Στα 40 ευρώ το κατώτερο μεροκάματο

Τα απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα πλήττει επιπλέον η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια. Σε αυτές τις συνθήκες, η ηγεσία της ΓΣΕΕ προετοιμάζεται να αρχίσει μέσα στον Γενάρη τη μάχη για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2008. Και όπως αναφέρει στο «ΠΑΡΟΝ» ο επικεφαλής της παράταξης Αυτόνομη Παρέμβαση κ. Αλέκος Καλύβης, «πρέπει να αποσαφηνιστεί εξαρχής ο χαρακτήρας αγωνιστικής διεκδίκησης της σύμβασης».
Για αυξήσεις της τάξεως του 3%-3,5%, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, μιλά η κυβέρνηση για τους δημοσίους υπαλλήλους, συνεχίζοντας τη λιτότητα, σηματοδοτώντας έτσι, ανάλογες πρακτικές και στον ιδιωτικό τομέα. Η ΓΣΕΕ πάντως (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) διεκδικεί αυξήσεις στις κατώτερες αποδοχές της τάξεως του 10,5%, το ΠΑΜΕ υποστηρίζει τη διαμόρφωση κατώτερου μισθού στα 1.300 ευρώ, ενώ η Αυτ. Παρέμβαση προβάλλει το αίτημα για εναρμόνιση εντός τριετίας του κατώτερου μισθού με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, δηλαδή στα 1.250 ευρώ.
Ο κ. Καλύβης τονίζει ότι πρώτο μέλημα της συνδικαλιστικής ηγεσίας είναι η ενεργοποίηση των εργαζομένων με συνελεύσεις και ψηφοφορίες σε σωματεία και ομοσπονδίες για την τελική διαμόρφωση του πλαισίου διεκδίκησης και η μάχη για τη νέα σύμβαση «να κινηθεί παράλληλα με τις κλαδικές συμβάσεις, ώστε να δημιουργηθεί ευρύτερο μέτωπο…».
Για τη σύμβαση του 2008 ο επικεφαλής της Αυτ. Παρέμβασης και αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι:
• Το κατώτερο μεροκάματο πρέπει να διαμορφωθεί στα 40 ευρώ, από τα 29,30 ευρώ που είναι σήμερα.
• Ο κατώτερος μισθός στα 860 ευρώ, από τα 657,89 ευρώ που είναι σήμερα.
Ως προς τα βασικά θεσμικά αιτήματα, ο κ. Καλύβης αναφέρει ότι η παράταξή του υποστηρίζει τα εξής:
• Αύξηση του επιδόματος γάμου στο 15% και χορήγηση επιδομάτων τέκνων στο 7% για το πρώτο παιδί, 10% για το δεύτερο και 15% για το τρίτο παιδί. Να μην υπάρχει συμψηφισμός, σε περίπτωση που τα καταβαλλόμενα είναι περισσότερα από τα συμβατικώς προβλεπόμενα.
• Προσθήκη δύο τριετίες σε εργατοτεχνίτες και υπαλλήλους.
• Αύξηση της κανονικής άδειας στις πέντε εβδομάδες από τον πρώτο χρόνο και στις 6 εβδομάδες μετά τη 10ετία, ανεξαρτήτως εργοδότη. Και αύξηση του επιδόματος αδείας στον έναν μισθό.
• Χορήγηση κάρτας απεριόριστων διαδρομών σε όλους τους εργαζόμενους με χρέωση του εργοδότη.
• Κανονιστική ρύθμιση με βάση την οποία αυτοί που υπογράφουν τη σύμβαση θα προβλέψουν μηχανισμό εφαρμογής της – συμπληρωματικό στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, και τέλος
• Εξίσωση της αποζημίωσης των εργατών με αυτή των υπαλλήλων και παροχή όλης της αποζημίωσης χωρίς πλαφόν, στην περίπτωση παραίτησης λόγω συνταξιοδότησης.


Σχολιάστε εδώ