Δικά τους θεωρούν οι Τούρκοι τα Ύμια!

Η τουρκική πλευρά, λίγες μόνο μέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Άγκυρα (23-24 Ιανουαρίου), δεν επανέφερε απλώς το μείζον θέμα των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, αλλά έκανε ένα ακόμα βήμα πιο πέρα θεωρώντας ότι τα Ύμια (Καρντάκ κατά την Τουρκία) δεν έχουν πλέον αμφισβητούμενο καθεστώς (ισχυρισμός που διατύπωσε επίσημα η Άγκυρα στην κρίση του 1996 και έφερε στα πρόθυρα πολέμου τις δύο χώρες) αλλά εντάσσονται πλέον στην τουρκική επικράτεια.
Η αναβαθμισμένη τουρκική διεκδίκηση-πρόκληση διατυπώθηκε με «διπλωματική νότα» προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών (όπως έγινε και στην κρίση του 1996) από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο την Τετάρτη (την επομένη δηλαδή των Χριστουγέννων). Το «πονηρό» αυτό και προκλητικό διάβημα της Άγκυρας κάνει λόγο για υποτιθέμενη «παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων στα Ύμια από ελληνικά αλιευτικά καΐκια που ψαρεύουν στην περιοχή των Υμίων στην Αλικαρνασσό, συνοδεία σκαφών του Ελληνικού Λιμενικού, που συνεχίζουν να παραμένουν στις θέσεις τους, γεγονός που έχει φέρει αντιμέτωπες τις ακταιωρούς του Λιμενικού Ελλάδας και Τουρκίας…». Μάλιστα, η τουρκική νότα καταγράφει στο διάστημα 7-26 Δεκεμβρίου 26 περιπτώσεις «παραβίασης των τουρκικών χωρικών υδάτων στα Ύμια».
Ουσιαστικά η Άγκυρα, παραμονές της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, δεν περιορίζεται στο να επαναλάβει τις γνωστές της αξιώσεις περί «αμφισβητούμενου καθεστώτος των Υμίων (και άλλων βραχονησίδων στη Αιγαίο), αλλά πλέον τα εντάσσει στην τουρκική επικράτεια».
Πάντως, όπως επισημαίνουν διπλωματικοί και πολιτικοί κύκλοι στην Αθήνα, με τις κινήσεις αυτές η Άγκυρα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το κλίμα εν όψει της επίσκεψης του κ. Καραμανλή στην Τουρκία και αυξάνει τον προβληματισμό της ελληνικής πλευράς για το εάν τελικά η εκπλήρωση μιας τυπικής υποχρέωσης (όπως έχει εκτιμηθεί από την Αθήνα η επίσκεψη του κ. Καραμανλή στην Τουρκία) θα χρησιμοποιηθεί από την τουρκική πλευρά για να εγκλωβίσει την ελληνική κυβέρνηση σε μια ατζέντα που θα περιλαμβάνει παλιές και νέες διεκδικήσεις.
Όμως το θέμα είναι πως αυτήν τη λογική και αυτούς τους ισχυρισμούς τούς κατέγραψε ο ίδιος ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν στην Αθήνα, κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του, όταν, ανάμεσα στα άλλα, έθεσε και θέμα παραβιάσεων των τουρκικών χωρικών υδάτων από ελληνικά αλιευτικά και πλοία του Λιμενικού, χωρίς όμως να λάβει και τότε τις πρέπουσες απαντήσεις.
Οι τουρκικές, πάντως, προκλήσεις συνεχίστηκαν και στον αέρα του Αιγαίου, καθώς τη μέρα που η Άγκυρα προχωρούσε στη διπλωματική νότα για τα Ύμια, τουρκικά μαχητικά (παραβιάζοντας προκλητικά τον ελληνικό εναέριο χώρο) πέταξαν πάνω από τη νήσο Φούρνοι Ικαρίας και ενεπλάκησαν σε αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά που έσπευσαν σε αναχαίτισή τους. Είναι η δεύτερη φορά, σε μικρό χρονικό διάστημα, που τουρκικά μαχητικά πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από τους Φούρνους και η πολλοστή, μέσα στο 2007, που πετούν προκλητικά πάνω από ελληνικά νησιά και νησίδες, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πτήσεις αυτές των τουρκικών μαχητικών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σε σχέση με το 2006.
Οι νέες αυτές τουρκικές προκλήσεις έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά από πολύ πρόσφατες (μόλις την προηγούμενη εβδομάδα) εμπρηστικές ενέργειες, που και αυτές έγιναν παραμονές της επίσκεψης του κ. Καραμανλή στην Άγκυρα, όπως:
– Οι απαράδεκτες δηλώσεις του «κουμπάρου» τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων και ενώ είναι σε εξέλιξη η νέα προσπάθεια του κ. Νίμιτς.
– Η πρόσφατη ανακοίνωση του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, όπου ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης με τη στρατιωτικοποίηση των Δωδεκανήσων.
– Η ίδια ανακοίνωση (του τουρκικού ΓΕΕΘΑ) έθετε θέμα τουρκικής μειονότητας στα Δωδεκάνησα, τονίζοντας μάλιστα ότι αυτή έχει σημαντικά προβλήματα και πως τα δικαιώματά της δεν αναγνωρίζονται από το ελληνικό κράτος.
Όπως τονίζουν στην Αθήνα διπλωματικοί και πολιτικοί κύκλοι, «μετά από αυτές τις κινήσεις η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία είναι ουσιαστικά ναρκοθετημένη». Επεσήμαιναν δε πως «ο κ. Καραμανλής κινδυνεύει να παγιδευτεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που παγιδεύτηκε ο κ. Μολυβιάτης, όταν ως υπουργός Εξωτερικών, πριν από δύο περίπου χρόνια, επισκεπτόταν την Τουρκία και τις ίδιες ακριβώς ώρες τα τουρκικά πλοία πολιορκούσαν προκλητικά τα Ύμια…».


Σχολιάστε εδώ