ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΛΕΓΧΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΣΕ ΜΚΟ!

Από τα στοιχεία που φέραμε στη δημοσιότητα απεκαλύψθη ότι αυτή η… δραστηριότητα κοστίζει μόνο στο υπουργείο Απασχόλησης 40.000.000 ευρώ! Σήμερα αποκαλύπτουμε ότι, εκτός από τα υπουργεία Εξωτερικών και Απασχόλησης, και πλήθος άλλα υπουργεία ΠΡΙΜΟΔΟΤΟΥΝ ΜΚΟ που και μόνο από τον τίτλο τους αντιλαμβάνεται κανείς ότι ΔΕΝ δικαιολογούνται αυτές οι επιχορηγήσεις για τις δραστηριότητες με τις οποίες υποτίθεται ότι ασχολούνται. Και φυσικά κάθε άλλο παρά δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Τα περισσότερα από τα εκατομμύρια ευρώ που δίνονται πάνε στον… γάμο του Καραγκιόζη. Γι’ αυτό και κλίμα ανησυχίας και πανικού έχει πέσει στο κύκλωμα που βρίσκεται πίσω από τις περισσότερες ΜΚΟ.

Ζητάμε από τη νέα υπουργό Απασχόλησης κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά να δώσει στη δημοσιότητα το αποτέλεσμα των ελέγχων, ώστε όποιος έβαλε στην τσέπη τα χρήματα των επιχορηγήσεων να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.

Συνεχίζουμε σήμερα τη δημοσίευση χρηματοδοτήσεων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) από το υπουργείο Απασχόλησης για τα έτη 2006 – 2007. Ο στόχος των επιχορηγήσεων είναι η απασχόληση προσωπικού επί ένα έτος, ώστε να υποστηριχθούν και να υλοποιηθούν δράσεις ΜΚΟ σε τοπικό επίπεδο. Βέβαια, ορισμένες δράσεις που εγκρίθηκαν είναι αν μη τι άλλο περίεργες, γι’ αυτό και θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα οι απολογιστικοί έλεγχοι που έχει υποσχεθεί το υπουργείο Απασχόλησης. Σημειώνουμε ότι παρόλο που τόσο το υπουργείο Απασχόλησης όσο και εν μέρει η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς δημοσιοποιούν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, επιχορηγήσεις που δίνουν προς ΜΚΟ, ούτε αυτές οι υπηρεσίες ούτε η ΥΔΑΣ του ΥΠΕΞ, το ΥΠΕΧΩΔΕ, το ΥΠΕΣ, το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Πολιτισμού, το υπουργείο Οικονομικών, διάφορες ΔΕΚΟ (όπως ο ΟΠΑΠ), δίνουν στη δημοσιότητα στοιχεία για το τι έργο έκανε κάθε οργάνωση με τα χρήματα που πήρε. Σημειώνουμε ότι ορισμένες μόνο υπηρεσίες ασχολούνται με τον έλεγχο και ασφαλώς πολλά «λαβράκια» μπορούν να βγουν αν δημοσιευθούν οι απορριπτικές αποφάσεις δαπανών, ενώ σε άλλες δεν παρακολουθείται καν αν υλοποιήθηκαν οι δράσεις που είχαν κάποιες ΜΚΟ υποσχεθεί για να λάβουν τα χρήματα!

Δυστυχώς, το υπουργείο Απασχόλησης δεν έχει την παραμικρή ευαισθησία να δώσει στη δημοσιότητα απολογιστικά στοιχεία, δηλαδή αν όλες οι ΜΚΟ που πήραν χρήματα τα χρησιμοποίησαν για τους σκοπούς που εγκρίθηκαν και αν είναι εντάξει οικονομικά. Όσον αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας, που είναι και ο κύριος στόχος του προγράμματος, το υπουργείο… ελπίζει ότι δημιουργήθηκαν ήδη 670 θέσεις εργασίας με τον πρώτο κύκλο και άλλες 800 θέσεις θα δημιουργηθούν με τον δεύτερο κύκλο, διάρκειας τουλάχιστον 1 με 2 έτη. Βέβαια, αναμένουμε τον έλεγχο των ΜΚΟ για το αν όντως δημιούργησαν αυτές τις θέσεις εργασίας, αν απευθύνθηκαν και συνεργάστηκαν με τον ΟΑΕΔ για την απορρόφηση ανέργων, αν προσέφεραν πραγματικά δηλαδή στους στόχους του προγράμματος…

Η εφημερίδα μας έχει στη διάθεσή της και τα στοιχεία των προγραμματισμένων σχεδίων ανά δήμο (τι δηλαδή πρέπει να κάνουν οι ΜΚΟ παίρνοντας τα χρήματα), αλλά δημοσιεύουμε μόνο τις περιοχές παρέμβασης και αφήνουμε τους πολίτες να ελέγξουν το έργο των ΜΚΟ και τη συμπεριφορά των δημοτικών τους αρχών, μια και κάθε ΜΚΟ έχει υποβάλει στο υπουργείο έγγραφο για τις ανάγκες που καλύπτει η πρότασή της σε επίπεδο δήμου.

