Μοναδικό «κεκτημένο» η πολύχρονη λιτότητα!

Oρθώς! Αλλά τι φταίνε οι εργαζόμενοι που είναι συνεχώς εγκλωβισμένοι σε έναν τέτοιο πολύχρονο φαύλο κύκλο, τον οποίο δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει έως τώρα καμία οικονομική πολιτική; Και το πιο οξύμωρο είναι ότι στην ίδια περίοδο ακούγαμε πολλούς να καταγγέλλουν τις εκάστοτε κυβερνήσεις για «επίθεση στα κεκτημένα», ενώ το μοναδικό «κεκτημένο» των εργαζομένων στα τελευταία τριάντα χρόνια είναι η «λιτότητα»! Δηλαδή, το μόνο «κεκτημένο» που έχουν σήμερα όλοι οι Έλληνες εργαζόμενοι είναι ότι είναι… τελευταίοι σε όλα σε σύγκριση με τους άλλους Ευρωπαίους ή να απέχουν δεκαετίες από το βιοτικό επίπεδο των άλλων ευρωπαίων συναδέλφων τους.
Με όλες τις γνωστές «φιλολαϊκές», «φιλεργατικές», «φιλελεύθερες» και «σοσιαλιστικές» τάχα οικονομικές πολιτικές, οι οποίες εφαρμόστηκαν σε όλες τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες με σκληρά πακέτα μέτρων λιτότητας, με ανελέητο φορομπηχτισμό, με σπατάλες 720 δισ. ευρώ που εισέρευσαν (με τη μορφή κοινοτικών πόρων, δανείων και φόρων) στα δημόσια ταμεία μετά την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πετύχαμε τα ακόλουθα αρνητικά ρεκόρ:
• Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να υπολείπεται σημαντικά του μέσου κοινοτικού.
• Οι μισθοί να είναι σημαντικά μικρότεροι από τον μέσο όρο των άλλων Ευρωπαίων.
• Ο πληθωρισμός, που κατατρώει τα εισοδήματα των εργαζομένων και αποδυναμώνει την ανταγωνιστικότητα, είναι μονίμως σχεδόν στην πρώτη θέση στη ζώνη του ευρώ.
• Η ανεργία, που έχει εξελιχθεί σε κοινωνική μάστιγα και ήταν σχεδόν άγνωστη στις δεκαετία του 1960, βρίσκεται στην κορυφή σχεδόν του σχετικού κοινοτικού πίνακα.
• Το δημόσιο χρέος, με τον ασταμάτητο δανεισμό, είναι πάνω από το 100% του ΑΕΠ, ενώ έπρεπε να είναι γύρω στο 60%.
• Η χώρα μας είναι τελευταία σε όλους τους δείκτες που προσδιορίζουν την κοινωνική συνοχή, την ανταγωνιστικότητα, την κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία, με αποτέλεσμα να χάνονται οι διεθνείς αγορές και θέσεις εργασίας και να αποδυναμώνεται το πραγματικό εισόδημα.
Έχουμε χρείαν άλλων παραδειγμάτων; Όχι, βεβαίως. Ναι, αλλά τι κάνουμε; Κάνουμε: συντηρούμε έναν φαύλο κύκλο στην οικονομία, έτσι για να περνάνε τα χρόνια…


Σχολιάστε εδώ