φετα… η μεγάλη απάτη

Μπορεί να είναι λευκό τυρί από τη Βουλγαρία συνήθως, απ’ όπου εισάγεται στις γνωστές τενεκεδένιες συσκευασίες ή ακόμη και απλό λευκό τυρί νοθευμένο με άγνωστες και πολύ πιθανόν επικίνδυνες φυτικές ουσίες, όπως αποκαλύπτουν κατά κόρον οι σχετικοί έλεγχοι του ΕΦΕΤ. Η ιστορία της νόθευσης της φέτας, ενός αρχαιότατου ελληνικού προϊόντος που η ονομασία του στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατοχυρώθηκε μόλις ένα δυο χρόνια πριν, είναι μια παλιά ιστορία που έχει φτάσει μέχρι και στα γραφεία αρμόδιων υπουργών, ακόμη και πρωθυπουργών, χωρίς όμως να… ανοίξει μύτη.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στις 25 Νοεμβρίου του 2004 στη Σόφια της Βουλγαρίας, σε σχετική ημερίδα για την ασφάλεια των τροφίμων, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σόφιας καταγγέλλει ότι Έλληνες εισάγουν τεράστιες ποσότητες βουλγαρικών γαλακτοκομικών προϊόντων και τα «βαφτίζουν» ελληνικά.
Με το υπ’ αριθμ. πρωτοκ. 20401283 έγγραφό του προς το υπουργείο Εξωτερικών ο έλληνας πρέσβης στη Σόφια (όλα τα σχετικά στοιχεία είναι στη διάθεση της εφημερίδας μας), μεταφέρει όλες τις σχετικές πληροφορίες για νόθευση και βάφτισμα των βουλγάρικων τυριών σε ελληνική φέτα. Μάλιστα μεταφέρει στο ίδιο έγγραφο και στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στον βουλγαρικό Τύπο για εκβιαστικές πιέσεις σε βάρος των βούλγαρων παραγωγών από τη μαφία να δίνουν με το ζόρι και σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές τα προϊόντα τους, τα οποία αλλάζουν ετικέτες και πωλούνται ως ελληνικά. Ξεσπά σύντομα πόλεμος ανάμεσα σε τυροκομικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες, καθώς οι αποκαλύψεις δεν έκαναν καλό σε ορισμένους, ενώ στα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης κυκλοφορούν στοιχεία και πιστοποιητικά τα οποία καταδεικνύουν, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, ότι το κύκλωμα χρησιμοποιεί πλαστά ή παραποιημένα πιστοποιητικά από κτηνιατρικές εκθέσεις προκειμένου να συγκαλύψει την απάτη.
Η υπόθεση αυτή οδηγεί σε λίγους μήνες την Επιτροπή Ανταγωνισμού στα ίχνη της γνωστής υπόθεσης του γάλακτος, για την οποία έχουν πέσει εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα, αλλά με το τυρί ή τη φέτα η επιτροπή δεν ασχολήθηκε καθόλου.
Αντιθέτως, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ξεκινά μπαράζ ελέγχων που καταλήγουν στην αποκάλυψη τεράστιας έκτασης νόθευσης της φέτας από δεκάδες τυροκομεία και τυροκομικές επιχειρήσεις.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχωρά στις αρχές του 2007 στην εφαρμογή του ισοζυγίου γάλακτος και υποχρεώνει τα τυροκομεία να δίνουν λογαριασμό τι ποσότητες γάλακτος αγόρασαν, από ποιους παραγωγούς και σε πόσες ποσότητες τυριού που παρήχθησαν χρησιμοποιήθηκαν. Ο έλεγχος βγάζει «λαγό», αφού έδειξε ότι κάποια τυροκομεία παρήγαγαν εκατοντάδες τόνους τυρί φέτα με μόλις ορισμένες εκατοντάδες κιλά κατσικίσιο γάλα.
Σημειώνεται ότι η φέτα γίνεται αποκλειστικώς από ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα και για να γίνει κάτι παραπάνω από ένας τόνος τυρί φέτα χρειάζονται πάνω από 2 τόνοι αιγοπρόβειο γάλα…
Την ίδια ώρα, από την άνοιξη του 2007 μέχρι σήμερα, ο ΕΦΕΤ αποκαλύπτει ότι επιχειρήσεις στην καρδιά της παραγωγής της φέτας, στα Τρίκαλα, όπως επί παραδείγματι η «ΒΙΟΓΑΛ» ΑΘ. Πλεξίδας και Υιοί ΟΕ, διακινούν τα γνωστά τσίγκινα τενεκέδια των 15 κιλών με την αναγραφή «ΦΕΤΑ ΠΟΠ», η οποία σε ορισμένες ποσότητες περιέχει άγνωστο φυτικό λίπος αντί για ζωικό και σε άλλες συσκευασίες που αναγράφουν Σούπερ Μάρκετ Γαλαξίας το τυρί μόνο φέτα δεν είναι, αφού είναι παρασκευασμένο από αγελαδινό γάλα και όχι από μείγμα κατσικίσιου και πρόβειου, όπως θα έπρεπε κανονικά. Εδώ, πολύ πιθανόν ο παρασκευαστής να έχει εξαπατήσει και το σούπερ μάρκετ που έχει την υπογραφή του στο δοχείο, ωστόσο υποτίθεται ότι τα σούπερ μάρκετ διαθέτουν σχετικούς ελέγχους και δεν είναι εύκολο να πέσουν θύματα απάτης από τους προμηθευτές τους…
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση νοθευμένης φέτας από άτομα που αποφεύγουν το αγελαδινό γάλα μπορεί να είναι ακόμη και επικίνδυνη, αφού υπάρχει το ενδεχόμενο να προκαλέσει διάφορες αλλεργικές παρενέργειες.


Σχολιάστε εδώ