» προσκείμενων στον Χρ. Παπουτσή, στην οποία ανήκουν στελέχη με οργανωτική πείρα, όπως οι Γ. Παναγιωτακόπουλος, Θ. Μωραϊτης, Μ. Καρχιμάκης, Αηδόνης κ.ά. Και αυτή η ομάδα εμφανίζεται χολωμένη με τον Γιώργο, επειδή προώθησε τον Πολυζωγόπουλο. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Παναγιωτακόπουλος τελευταία έχει οργώσει την Ελλάδα φτιάχνοντας συσχετισμούς εν όψει συνεδρίου, ενώ καταφέρεται με βαριές εκφράσεις κατά του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ για «αχαριστία», αφού του πρόσφερε τόση στήριξη στην εσωκομματική σύγκρουση…
• «Φυλή» στενών συνεργατών του Γιώργου, που συγκροτούν το επιτελείο του, όπως οι Γερουλάνος, Παμπούκης, Βάρτζελη, Κοτζιάς, Σεφερτζής, τα αδέρφια του κ.ά. Τα στελέχη αυτά δεν λειτουργούν πάντα ως ομάδα. Και δεν είναι πάντα η σχέση τους στενή με τον Γιώργο. Για παράδειγμα, ο Ν. Κοτζιάς πρόσφατα αποχώρησε απ’ το επιτελείο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για αποστασιοποίηση του Π. Γερουλάνου, ακόμα και της Ρ. Βάρτζελη, ακόμα και για απομάκρυνσή τους!
• Κάποια μεμονωμένα στελέχη, τα οποία στήριξαν τον Γιώργο, δεν ανήκουν σε ομάδες, λειτουργούν αυτονομημένα. Τέτοιες περιπτώσεις είναι ο Μ. Παπαϊωάννου, ο οποίος διεκδικεί τον ρόλο του διευθυντή των υπηρεσιών της ΚΟ που τώρα έχει η Ρ. Βάρτζελη, ο Θαν. Τσούρας που επίσης εμφανίζεται δυσαρεστημένος επειδή μετά τις εσωκομματικές εκλογές ο Γιώργος τον άφησε εκτός ηγετικού πυρήνα, ο Δημ. Ρέππας που είναι αυτήν τη στιγμή το πιο προβεβλημένο στέλεχος του επιτελείου του Γιώργου, χωρίς να αναμιγνύεται σε παιχνίδια συσχετισμών, ο Απ. Κακλαμάνης κ.ά.
• Μια άλλη «φυλή», χωρίς πάντως τα χαρακτηριστικά ομάδας, είναι οι λεγόμενοι «ενδιάμεσοι». Στελέχη που έχουν σταθεί μόνα τους όρθια, χωρίς να βασίζονται σε παιχνίδια συσχετισμών, ήσαν υποστηρικτές του Ανδρέα, πολεμήθηκαν απ’ τον Σημίτη και τώρα βλέπουν να περιθωριοποιούνται και απ’ τον Γιώργο. Χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση είναι ο Π. Οικονόμου. Για τα στελέχη αυτά δεν αποκλείουν ορισμένοι ακόμα και την οικεία βουλήσει αποστρατεία.
Κρίσιμη η επόμενη ημέρα του συνεδρίου…
Για τους περισσότερους εκ των υποστηρικτών του Γιώργου το κρίσιμο στοίχημα για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ δεν είναι οι επόμενες εθνικές εκλογές, αλλά η επομένη του συνεδρίου ημέρα. Τότε θα αποδείξει αν θα παραμείνει αιχμάλωτος των «φυλών» ή αν θα κάνει την αναγκαία υπέρβαση και θα προχωρήσει απελευθερωμένος από δουλείες. Τότε, τονίζουν οι φίλοι του Γιώργου, θα φανεί αν θα έχει βάλει τις βάσεις για επιτυχία στις επόμενες εκλογές ή αν θα συνεχίσει… μία απ’ τα ίδια.
Γεγονός είναι ότι εισηγήσεις και προτάσεις έχουν γίνει στον Γιώργο και σε οργανωτικό και σε πολιτικό επίπεδο για το πώς θα πρέπει να χειριστεί την επομένη του συνεδρίου, όπως:
• Ολιγομελές πολιτικό όργανο, περίπου 10μελές, που να μπορεί να λειτουργεί με ευελιξία, στη θέση πολυπρόσωπων και δυσκίνητων οργάνων που συνήθιζε έως τώρα να κατασκευάζει.
• Να κάνει άνοιγμα σε στελέχη που στήριξαν τον Β. Βενιζέλο, ώστε να τα ενσωματώσει και να δώσει την εικόνα ενότητας και πανστρατιάς.
Οι προτάσεις αυτές βασικά είχαν γίνει απ’ τους Κοτζιά και Παμπούκη, πριν ακόμα την 11η Νοέμβρη.
Θα περάσει τον Ρουβίκωνα ο Βενιζέλος;
Η τελευταία πρόταση, της ενσωμάτωσης δηλαδή στελεχών προσκείμενων στον Βενιζέλο, έχει να κάνει και με μια εκτίμηση επιτελών του Γιώργου, σύμφωνα με την οποία:
• Αν τα πράγματα δεν αλλάξουν, αν συνεχιστεί και μετά το συνέδριο η ίδια κατάσταση της ακινησίας, της «αιχμαλωσίας», των παραλυτικών συσχετισμών, τότε είναι πιθανό ο Βενιζέλος μετά το συνέδριο να διαβεί τον Ρουβίκωνα και να κάνει νέο πολιτικό σχήμα εν όψει ευρωεκλογών.
Αυτή η εκτίμηση εδράζεται και στην άποψη ότι ο Βενιζέλος δείχνει να ενδιαφέρεται ελάχιστα για το συνέδριο και τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν απ’ αυτό. Και τον υπό συγκρότηση όμιλο μάλλον θα τον παρουσιάσει μετά το συνέδριο, οπότε και ανάλογα με τις εξελίξεις θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις. Υπενθυμίζουμε ότι απ’ την περασμένη Κυριακή «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» αποκάλυψε ότι κινείται στα πρότυπα του Γκένσερ, για κόμμα που θα είναι καταλύτης και… συγκυβερνήτης στις πολιτικές εξελίξεις…
Σε ό,τι αφορά τέλος την ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου, όλα δείχνουν ότι «παίζει» η αναβολή, αλλά όχι πέραν της 15ης Μαρτίου.


Σχολιάστε εδώ