Άρχισε να λειτουργεί από τον δήμο το «παντοπωλείο της καρδιάς»…
ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ Δευτέρα, παραμονές των γιορτών, έγιναν τα εγκαίνια και την Πέμπτη ξεκίνησε τη λειτουργία του το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» του Δήμου Αθηναίων, υπό την εποπτεία του Ιδρύματος Αστέγων και του προέδρου του Λευτέρη Σκιαδά… Είναι ένας καινούργιος θεσμός που λειτουργεί με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και, με πρωτοβουλία του Νικήτα, αποτελεί για τον Δήμο Αθηναίων ένα μεγάλο βήμα προς την κοινωνία και ιδιαίτερα προς τους οικονομικά ασθενέστερους δημότες…
ΤΟ ΟΤΙ περίπου χίλιοι συμπολίτες μας (διακόσιες πολυμελείς οικογένειες) θα προμηθεύονται είδη σούπερ μάρκετ εντελώς δωρεάν αποτελεί σταθμό για τα δεδομένα της αυτοδιοίκησης, η οποία ακόμη δεν έχει πείσει ότι μπορεί να παρεμβαίνει δυναμικά σε μείζονα κοινωνικά προβλήματα, ενώ ενδιαφέρον είναι ότι το Ίδρυμα Αστέγων δεν πληρώνει καθόλου χρήματα για το εγχείρημα αυτό! Ολα τα έξοδα, από την κατασκευή του κτιρίου μέχρι τη λειτουργία του παντοπωλείου, πληρώνονται από την Carrefour, η οποία έχει την ανάλογη εμπειρία από δεκάδες τέτοια παντοπωλεία που λειτουργεί στη Γαλλία και στο Βέλγιο. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το ίδρυμα επέλεξε το κτίριο που ομολογουμένως αποτελούσε την «ντροπή» της οδού Σοφοκλέους και το μετέτρεψε σε «κόσμημα» εντός 20 ημερών…
ΥΣΤΕΡΑ από οικονομική μελέτη που έγινε εκ μέρους της Carrefour, οι δικαιούχοι θα παίρνουν εντελώς δωρεάν είδη αξίας από 600 ευρώ το άτομο, ανά εξάμηνο, μέχρι 2.100 ευρώ για τις πολυμελείς οικογένειες! Το παντοπωλείο διαθέτει περίπου 2.000 είδη και λειτουργεί με αποκλειστική ευθύνη της Carrefour και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, που συστάθηκε για τον σκοπό αυτόν, ενώ την αποκλειστική ευθύνη για την επιλογή των δικαιούχων έχει εννεαμελής επιστημονική επιτροπή του Ιδρύματος Αστέγων, στην οποία συμμετέχουν και δύο μέλη της διοίκησης… Το παντοπωλείο λειτουργεί δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Πέμπτη) από τις 10:00 μέχρι τις 18:00 και ήδη εξυπηρετούνται οι πρώτες εκατό οικογένειες.
ΑΞΙΖΕΙ τον κόπο να πούμε και κάτι άλλο που αποτελεί μια ακόμη ενδιαφέρουσα παράμετρο: Το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» λειτουργεί με κανονικότατη άδεια και μάλιστα έμειναν άναυδοι όλοι εκείνοι που προσπάθησαν να πιάσουν «αδιάβαστους» τους οργανωτές, ζητώντας την άδεια την ημέρα των εγκαινίων! Πονηρός μέχρι εκεί που δεν παίρνει, ο Σκιαδάς είχε φροντίσει για την άδεια αλλά και για ό,τι άλλο χρειάζονταν, γι’ αυτό και στην ομιλία του έκανε λόγο για «αυλή των θαυμάτων».
Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ παρέμβαση στην οδό Σοφοκλέους είναι εξίσου σημαντική, αφού η επιλογή του χώρου και η αναβάθμιση του τμήματος αυτού της οδού Σοφοκλέους ήταν απαραίτητη, σε μια εποχή που είχε εξελιχθεί σε «ανοιχτή πληγή» για την πόλη… Αξίζει να περάσει κανείς και να επισκεφτεί τους χώρους αυτούς, ενώ θα πρέπει να πούμε ότι ήδη έχει υλοποιηθεί η πρόταση του Γιώργου Αρσένη, που είναι και μέλος του ΔΣ, και δημιουργήθηκε το νέο παρκάκι στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Πειραιώς, ένα σημείο που από εστία μόλυνσης μετατράπηκε -σε μια εβδομάδα- σε κόσμημα της περιοχής και στο οποίο, όπως μαθαίνουμε, θα προαυλίζονται οι σπουδαστές της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου…
ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε τη συνεισφορά του Σκιαδά, που κατάφερε να γίνει πραγματικότητα αυτή η πρόταση του δημάρχου, κατάφερε να ξεπεράσει πολλές δυσκολίες και φυσικά να αντέξει στις «σκληρές» διαπραγματεύσεις που κράτησαν ένα ολόκληρο οκτάμηνο!
