Γεννηθήτω…

Στους πολιτικούς ηγέτες δίνει την ευκαιρία για υψηλόφρονα μηνύματα-διαγγέλματα. Εύχονται όλοι να συμβούν στον νέο χρόνο όλα εκείνα που μπορούσαν να κάνουν στον χρόνο που πέρασε και δεν τα έκαναν. Ζητούν να γίνουν όσα οι ίδιοι εμπόδισαν να γίνουν.

Ζητούν από τους πολίτες την ομοψυχία σε ελάσσονος σημασίας ζητήματα, ενώ εκείνοι αντιφρονούν και διχάζονται σε μείζονος σημασίας θέματα, η επίλυση των οποίων απαιτεί συναίνεση. Η μίζερη πραγματικότητα -εν πολλοίς δικό τους έργο- αντί να τους προσγειώνει σε αναζήτηση λύσεων μέσα από τη συνεχή, άοκνη, ανυστερόβουλη προσπάθεια, τους απογειώνει και έτσι επιδίδονται σε λόγους ουρανομήκεις και ανούσιους, σε υψιπετείς επαίνους κενούς για να εξάρουν έργα ανύπαρκτα.

Η νέα χρονιά ας είναι, επιτέλους, η απαρχή μιας άλλης εποχής για τον δημόσιο βίο της χώρας. Είναι πλέον ο καιρός για μια πολιτική αναγέννηση. Γιατί είναι πλέον φανερό ότι το πολιτικό σκηνικό στο δικομματικό του σκέλος γερνάει ταχέως εν αμαρτίαις. Και στο τρικομματικό ανισοσκελές τρίγωνο μηρυκάζει εν ακακίαις. Αναποτελεσματικό το πρώτο, κατατρύχεται σε στείρες, άγονες και άστοχες μονομαχίες. Και αναπαράγει τη στασιμότητα με βήμα σημειωτόν. Το δεύτερο, ετερόκλητο, διαχειρίζεται τη μονίμως ισχνή λαϊκή εμπιστοσύνη, διαιωνίζοντας στον ατέρμονα χρόνο τα υποσχόμενα. Τα πάντα κινούνται ή μάλλον λιμνάζουν σε ένα τέλμα, σε ένα δύσοσμο τέλμα.

Η κυβέρνηση, όταν ήταν αντιπολίτευση, υπήρξε η σημαιοφόρος, η λαμπαδηφόρος της κάθαρσης. Μετά τις εκλογές οι πυρσοί έσβησαν και έγινε σκυταλοδρόμος της διαφθοράς. Η σημαία της διαφάνειας κυματίζει μεσίστια πάνω στα ερείπιά της.

Στον καινούργιο χρόνο που ανατέλλει, ευχή και επιθυμία και απαίτηση είναι: Να γεννηθεί μέσα από τον λαό μια νέα πολιτική δύναμη, ρωμαλέα, δυναμική, ευαίσθητη, πατριωτική, αποφασιστική και προπαντός αποτελεσματική για να σταματήσει, πρώτον, τον κατήφορο. Ταυτόχρονα, να δώσει το στίγμα του καινούργιου, του διαφορετικού, του άλλου που θέλει ο τόπος. Η αβεβαιότητα των νέων ανθρώπων για το μέλλον τους, η οικονομική ανισότητα σε βάρος μεγάλων ομάδων του πληθυσμού, η οποία αποτελεί καθεστώς στυγνής κοινωνικής αδικίας, το αίσθημα της ανασφάλειας που προκαλεί η συνεχώς αυξανόμενη εγκληματικότητα, η ενδοτική διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων, πρέπει, μεταξύ άλλων, να είναι οι συντεταγμένες στις οποίες πρέπει να κινηθεί η νέα πολιτική δύναμη.

Ευχόμαστε και προσδοκούμε μέσα στο νέο έτος να βρεθεί η μεγάλη ώρα κατά την οποία κάποιοι Έλληνες και κάποιες Ελληνίδες, Κάποιος ή Κάποια θα πει: «Φτάνει πια. Είναι και ο λαός εδώ» και να στείλει παντού το εγερτήριο σάλπισμα της σωτήριας αφύπνισης, το προσκλητήριο της συσπείρωσης, της δράσης και του αγώνα για το καινούργιο και το διαφορετικό, για το όλοι μαζί, για ένα ευοίωνο μέλλον του τόπου. Το περιμένει, το απαιτεί, το θέλει ο Λαός. Και, όπως λέει ο Paulo Coelho, «Όταν θέλεις πάρα πολύ κάτι, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το καταφέρεις».

Γεννηθήτω!

e-mail: [email protected]


Σχολιάστε εδώ