ΜΑΧΗ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Το πλεόνασμα της οικονομίας
Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προηγείται σταθερά σε όλες τις σφυγμομετρήσεις κατά 1,5% με 2% από τον ΓΓ του
ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια. Στην τρίτη θέση με 1% έως 2% διαφορά από τον κ. Χριστόφια βρίσκεται ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης.
Τα επιτελεία του Προέδρου Παπαδόπουλου εκτιμούν ότι με αυτά τα δεδομένα και εισπράττοντας, φυσιολογικά, ένα μέρος των αναποφάσιστων, ο κ. Παπαδόπουλος θα είναι στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Επιπρόσθετα, εκτός από το Κυπριακό, που είναι το ισχυρό όπλο του Προέδρου, αφού θεωρείται ως ο ικανότερος για την διαπραγμάτευση, ο Πρόεδρος διαθέτει και το όπλο της σταθερής οικονομίας. Η Κύπρος εντάσσεται από την 1η του έτους στην ΟΝΕ και για πρώτη φορά όχι μόνο καταπολεμήθηκε επιτυχώς το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία έχει και πλεόνασμα. Το ζητούμενο είναι πώς θα κατανοήσει στην πράξη ο κύπριος πολίτης αυτό το πλεόνασμα, όταν υπάρχει σχετική αύξηση των τιμών, όπως συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη και αλλού λόγω της αύξησης της τιμής των σιτηρών και του πετρελαίου. Η κυβέρνηση προέβη σε πακέτο παροχών, που περιελάμβανε μεταξύ άλλων τη μείωση της φορολογίας κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή, την αύξηση συντάξεων και τις παροχές προς τους πολυτέκνους.
Οι ψηφοφόροι του εξωτερικού
Η αχίλλειος πτέρνα του Προέδρου είναι οι νέοι ψηφοφόροι. Ούτε το ΔΗΚΟ το δικό του κόμμα, ούτε η ΕΔΕΚ, το Ευρωπαϊκό Κόμμα και οι Οικολόγοι διαθέτουν ισχυρές νεολαίες για να μπορούν να δώσουν ψήφους στον Πρόεδρο. Αντιθέτως, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ έχουν τις μεγαλύτερες φοιτητικές παρατάξεις και στην Κύπρο και στην Ελλάδα και στη Βρετανία, όπου σπουδάζουν οι Κύπριοι. ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ ετοιμάζονται να φέρουν για την ψηφοφορία από το εξωτερικό γύρω στις 5 χιλιάδες έκαστο κόμμα και η συμμαχία του Προέδρου περί τις 3 με 4 χιλιάδες. Λόγω της μικρής διαφοράς μεταξύ των υποψηφίων, οι Κύπριοι του εξωτερικού θα διαδραματίσουν εφόσον μεταβούν στο νησί καθοριστικό ρόλο και στον πρώτο αλλά και στον δεύτερο γύρο των εκλογών, αφού τα αποτελέσματα μάλλον θα είναι οριακά. Η διαφορά θα είναι 1% με 2%. Τα επιτελεία του Προέδρου ετοιμάζουν ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων για τη νεολαία, ώστε ακόμη και τη δωδεκάτη να εισπράξουν νέους ψηφοφόρους.
Διαρροές
Από την άλλη, στο στρατόπεδο του Δ. Χριστόφια ως αχίλλειος πτέρνα θεωρείται η διαρροή 11% με 13% των ψηφοφόρων του κόμματος, δηλαδή ποσοστό της τάξης του 3% με 4% παγκύπρια, προς τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Το ποσοστό αυτό είναι σταθερό, αφού παρουσιάζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Το ΑΚΕΛ επιδιώκει με κάθε τρόπο την επιστροφή των «ψηφοφόρων του», αν και χαρακτηρίζεται δύσκολη υπόθεση, επειδή πρόκειται για πολίτες που ψηφίζουν με βάση το Κυπριακό, είναι του «όχι» και εμπιστεύονται τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο. Το ΑΚΕΛ χάνει μεν ψηφοφόρους προς τον κ. Παπαδόπουλο, αλλά κερδίζει ψηφοφόρους από την ΕΔΕΚ, η οποία παρουσιάζει συσπείρωση μόνο της τάξης του 65%. Ό,τι δηλαδή το ΑΚΕΛ χάνει προς τον κ. Παπαδόπουλο, το αναπληρώνει επί του παρόντος από την ΕΔΕΚ. Ο κ. Χριστόφιας εμφανίζει ένα ανθρώπινο προσωπείο και κοινωνικά δίκαιο και διευκρινίζει ότι είναι μεν κομμουνιστής, αλλά ότι δεν θα προχωρήσει σε σοσιαλιστικό μετασχηματισμό, επειδή, όπως τονίζει, στην παρούσα φάση πρωτεύον ζήτημα είναι η απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή.
