XΡΗΜΑτιστήριο
>Μεγάλες οι απώλειες για το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών την προηγούμενη Δευτέρα, με τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις, και τον Γενικό Δείκτη Τιμών να κλείνει στις 4.970,37 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες 2,49%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 628,76 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 298,2 ήταν προσυμφωνημένες. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,60%, ο μεσαίας σημείωσε απώλειες 2,06%, ενώ ο FTSE/ASE small 80 έκλεισε με πτώση 0,96%. Την επομένη οι επενδυτές, επηρεασμένοι από την πορεία των διεθνών αγορών, προχώρησαν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών, που πήρε σημαντικές βοήθειες από τις δημοπρασίες, να κλείσει στο υψηλό της ημέρας, στις 5.020,19 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,00%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο την παρουσίασαν αυτοί των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, Τροφίμων – Ποτών και Κατασκευών, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση την εμφάνισαν εκείνοι των Πρώτων Υλών, Ασφαλειών και Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση, κατά την οποία ο απεργιακός πυρετός, σε συνδυασμό με την ελλιπή ενημέρωση, επηρέασαν την πορεία της αγοράς, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 5.011, 60 μονάδες με απώλειες της τάξης του – 0,17%. Την επομένη οι επενδυτές, εν μέσω μικρού εύρους διακύμανσης και χαμηλής καθαρής αξίας συναλλαγών, προχώρησαν σε τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 5.056,64 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,90%, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 575,9 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών που άλλαξαν χέρια, 110 ενισχύθηκαν, 135 υποχώρησαν, ενώ 85 παρέμειναν αμετάβλητες.
> Δεν τα λέμε εμείς, αλλά η αρμόδια εισαγγελέας! «… Κατά την υπ’ αριθμόν 32/23-8-2000 συνεδρίαση του Γενικού Συμβούλιου Χορηγήσεων της ΑΤΕbank (Λάμπρου, Σαντιξής, Καζαντζής κ.λπ.) εγκρίθηκε η χορήγηση δανείου αντεγγύησης για έκδοση εγγυητικής επιστολής 10 δισ. δρχ. στον Απόστολο Αλλαμανή, ως φυσικό πρόσωπο, με τη χρησιμοποίηση πιστωτικού ορίου που είχε εγκριθεί σε προγενέστερο χρόνο (υπ’ αριθμόν 14/31-03-2000 συνεδρίαση του ΓΣΧ) για νομικό πρόσωπο (την εταιρεία ΕΣΧΑ), προκειμένου να αγοράσει ομοειδή εταιρεία χωρίς κανέναν περαιτέρω προσδιορισμό κατά τρόπο καταχρηστικό…» Και κάτι ακόμα, που ίσως την προηγούμενη εβδομάδα δεν έγινε κατανοητό, εμείς στηρίζουμε τους υπαλλήλους της τράπεζας, τα απλά μέλη, τα οποία υπό καθεστώς απειλών, εκτελούσαν εντολές ανωτέρων.
> Για να δούμε αν η ξαφνική στροφή των αναλυτών σε αμυντικά χαρτιά ευνοήσει ακόμα περισσότερο τις εγχώριες «ημικρατικές» εισηγμένες επιχειρήσεις δημόσιου ενδιαφέροντος; Βλέπε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ.
> Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μεν, αποκλειστικά και μόνο με εισφορά σε είδος δε! Η αναφορά μας στις εταιρείες Ξυλεμπορία και Δημητρόπουλος – Πολυχρονόπουλος ΑΕΒΕ.
> Απ’ ό,τι φαίνεται δεν τα έχουμε και τόσο ανάγκη… Μας περισσεύουν! Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε τις μεγάλες καθυστερήσεις που εξακολουθούν να υφίστανται ακόμα και στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων του Γ΄ ΚΠΣ;
> Και μετά σου λένε ότι η χρηματιστηριακή τιμή των μετοχών δεν συνδέεται άμεσα με τα πρόσωπα! Η αντικατάσταση και μόνο του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ ώθησε το «χαρτί» σε κέρδη.
> Όπως σε κάθε κυβερνητικό νομοσχέδιο, έτσι και σ’ αυτό που σχετίζεται με τη φορολόγηση των ακινήτων, υπάρχουν οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα! Σε μια από αυτές, οι εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων ακίνητης περιουσίας απαλλάσσονται από κάθε άλλο φόρο, ενώ τους επιβάλλεται μόνο ένα ειδικό τέλος 0,1%.
> «… επιχειρούμε αποτελεσματικά χωρίς διαπλοκές, συναλλαγές και ανταλλαγές…»! Ένιωσαν την ανάγκη να απολογηθούν και αυτό από μόνο του λέει πολλά. Ο λόγος για την πρόσφατη ανακοίνωση της Marfin Investment Group.
> Δεν είναι θέμα της εγχώριας κεντρικής τράπεζας, αλλά του υπουργείου Οικονομικών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δεν αφορά τον κ. Γκαργκάνα, αλλά πρωτίστως τον κ. Αλογοσκούφη και δευτερευόντως τον κ. Πιλάβιο. Ο λόγος για την απόσυρση ή μη της μετοχής της Τράπεζας της Ελλάδος από το ταμπλό του χρηματιστηρίου.
> Αδυναμία επίτευξης απαρτίας σε γενική συνέλευση εισηγμένης εταιρείας! Απ’ ό,τι φαίνεται τα «καυτά» θέματα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και της έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου δυσκόλεψαν πολύ τους μετόχους της Κλωνατέξ.
> Πού φτάσαμε; Όταν οι πενιχρές καταθέσεις των ελληνικών οικογενειών μειώνονται με σταθερούς ρυθμούς, εκατομμύρια ευρώ με τη μορφή «αλλοδαπών» εμβασμάτων κάνουν φτερά από τη χώρα μας.
> Τα χρήματα από την πώληση και απομείωση πλοίων ήταν δύο από τους λόγους που τα καθαρά κέρδη εννεαμήνου της ΝΕΛ εμφανίστηκαν θετικά, αν και μόλις 85 χιλ. ευρώ. Τα ερωτήματα πάντως που έχουν να κάνουν με την αγοράστρια εταιρεία και τον τρόπο καταβολής του αντιτίμου είναι πολλά.