Χαμόγελα στον Περισσό από την ενισχυμένη παρουσία του ΠΑΜΕ

Σε αντίθεση με τις αντίστοιχες διαδηλώσεις την «εποχή Γιαννίτση», όπου το ΠΑΜΕ συμμετείχε στις κοινές συγκεντρώσεις με την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, στην παρούσα φάση επιλέγεται η τακτική των ξεχωριστών συγκεντρώσεων και η διακριτή παρουσία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ σε έντονη μάλιστα αντίθεση με τις υπόλοιπες παρατάξεις.

Στο ΚΚΕ δεν ανησυχούν για τις κριτικές που δέχονται ότι με την τακτική αυτή διασπούν την ενότητα της εργατικής τάξης, αφού έχουν κάνει την ανάλυσή τους σύμφωνα με την οποία αυτοί που διασπούν τον αγώνα είναι οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ (με τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ), οι οποίες κινητοποιούνται ανάλογα με το ποιο κόμμα είναι στην κυβέρνηση.

Τα στελέχη του Περισσού εκτιμούν ότι από τη μάχη της πρόσφατης απεργίας το κόμμα τους βγήκε ενισχυμένο. Δεν ήταν μόνο ότι η ξεχωριστή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ήταν μαζική (αν και μικρότερη της αντίστοιχης των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ), αλλά και το γεγονός ότι στελέχη του βρέθηκαν τη μέρα της απεργίας στις πόρτες των εργοστασίων για να περιφρουρήσουν την απεργία, γεγονός που εκτιμήθηκε δεόντως από τους εργαζομένους. «Εμείς όταν λέμε απεργία εννοούμε την περιφρούρησή της και όχι τις δημόσιες δηλώσεις στις κάμερες», τονίζουν εργατικά στελέχη του κόμματος που έχουν εμπειρία από τέτοιου είδους καταστάσεις.

Η δραστηριοποίηση αυτή στους χώρους δουλειάς εκτιμούν στο ΚΚΕ ότι έβαλε στον δρόμο του αγώνα νέες δυνάμεις, αφού για πρώτη φορά εργαζόμενοι συντάχθηκαν μαζί τους ξεπερνώντας την τρομοκρατία της εργοδοσίας, αλλά και γυρίζοντας την πλάτη στα κελεύσματα των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Ωστόσο παρά το βήματα που εκτιμούν ότι έγιναν, τονίζουν ότι πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου περισσότεροι εργαζόμενοι να συμπορευθούν με το ΠΑΜΕ, στη συγκέντρωση του οποίου τη μέρα της απεργίας βρέθηκαν και στελέχη του ΔΗΚΚΙ που συμμετέχουν μεν στο ΠΑΜΕ, αλλά στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές συμμάχησαν με τον άσπονδο φίλο του Περισσού, τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στον Περισσό επισήμαναν ότι στις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό αρκετοί εργαζόμενοι προτίμησαν να διαδηλώσουν με τα σωματεία τους (π.χ. Ολυμπιακή κ.ά.) στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και έτσι ο υπεύθυνος του Πολιτικού Γραφείου για τα συνδικαλιστικά θέματα Γ. Μαρίνος σε άρθρο του στον «Ριζοσπάστη», αφού αναγνωρίζει το γεγονός, καλεί τους εργαζομένους να μην τρέφουν αυταπάτες και να συμπορευθούν με το ΠΑΜΕ, γιατί κάθε άλλη επιλογή θα είναι αντίθετη με τα συμφέροντά τους.

Το ΚΚΕ φυσικά εκτός από την έντονη συνδικαλιστική δράση του ΠΑΜΕ παρακολουθεί και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και ειδικά τα ευρήματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων που δείχνουν σοβαρή υποχώρηση του δικομματισμού. Εκτιμούν ότι με αφορμή την πτώση των ποσοστών του δικομματισμού κυοφορούνται σενάρια σύμφωνα με τα οποία τον σημερινό δικομματισμό θα τον αντικαταστήσει ο διπολισμός «κεντροδεξιά- κεντροαριστερά». Στον πρώτο πόλο δυνητικά εντάσσουν τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ και στον δεύτερο το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ. Τα σχήματα αυτά, τονίζουν στελέχη του κόμματος, δεν έχουν να προσφέρουν το παραμικρό στους εργαζομένους της χώρας μας όπως έχει δείξει και η αντίστοιχη εμπειρία από τις κυβερνήσεις συνεργασίας σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης.

Για το ΚΚΕ η μόνη διέξοδος είναι η πρόταση του κόμματος για «τη λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία». Μια πρόταση που αυτήν την περίοδο αναλύουν στελέχη του κόμματος σε συγκεντρώσεις που γίνονται σε όλη τη χώρα.


Σχολιάστε εδώ