nnn
ΤΟ ΘΕΜΑ του δανείου επανέφερε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η Ανοιχτή Πόλη, η παράταξη του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο μάλιστα εκπροσωπούσε στη συζήτηση ο δημοτικός σύμβουλος Ρήγας Αξελός. Στην ουσία βέβαια έθεσε και άλλα θέματα προ ημερήσιας διάταξης, εκτός απ’ αυτό της χρήσης καμερών και των δηλώσεων του προέδρου του ΟΝΑ που παρουσιάστηκαν στον Τύπο, το οποίο αφορούσε την ευρύτερη χρήση των καμερών στις παιδικές χαρές αλλά και σε άλλες δράσεις… Επίσης έθεσε το θέμα της επιβάρυνσης του ταμείου του δήμου λόγω των προεκλογικών τηλεφωνικών λογαριασμών συμβούλων της συμπολίτευσης και τέλος έθεσε το θέμα της μετονομασίας της οδού Ελπίδας σε οδό Ηλέκτρας Αποστόλου.
ΕΙΔΙΚΑ για τα δημοσιεύματα που θέλουν να επιβαρύνονται τα οικονομικά του δήμου από την πληρωμή των τηλεφωνικών λογαριασμών αντιδημάρχων και συμβούλων της συμπολίτευσης που ήταν υποψήφιοι στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, ζήτησε από τη δημοτική αρχή να απαντήσει αν γνωρίζει τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, αν θεωρεί ότι ισχύουν και αν προτίθεται να κάνει έρευνα ή να τα παραπέμψει στον Εισαγγελέα. Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση της παράταξης του Τσίπρα, ο δήμαρχος δεν απάντησε αν τα γνωρίζει ή όχι, αλλά κάλεσε την Ανοιχτή Πόλη αν θέλει, με ευθύνη δική της, να παραπέμψει το θέμα στον Εισαγγελέα…
nnn
ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ με τις κάμερες είναι ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αναγνωστόπουλος, ο οποίος αφενός εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στη σύλληψη των δύo συvδικαλιστώv στηv απεργία της ΓΣΕΕ, επειδή σκέπασαν τις κάμερες, και αφετέρου διατύπωσε την αντίθεσή του αυτήν και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο… Θεωρώ -είπε- τo θέμα τωv αvθρωπίvωv δικαιωμάτωv και της πρoστασίας τωv παιδιώv πολύ σημαντικά… Είμαι αντίθετος να τoπoθετηθoύv κάμερες στις παιδικές χαρές και θεωρώ απαραίτητo vα υπάρχει άλλoυ είδoυς πoλιτική, vα υπάρχoυv περισσότερες ώρες λειτoυργίας, vα υπάρχoυv περισσότερoι εργαζόμεvoι και ειδικoί και vα υπάρχει μια κιvητoπoίηση της κoιvωvίας και τωv γovιώv και τωv φoρέωv, ώστε vα μη χρειαζόμαστε vα πηγαίvoυμε σε μεθόδoυς όπως oι κάμερες, oι oπoίες, κατά τη γvώμη μoυ, δεv τιμoύv τov πoλιτισμό μας…
nnn
Βιβλιούπολη να
γίνουν τα Εξάρχεια
ΤΕΛΙΚΑ υπάρχουν ακόμη οράματα γι’ αυτήν τη χώρα, αλλά και γι’ αυτή την πόλη… Μια ριζοσπαστική πρόταση του Μιχάλη Χαραλαμπίδη για το κέντρο της Αθήνας, και ειδικότερα για τα Εξάρχεια, δείχνει ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που ονειρεύονται και διεκδικούν μια άλλη Αθήνα, μια άλλη πατρίδα… Η πρόταση του Μιχάλη Χαραλαμπίδη -ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, από το οποίο αποχώρησε το 1998- περιέχεται στο κεφάλαιο «Τα πολιτισμικά διαμερίσματα» του νέου βιβλίου του «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – Η ΝΕΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Στράβων… «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» προδημοσιεύει σήμερα ένα απόσπασμα από το βιβλίο του αυτό και ειδικά το συγκεκριμένο κεφάλαιο που αναφέρεται στην ιδέα να γίνουν τα Εξάρχεια Βιβλιούπολη, καθώς και στον πολιτιστικό χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει το κέντρο της Αθήνας…
ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ λοιπόν ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης: «Η ελληνική προσπάθεια για τον μετασχηματισμό των τοπικών παραγωγικών συστημάτων σε συστήματα και δίκτυα γνώσεων-επικοινωνίας, συναντά μια δημιουργική και ζωογόνα πρόκληση, αυτή των πολιτισμικών διαμερισμάτων. Ολόκληρη η χώρα, λόγω της πυκνότητας της ιστορίας της, των μνημείων και της σημασίας που αυτά έχουν για την παγκόσμια κοινότητα, αλλά ιδιαίτερα ορισμένες περιφέρειές της και νησιά θα μπορούσαν να αναδειχθούν και μορφοποιηθούν ως πολιτισμικά διαμερίσματα.
Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ με τον Αριστοτέλη και το Άγιο Όρος. Ο Όλυμπος, το Δίον, οι Αιγές σε συγχρονισμό με την Τρίπολη, δηλαδή την Έδεσσα, τη Νάουσα (η σχολή του Αριστοτέλη) και τη Βέροια. Η Σάμος του Πυθαγόρα, η Κως του Ιπποκράτη, η Ιθάκη, η Πελοπόννησος, η Αθήνα αποτελούν γόνιμα πεδία για την εφαρμογή σχεδιασμών που θα έχουν στόχο την αναζωογόνηση του τεράστιου πολιτισμικού κεφαλαίου που έχουν και θα τα μετατρέπουν σε παραγωγικά, δημιουργικά, πολιτισμικά διαμερίσματα.
Η ΙΔΕΑ της αναβίωσης του Ελαιώνα και της Ακαδημίας, του περιπάτου του Σωκράτη (Φάληρο – Ακρόπολη) όπως περιγράφεται στο Συμπόσιο ή ένας ανάλογος περίπατος στην ακτή του Θουκυδίδη στη Μακεδονία – Θράκη εντάσσονται σε αυτόν τον ιστορικό στόχο αποκατάστασης της ιστορικότητας του ελληνικού τοπίου και δημιουργίας μιας νέας οικονομίας. Αυτό απαιτεί μια ολοκληρωμένη θεωρητικά αφετηρία και υψηλό επίπεδο σχεδιαστικής ικανότητας.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να μένει στις αποσπασματικές, ασύνδετες, “πολιτιστικές παρεμβάσεις” όπως ονομάζονται και αποκαταστάσεις μεμονωμένων κτιρίων. Την ευκαιριακή, κακόγουστη, υβριστική για την ιστορικότητα του τόπου δημιουργία γηπέδων στο Φάληρο, στον Ελαιώνα και τη χωρίς αισθητική, χωροταξική πρόνοια νέων μουσείων όπως το Μουσείο της Ακρόπολης στου Μακρυγιάννη.
Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ των κτιρίων του Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε Μουσείο και Πινακοθήκη, η ενοποίησή του με το Αρχαιολογικό και η σύνδεσή τους με την Ακρόπολη θα αναδείκνυε στο κέντρο της Αθήνας ένα πολιτισμικό διαμέρισμα, παρόμοιο του οποίου δεν θα διέθετε καμιά πρωτεύουσα (η Ελλάδα δεν έχει μια πολιτική μουσείων και κλασικών θεάτρων).
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ αυτού του σχεδίου είναι η ιδέα ανάδειξης των Εξαρχείων σε Βιβλιούπολη. Σ’ αυτήν την τραυματισμένη με πολλούς τρόπους περιοχή υπάρχει, συντηρείται και αναπτύσσεται αυθόρμητα, αυτοαναπτύσσεται – αυτοαναπαράγεται χωρίς θεσμική στήριξη το βιοτεχνικό-γνωσιακό και πολιτισμικό διαμέρισμα του βιβλίου. Παλιά και νέα βιβλιοδετεία, τυπογραφεία, σχεδιαστικά γραφεία, βιβλιοπωλεία, καφέ συζητήσεων. Η συνειδητοποίηση αυτής της αναπτυξιακής και ταυτόχρονα σημειολογικής διάστασης, η γνωριμία του πνεύματος, της ψυχής αυτού του τόπου, των Εξαρχείων, θα επέτρεπε μια άλλη τροφοδότηση της φαντασίας και της αισθητικής αυτών που σχεδίασαν κακόγουστα την πλατεία των Εξαρχείων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ, ζωντανά αναβράζοντα, σύγχρονα όχι μουσειακά, δημιουργικά αστικά διαμερίσματα, νησίδες ανάπτυξης, συναντάς πολλά σε όλη την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες ελληνικές πόλεις -επίσημαίνει ο Μιχ. Χαραλαμπίδης. Μια καλλιεργημένη ματιά μετεξελισσόμενη σε σχεδιασμό θα έβλεπε το Μοναστηράκι και το ανάλογο τμήμα της Ερμού ως την αστική βιτρίνα του ελληνικού επίπλου αντί να το αφήνει στο χάος, ανυπεράσπιστο στις καταστροφικές και αντιαισθητικές ορέξεις όπως αυτές του κτιρίου της Γενικής Τράπεζας στην πλατεία Μοναστηρακίου…»
Καλά Χριστούγεννα