Τέτοια τείχη αδιαφάνειας καλύπτουν το σύνολο των δραστηριοτήτων του ευρύτερου δημόσιου τομέα στη χώρα μας, κυρίως για τα έξοδα, τις δαπάνες και τις επιχορηγήσεις. Για το τι γίνονται δηλαδή τα χρήματα που δίνουμε με τη δουλειά μας! ΔΕΚΟ, άλλες εταιρείες του Δημοσίου, φορείς, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και η δημόσια διοίκηση εν γένει επιχορηγούν αφειδώς φορείς, συλλόγους και ομάδες συμφερόντων. Κανείς όμως δεν δημοσιοποιεί πόσοι απασχολούνται, με ποια κριτήρια αμείβονται, από πού αντλούν τα έσοδα, πώς τα αξιοποιούν, πώς διαχειρίζονται την περιουσία τους, πόσο αποδοτικές είναι, τι έργο – τι υπηρεσίες προσφέρουν στην κοινωνία και πόσο αυτό πραγματικά κοστίζει. Αποτελούν… κρατικό μυστικό. Στην Ευρώπη μάλιστα έχει αναπτυχθεί ένα ισχυρό κίνημα διαφάνειας, που ξεκίνησε από τη ρύθμιση των αγορών και τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και εξαπλώνεται με ταχύτητα σε όλους τους τομείς, στη λειτουργία των ΜΚΟ και στη λειτουργία του κράτους. Χάρτες δικαιωμάτων πολιτών, αυτοδεσμεύσεις κρατικών υπηρεσιών, κανονισμοί εσωτερικής λειτουργίας δημοσίων υπηρεσιών, οικονομικά στοιχεία και η αυτονόητη λογοδοσία των αξιωματούχων στους πολίτες-φορολογούμενους είναι εύκολα διαθέσιμα μέσω του διαδικτύου. Επίσης διαθέσιμα είναι τα αντίστοιχα στοιχεία κάθε ΜΚΟ που διεκδικεί κρατική ή ιδιωτική ενίσχυση, για να ξέρει ο καθένας τι πληρώνει. Αντίθετα, το ελληνικό Δημόσιο και οι υπάλληλοι του κράτους κρύβονται πίσω από την πανίσχυρη πανοπλία της αδιαφάνειας. Το ελληνικό κράτος επιμένει σε μια μορφή διακυβέρνησης όπου κανένας δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν και για τίποτα! Τελικό αποτέλεσμα είναι η κακοδιαχείριση των χρημάτων των φορολογουμένων, η αδιαφορία προσφοράς υπηρεσιών προς τον πολίτη, το βόλεμα των ημετέρων, η απουσία στοιχειώδους προσπάθειας βελτίωσης και σε πολλές περιπτώσεις η διασπάθιση, ακόμα και η κλοπή, του δημοσίου χρήματος. Η απουσία λογοδοσίας αποτελεί ελληνικό φαινόμενο που δεν συναντούμε πουθενά στην Ευρώπη: δηλαδή τα πρόσωπα που άσκησαν κάποια εξουσία ή διαχειρίστηκαν υποθέσεις ή χρήματα από υπεύθυνη θέση ή κατ’ ανάθεσιν να μην αποδίδουν λογαριασμό για τις πράξεις και τις ενέργειές τους! Αν το υπουργείο Απασχόλησης δεν δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών, η εφημερίδα μας θα καταγράψει ποιοι ακριβώς μετέχουν σε αυτές τις ΜΚΟ, πώς διασυνδέονται και τι ακριβώς έργο κάνουν και αν αυτό το έργο έχει γίνει.
Σε σχέση πάντως με το δημοσίευμα της προηγούμενης εβδομάδας, πρέπει να σημειώσουμε ότι δημιούργησε αρκετό θόρυβο και συζητήσεις τόσο σε ΜΚΟ όσο και σε υπουργεία. Σημαντικό είναι πως αρκετές οργανώσεις με έργο εκνευρίστηκαν βλέποντας τα ποσά που έχουν πάρει κάποιες είτε άγνωστες ΜΚΟ είτε κάποιες σκανδαλωδώς ευνοημένες ανεξαρτήτως πολιτικής ηγεσίας. Νομίζουμε ότι δεν είναι τόσο δύσκολο να καθιερωθεί ένα ελάχιστο πλαίσιο αρχών λειτουργίας και διαφάνειας. Ένα σύνολο νομικών υποχρεώσεων που να περιλαμβάνει απολογισμό και έλεγχο των οικονομικών στοιχείων από ορκωτούς λογιστές, τη δημοσίευση ισολογισμών, τη βελτίωση των υπηρεσιών μέσα από συγκεκριμένη στοχοθεσία, την απλοποίηση και εκλογίκευση των διαδικασιών προμηθειών και διαχείρισης περιουσίας, τη λογοδοσία των υπευθύνων και την αξιοποίηση του διαδικτύου, ώστε οι πληροφορίες να είναι διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή σε όλους. Η πολιτική βούληση φαίνεται ότι λείπει, ιδίως από μια κυβέρνηση που υποσχέθηκε πολλά για την καταπολέμηση της διαφθοράς…

  ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΣΕΛΙΔΩΝ 22 & 23


Σχολιάστε εδώ