Ο Ταλάτ
Ο κ. Χριστόφιας καθώς και ο κ. Κασουλίδης επιδίδονται σε μια πολιτική κούρσα ποιος θα συναντηθεί πρώτος με τον κ. Ταλάτ μετεκλογικά στην περίπτωση εκλογής τους στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Και οι δύο υπόσχονται να επιλύσουν το Κυπριακό το συντομότερο δυνατό, προσεγγίζοντας τη λογική της λύσης εξπρές που προωθούν οι Αγγλοαμερικανοί και οι Τούρκοι. Στον αντίποδα, ο Τ. Παπαδόπουλος αναφέρεται σε κινητικότητα και όχι σε πρωτοβουλία μετά τις εκλογές. Δηλώνει, πάντως, έτοιμος για λύση, εφόσον η τουρκική πλευρά αλλάξει στάση.
Κοιμάται το Σχέδιο Ανάν
Τα επιτελεία τόσο του κ. Χριστόφια όσο και του κ. Κασουλίδη κατηγορούν την κυβέρνηση για ακρίβεια και για κακή διαχείριση του «όχι», εγείροντας τον κίνδυνο να οδηγηθεί το νησί στη διχοτόμηση. Όμως, από τη μια ο κ. Χριστόφιας είναι χρεωμένος με τέσσερα και μισό χρόνια συνδιακυβέρνησης με τον Τ. Παπαδόπουλο, κάτι που προβάλλεται και από τα επιτελεία Κασουλίδη, ενώ από την άλλη, ο κ. Κασουλίδης χρεώνεται -έχει δηλαδή ως αχίλλειο πτέρνα- το «ναι» που είπε στο Σχέδιο Ανάν και την επιμονή της επιστροφής του με άλλο όνομα. Η θέση αυτή προβάλλεται μέσω των τοποθετήσεων του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη. Ανάλογα ευάλωτη είναι η θέση του Δ. Χριστόφια, ο οποίος είχε δηλώσει πρόσφατα σε προεκλογική συγκέντρωση στο Λονδίνο ότι το Σχέδιο Ανάν κοιμάται…
Υπεροχή Αναστασιάδη
Ο κ. Κασουλίδης δίδει ιδιαίτερη έμφαση στο ήπιο και ευρωπαϊκό του, όπως θέλει να δείχνει, προφίλ, που βρίσκεται σε αντίθεση με τον εκρηκτικό και ηγετικό χαρακτήρα του Νίκου Αναστασιάδη. Ο τελευταίος τις πλείστες φορές υπερσκελίζει τον υποψήφιο του κόμματός για την Προεδρία της Δημοκρατίας Ι. Κασουλίδη και η πολιτική εικόνα προς τα έξω είναι ότι σε περίπτωση εκλογής Κασουλίδη το μεγάλο αφεντικό θα είναι ο Νίκος Αναστασιάδης. Ο κ. Κασουλίδης αντιμετώπιζε προβλήματα εντός των επιτελείων του λόγω έλλειψης επαρκούς πειθαρχίας. Ταυτόχρονα, η τάση στον ΔΗΣΥ ότι πρώτος στόχος είναι η απομάκρυνση Παπαδόπουλου από την εξουσία έφερε σε δεύτερη μοίρα την εκλογή του κ. Κασουλίδη στην εξουσία. Το κλίμα αυτό ενισχύθηκε και από τις δηλώσεις στελεχών δημόσια αλλά και στο παρασκήνιο ότι στον δεύτερο γύρο των εκλογών αντί Παπαδόπουλου, παρότι δεξιός, οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ πρέπει να ψηφίσουν Χριστόφια. Αυτή η πολιτική πρακτική δημιούργησε την εικόνα ότι η υποψηφιότητα Κασουλίδη ήταν χαμένη υπόθεση. Γι’ αυτόν τον λόγο ο κ. Κασουλίδης παρουσίαζε χαμηλά ποσοστά που ήταν αποτέλεσμα της τάσης, ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ να δείχνουν μέσα από τις δημοσκοπήσεις την πρόθεση να ψηφίσουν από την πρώτη Κυριακή τον κ. Χριστόφια! Μέσα σε αυτό το σκηνικό είναι που μπορούν να δικαιολογηθούν οι δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν για τη δεύτερη Κυριακή άλλοτε να προηγείται ο Τ. Παπαδόπουλος οριακά και άλλοτε ο Δ. Χριστόφιας. Βεβαίως, από την πρώτη στη δεύτερη Κυριακή πολλά μπορούν να συμβούν.
Ξανά στη μάχη
Μετά την πρώτη του έτους τα επιτελεία των υποψηφίων θα ριχτούν ξανά στη μάχη των εκλογών για να δώσουν το τελικό κτύπημα. Για την εκλογή Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος από την επομένη των εκλογών θα έχει δύσκολο έργο, αφού οι Αγγοαμερικανοί στο παρασκήνιο ετοιμάζουν τη μεγάλη δική τους επιστροφή, καθώς και του σχεδίου Ανάν, εφόσον βρουν πρόσφορο έδαφος…


Σχολιάστε εδώ