Εταιρείες-μάνατζερ στα νοσοκομεία

δΕίναι από καιρό γνωστό ότι τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα έχουν βάλει στο στόχαστρο το ΕΣΥ και τώρα φαίνεται ότι θα το πετύχουν, αφού πολύ σύντομα ανοίγει ο δρόμος για να περάσουν τα κρατικά νοσοκομεία σε ιδιωτικό μάνατζμεντ, με συμβάσεις που όλοι μαντεύουμε ποιους θα ωφελούν… Μέσα στον Ιανουάριο, πληροφορούμαστε, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα εκδώσει μια γνωμοδότηση-κλειδί με την οποία θα αρχίσει το ιδιωτικό «πάρτι» σε δημόσιο ζωτικό χώρο… Ήδη η σύμβαση Μαρτίνη με Αποστολόπουλο – Λιακουνάκο (κοινοπραξία Eurohospital) για την ανάθεση της διοίκησης του Ερρίκος Ντυνάν, μετά την τροπολογία που ψηφίστηκε, δρομολογεί εξελίξεις. Η γνωμοδότηση, όπως μαθαίνουμε, θα έχει ως κεντρικό της άξονα την ακόλουθη νομική επινόηση: το μάνατζμεντ είναι «άυλο» στοιχείο και, συνεπώς, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η παραχώρησή του αποτελεί εκχώρηση δημόσιας περιουσίας. Δεν γνωρίζουμε αν το ίδιο νομικό σκεπτικό μπορεί να εφαρμοσθεί και σε αμιγώς κρατικά νοσοκομεία, πέραν του «ημιδημόσιου» Ερρίκος Ντυνάν και όσων άλλων ιδρυμάτων διέπονται από ανάλογο «υβριδικό» ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η αρχή πάντως γίνεται…
γ Μας το έθεσαν ως αίνιγμα τραπεζικοί συνδικαλιστές και ομολογούμε ότι ακόμη ψάχνουμε την απάντηση: ποια είναι η κρατική τράπεζα (προσοχή: όχι το Ταμιευτήριο) που χάνει αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τοποθετήσεις σε δομημένα ομόλογα; Το μυστικό των ζημιών, μας είπαν, είναι ότι κρύβονται σε έναν ειδικό λογαριασμό αποθεματικών που δεν είναι εύκολο να τον διακρίνει κανείς από μια απλή μελέτη των δημοσιευμένων στοιχείων, αφού η τράπεζα έχει σταματήσει να δίνει και λεπτομερείς πληροφορίες για αυτήν την κατηγορία επενδύσεων. Πάντως, οι ζημιές είναι υπαρκτές και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε σε ποιο ποσό θα καταλήξουν να διαμορφωθούν με τις αποτιμήσεις του τέλους του έτους, που είναι γνωστό ότι δεν θα είναι και οι καλύτερες για τέτοια προϊόντα (διεθνής κρίση γαρ…).
δ Πολλά ειπώθηκαν και γράφηκαν για τη μεγάλη προμήθεια των ρωσικών αρμάτων. Η στήλη δεν διεκδικεί δάφνες ειδικού στα εξοπλιστικά, γι’ αυτό και θα περιορισθεί στην εγχώρια επιχειρηματική διάσταση της μεγάλης διακρατικής συμφωνίας: η ΕΛΒΟ, συμφερόντων Δημοσίου και ομίλου Μυτιληναίου, η Intracom (ρωσικής ιδιοκτησίας πλέον), η ΕΑΒ, τα ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) άρχισαν ήδη να στριμώχνονται για το ποιος θα πάρει το πιο μεγάλο κομμάτι της συμπαραγωγής. Λέγεται ότι θα δημιουργηθούν τουλάχιστον δύο χιλιάδες θέσεις εργασίας στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
γ Από την Κρήτη κρατάει η σκούφια του Χουσνού Οζιεγκίν, του τραπεζίτη που έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Τουρκία με την πώληση της Finansbank στην Εθνική. Διαβάσαμε ότι οι παππούδες του εγκατέλειψαν την Κρήτη για να εγκατασταθούν στην Σμύρνη στα τέλη του 19ου αιώνα. Μάλλον έτσι εξηγείται το εξωφρενικά υψηλό τίμημα εξαγοράς των μετοχών της Finansbank: ίσως ενσωματώνει και αποζημιώσεις για τον ξεριζωμό των προγόνων του Οζιεγκίν…


Σχολιάστε εδώ