Ο νέος ρόλος της Ρωσίας

Όπως όλα τα σημαντικά για το παρόν και μέλλον της χώρας μας θέματα, έτσι και η επίσκεψη Καραμανλή στη Ρωσία αποσιωπήθηκε, ιδιαίτερα από τα ΜΜΕ τα οποία στην πλειοψηφία τους «τοποθέτησαν» την είδηση αυτή λίγο πριν από τα αθλητικά…
Εάν πράγματι οι κυβερνήσεις Καραμανλή από το 2004 μέχρι σήμερα έχουν να επιδείξουν ένα σημαντικό έργο, αυτό είναι οι αγωγοί ενέργειας και η δυνατότητα που προσφέρεται στη χώρα μας να διαμορφώσει μια εθνική στρατηγική, ώστε να καταστεί σημαντικός κόμβος διέλευσης και εφοδιασμού ενέργειας, κυρίως προς την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και προς την αφρικανική αγορά.
Ας μην ξεχνάμε ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους εγχειρήματα. Μέχρι το 2006 παρέμενε στην ουσία στα χαρτιά, για 13 ολόκληρα χρόνια, η τελική υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης.
Ας μην ξεχνάμε επίσης τις «ανησυχίες», τις προτροπές και τις παρεμβάσεις των δυτικών μας συμμάχων, που ήθελαν να εμποδίσουν τη δημιουργία ενεργειακών δικτύων, τα οποία δεν θα ελέγχουν οι ίδιοι… Γιʼ αυτό, μάλιστα, με «πατρική φροντίδα» μάς τόνιζαν το ενδιαφέρον τους για την ενεργειακή μας αυτονομία…
Το βασικό στοιχείο, πάντως, των εξελίξεων είναι ο νέος ρόλος της Ρωσίας και οι στόχοι που καθορίζει ο υπερενισχυμένος μετά τη μεγάλη του νίκη στις πρόσφατες εκλογές Βλαντιμίρ Πούτιν. Βεβαίως οι ΗΠΑ και κάποιοι δυτικοί ηγέτες νοσταλγούν την εποχή Γιέλτσιν και την τότε καταρρέουσα Ρωσία…
Όμως οι καιροί άλλαξαν. Η Ευρώπη θα πρέπει να χαράξει τη δική της στρατηγική απέναντι στη Ρωσία και να πάψει να χειραγωγείται από τις ΗΠΑ και τον ανεκδιήγητο ηγέτη τους Τζορτζ Μπους, όσον αφορά στην προοπτική και στον αναδυόμενο νέο ρόλο της Ρωσίας. Γιʼ αυτό και οι σχέσεις Ευρώπης – Ρωσίας πρέπει να περάσουν σε μια νέα φάση που θα εμπεδώσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο μεγάλες δυνάμεις και θα δώσει στην ίδια την Ευρώπη περισσότερη αυτονομία και δυναμική.

ΟΦΙΣ


Σχολιάστε εδώ