«Ντόπιο» κοκκινέλι από τη… Ρουμανία
Η τιμή του συγκεκριμένου προϊόντος είναι εξευτελιστική και άρα εξαιρετικά επικερδής για τις επιχειρήσεις, οι οποίες το συσκευάζουν και το πωλούν ως… γευστικότατο εγχώριο κοκκινέλι για να συνοδέψει το γιορτινό τραπέζι.
Η ζημιά είναι μεγάλη και διπλή, πρώτα πρώτα γιατί όταν γίνει ανάμειξη με ποσότητες πραγματικού εγχώριου κρασιού, προκειμένου να ταχτοποιηθούν τα τιμολόγια και να είναι οι επιχειρήσεις εντάξει απέναντι σε πιθανό έλεγχο, υποβαθμίζεται σημαντικά η ποιότητά του. Την υποβάθμιση της ποιότητας πληρώνουν πρώτα πρώτα οι καταναλωτές, οι οποίοι νομίζουν ότι βάζουν πρώτης ποιότητας ντόπιο κοκκινέλι ή λευκό κρασί στο ποτήρι τους, και αμέσως μετά οι χιλιάδες έλληνες παραγωγοί, τα σταφύλια των οποίων είτε δεν έχουν ζήτηση είτε όταν τα ζητάνε τα παίρνουν για ένα κομμάτι ψωμί οι βιομηχανίες οίνου.
Στο κόλπο είναι μεγάλες εισαγωγικές εταιρείες, οι οποίες μάλιστα είναι απόλυτα νομιμοφανείς, αφού η Ρουμανία, επί παραδείγματι, είναι πλέον ευρωπαϊκή χώρα. Όταν γίνονται εισαγωγές από τρίτες χώρες, γίνονται μέσω ευρωπαϊκών όπως η Ιταλία.
Έτσι, ούτε γάτα ούτε ζημιά για τα ζητούμενα υπερβολικά κέρδη. Τώρα, αν ο Έλληνας αντί για κοκκινέλι Νεμέας ή γνήσιο κρητικό κρασί πίνει αμφιβόλου ποιότητας μούστο, που είναι σκέτος «ξυδιάς» με πολλούς βαθμούς είτε ανακατεμένο με μεγάλες ποσότητες νερού, αυτό είναι άλλο ζήτημα.
Οι ίδιοι οι έλληνες παραγωγοί από ολόκληρη τη χώρα, και μέσω συνεταιριστικών οργανώσεων, έχουν καταγγείλει το γεγονός πολλές φορές, αλλά σε ώτα κουφών. Τα κέρδη από τη νόθευση των κρασιών είναι αστρονομικά, αγγίζουν κάποια εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, εύκολα και σχετικώς νομότυπα. Παράλληλα, συνθέτουν αισχροκέρδεια και προκαλούν τεράστια ζημιά σε βάρος έντιμων επιχειρηματιών και βιομηχανιών που πουλάνε αληθινό ελληνικό κρασί και βεβαίως σε βάρος καταναλωτών και παραγωγών.
Η νοθεία στο κρασί είναι ένα από τα μεγάλα αγκάθια της ελληνικής αγοράς και σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες είναι σε εξέλιξη από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι σχετικοί έλεγχοι οι οποίοι θα ανακοινωθούν σύντομα.