Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Δεν θα πρωτοτυπήσουμε σήμερα εάν επικαλεστούμε την… εορταστική ραστώνη, για να δικαιολογήσουμε την πορεία της αγοράς τις τελευταίες ημέρες. Και δεν θα πρωτοτυπήσουμε γιατί δεν έχουμε να δικαιολογήσουμε κάτι. Ουδείς σώφρων άνθρωπος θα περίμενε διαφορετική συμπεριφορά από μια αγορά από την οποία όσοι δεν απουσιάζουν για μίνι διακοπές εκμεταλλεύονται τις ύστατες ώρες της χρονιάς που φεύγει για ανασυγκρότηση δυνάμεων, απολογισμό πεπραγμένων και ίσως σχεδιασμό των επόμενων κινήσεών τους.

δδ Τουλάχιστον αυτό οφείλουν να κάνουν οι σοβαροί επιχειρηματίες, οι σοβαροί επενδυτές – διαχειριστές, ακόμα και ο μέσος ιδιώτης, ο οποίος δεν εκλαμβάνει την εμπλοκή του στη χρηματιστηριακή αγορά ως πάρεργο, αλλά ως μια συγκροτημένη επενδυτική επιλογή στην οποία οφείλει να αφιερώνει εκτός από χρήμα και τον απαραίτητο χρόνο.
δδ Συνεπώς καθόλου δεν πρέπει να μας ξενίσει το γεγονός πως τις τελευταίες ημέρες –ίσως περισσότερο από ποτέ– όλοι είχαν την αίσθηση πως απλώς διεκπεραίωναν μια υποχρέωση, πως οι συνεδριάσεις ήταν σαφώς διαδικαστικού χαρακτήρα και ίσως «έκρυβαν» μια φοβία, μια ανησυχία για όσα πρόκειται να συμβούν από τη νέα χρονιά.
δδ Διάβαζα μεσοβδόμαδα πως οι θεσμικοί υποστηρίζουν ότι έχουν πάρει ήδη θέσεις στις μετοχές που «πιστεύουν» για τη νέα χρονιά, αλλά δεν έκρυψαν πως, εφόσον δεν απαιτηθεί χρόνος και κυρίως ρευστό, ευχαρίστως θα «υπερασπίζονταν» τις τρέχουσες θέσεις τους στα υπάρχοντα χαρτιά των χαρτοφυλακίων τους. Κι αυτό γιατί θα ήθελαν να διασφαλίσουν το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα εν όψει του πρώτου τριμήνου του 2008. Υπάρχει σοβαρός λόγος για τον οποίο οι πάντες θα ήθελαν να παραμείνει ο Γενικός Δείκτης πάνω από τις 5.100 μονάδες στην αυγή της νέας χρονιάς. Κανείς δεν ξεχνά πως η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία των διεθνών αγορών κι εκεί το τοπίο (ελέω κρίσης των δανείων) παραμένει εξαιρετικά θολό.

δδ Πάντως κοινός τόπος όλων είναι η σχετική ανησυχία για το ξεκίνημα της χρονιάς. Είτε διαχειριστή ρωτήσετε, είτε τεχνικό αναλυτή, θα σας απαντήσουν συγκρατημένα για τις προοπτικές της αγοράς εν συνόλω – τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο του ʼ08. Επιστρατεύτηκαν –και φευ δημοσιεύτηκαν κιόλας– αναλύσεις – συγκρίσεις με παλαιότερες χρονιές, ακόμα και χρονιές με εντυπωσιακά «κραχ» για τις διεθνείς χρηματαγορές, για να στοιχειοθετηθεί η άποψη πως το 2008 θα είναι έτος πιο «συγκρατημένο» και πιο «δύσκολο» από το 2007. Κάποιοι «προβλέπουν» ακόμα και μια μίνι –ή… μίντι!– κρίση και δίνουν ορόσημο τον Απρίλιο.

δδ Η στήλη θα παραμείνει συγκρατημένη στις εκτιμήσεις της, θα συνταχθεί μάλλον με όσους δεν προβλέπουν καλύτερες –ή έστω σημαντικά καλύτερες– επιδόσεις του χρόνου σε σχέση με φέτος, αλλά η τρομολαγνία περί κρίσεων μακριά από εμάς!
Καλή χρονιά να έχουμε…


Σχολιάστε εδώ