ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ

Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία του ΚΕΠΚΑ, οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στο κόστος του τραπεζιού για τον φτωχότερο και άρα τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα των καταναλωτών είναι εκείνα που πλήττονται περισσότερο από τις αυξήσεις στα τρόφιμα.

Να σημειώσουμε ότι φέτος η τιμή της εγχώριας γαλοπούλας είναι χαμηλή λόγω της μεγάλης προσφοράς. Έτσι, συγκρατούνται οι τιμές στις κεντρικές αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης από τα 6,99 μέχρι τα 7,99 ευρώ το κιλό. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια εποχή πέρυσι οι ίδιες αγορές πωλούσαν μέχρι και 10 ευρώ.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που και φέτος, επειδή δεν το σηκώνει η τσέπη τους, θα προτιμήσουν το κοτόπουλο, την κοτόσουπα ή την κοτόπιτα ή ακόμη περισσότερο τις παραδοσιακές τσιγαρίδες, δηλαδή το τσιγαρισμένο χοιρινό σε λίπος.

Αν, ωστόσο, επιμένετε στην «αμερικάνικη» κουλτούρα της γαλοπούλας, θα πρέπει οπωσδήποτε, όταν πάτε αποφασισμένοι να την ξεκρεμάσετε από το τσιγκέλι του κρεοπώλη, να λάβετε σοβαρά υπόψη τις οδηγίες της επιστημονικής επιτροπής της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος:

1Δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στην ποιότητα μεταξύ φρέσκιας και κατεψυγμένης γαλοπούλας.

2Οι καταναλωτές πρέπει να ελέγχουν την ημερομηνία που αναγράφεται για την κατανάλωση του προϊόντος.

3Μια καλής ποιότητας γαλοπούλα πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα και δεν πρέπει να έχει υπολείμματα φτερών, μώλωπες, κοψίματα και σπασμένα κόκαλα.

4Στην περίπτωση φρέσκιας γαλοπούλας οι καταναλωτές πρέπει να ελέγχουν εάν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής από το κατάστημα πώλησης.

Ο πωλητής πρέπει να φοράει γάντια και δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με άλλο ωμό κρέας πριν πιάσει τη γαλοπούλα, γιατί υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης.

Εάν χρειαστεί να τεμαχιστεί η γαλοπούλα, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η επιφάνεια εργασίας όπου πιθανόν να τεμαχίζονται και άλλα κρέατα.

5Για τη μεταφορά από το κατάστημα πώλησης η γαλοπούλα πρέπει να μπαίνει σε ξεχωριστή συσκευασία και να μην τοποθετείται στην ίδια σακούλα με άλλα τρόφιμα.

6Οι μικρές σε ηλικία γαλοπούλες (4-6 μηνών) είναι πιο τρυφερές σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες. Το φύλο της γαλοπούλας (αρσενική ή θηλυκή) δεν παίζει ρόλο στην τρυφερότητα.

7Όταν η γαλοπούλα φτάσει στο σπίτι, πρέπει να μπει αμέσως στο ψυγείο, σε ράφι που δεν έρχεται σε επαφή με άλλα τρόφιμα, όπου μπορεί να διατηρηθεί μέχρι 48 ώρες. Εάν θέλουμε να τη διατηρήσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πρέπει να τη βάλουμε στην κατάψυξη.

8Εάν αγοράσουμε έτοιμη γαλοπούλα με τη γέμιση, πρέπει να τη βάλουμε στην κατάψυξη. Για να μαγειρευτεί δεν χρειάζεται απόψυξη, γιατί υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων κατά τη διάρκεια της απόψυξης.

9Εάν η γαλοπούλα είναι στην κατάψυξη του σπιτιού μας πρέπει να την αποψύξουμε στην ψύξη του ψυγείου (χρειάζεται περίπου 24 ώρες μια μέτρια γαλοπούλα) ή σε φούρνο μικροκυμάτων και όχι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Στη συνέχεια την πλένουμε με κρύο νερό και την προετοιμάζουμε για το ψήσιμο.

10Ο νεροχύτης όπου θα πλύνουμε τη γαλοπούλα πρέπει να είναι καθαρός και ποτέ δεν την ακουμπάμε στον πάγκο της κουζίνας όπου υπάρχουν άλλα τρόφιμα, γιατί υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης.

11Μετά το ψήσιμο η γαλοπούλα πρέπει να καταναλώνεται όσο είναι ακόμη ζεστή. Όταν βγει από τον φούρνο πρέπει να ξεχωρίζουμε τη γέμιση.

Εάν η γαλοπούλα έχει κρυώσει στον φούρνο πρέπει, πριν την καταναλώσουμε, να τη ζεστάνουμε σε θερμοκρασία 75 βαθμών Κελσίου. Η ψημένη γαλοπούλα που δεν θα καταναλωθεί τοποθετείται στο ψυγείο. Εάν την καταναλώσουμε το βράδυ της ίδιας μέρας ή την άλλη μέρα πρέπει να την ξαναζεστάνουμε στους 75 βαθμούς Κελσίου.


Σχολιάστε εδώ