υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

-Για τη διαμάχη μεταξύ υπουργείου Εξωτερικών και ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με την καθυστερημένη ανακοίνωση της επίσημης ελληνικής αντιπροσωπείας στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το κλίμα, στο Μπαλί της Ινδονησίας, υπάρχει αρκετό παρασκήνιο… Υψηλόβαθμος διπλωματικός είχε επιζητήσει από τη Διεύθυνση Προσωπικού έγκριση για 10ήμενο υπηρεσιακό ταξίδι στο εξωτικό Μπαλί, με όλα τα έξοδα της εκεί παραμονής του σε πολυτελές ξενοδοχείο πληρωμένα, «για να παρακολουθήσει τις εργασίες της Διάσκεψης», φαντάζομαι από κάποια πανέμορφη παραλία… Υπολόγιζε, φαίνεται, σε πρώιμες και παρατεταμένες χριστουγεννιάτικες διακοπές, αλλά δεν του έγινε το χατίρι…
– Και να ήταν μόνο αυτό… «Τρανός» διπλωμάτης, όνομα και πράγμα, από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του υπουργείου Εξωτερικών, ζήτησε με κατεπείγον τηλεγράφημά του, που το έστειλε στις σημαντικότερες πρεσβείες μας και μόνιμες αντιπροσωπείες σε διεθνείς οργανισμούς, να ενημερώσουν το υπουργείο, εντός 24ώρου το αργότερον, για τις επίσημες θέσεις αυτών των χωρών και των διεθνών οργανισμών, αναφορικά με τις κλιματικές αλλαγές… Με άλλα λόγια, ένα 24ωρο πριν από την έναρξη αυτής της Παγκόσμιας Διάσκεψης, στη οποία ακόμη και μικρές χώρες με πολυμελείς αντιπροσωπείες εμπειρογνωμόνων είχαν έγκαιρα προετοιμάσει και επεξεργαστεί συγκεκριμένες θέσεις, εμείς ψάχναμε να μάθουμε τι σκέφτονται και τι έχουν αποφασίσει, προφανώς για να ακολουθήσουμε τις ίδιες ακριβώς θέσεις και να ευθυγραμμιστούμε διά της… πιστής αντιγραφής.
– Μόλις έμαθε όλες αυτές τις «λεπτομέρειες» ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς ούτε να ακούσει δεν ήθελε πια (και ακούει πολύ καλά όταν έχει δίκιο…) ότι φταίει το υπουργείο του για τα εξω(φρεν)ικά καμώματα και την ανοργανωσιά του υπουργείου Εξωτερικών, που προσπαθεί, σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων, να αποκρύψει την αλήθεια από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη για να αποφύγει τα περαιτέρω…
– Διερωτώμαι εάν το ίδιο χαλαρά και άκρως ερασιτεχνικά, όπως τις αλλαγές του κλίματος σε παγκόσμιο επίπεδο, αντιμετωπίζουν στο υπουργείο Εξωτερικών και τα εθνικά μας θέματα… διότι κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, είμαστε γενικώς για τα πανηγύρια και τα κάλαντα…
– Τελικά, στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα, από ελληνικής πλευράς, μόνον οι απόψεις του βουλευτή Β΄ Αθηνών Κυριάκου Μητσοτάκη, μέλους της αντιπροσωπείας, έγιναν περισσότερο γνωστές και η διαπίστευσή του έγινε έγκαιρα γνωστή στους διοργανωτές της Διάσκεψης… Το γεγονός ότι η μεγαλύτερη αδελφή του βουλευτή Κ. Μητσοτάκη είναι υπουργός Εξωτερικών και γιʼ αυτό δεν είχαμε κανένα παρατράγουδο οργανωτικό στη δική του περίπτωση είναι… καθαρά συγκυριακό, θέλουν να με πείσουν οι γνωστοί παρατρεχάμενοι από το επιτελείο της κυρίας υπουργού…
– Με διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται για μαζικό αποκεφαλισμό μεγαλόσχημων πρεσβευτών, αλλά για κανονική συνταξιοδότηση… Αμέσως λοιπόν μετά τα Χριστούγεννα συνταξιοδοτούνται, με τη συμπλήρωση 65ετίας, ή 35ετίας κατά περίπτωση, οι πρέσβεις Γ. Σαββαΐδης (πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου και ειδικός σύμβουλος της υπουργού Ντ. Μπακογιάννη), Κ. Ροδουσάκης, Παν. Καρακάσης, Λεων. Χρυσανθόπουλος, Κων. Γεροκωστόπουλος, Γ. Γεννηματάς, Ι. Θωμόγλου, Παν. Μπάιζος, Ι. Θεοφανόπουλος, Γ. Μοσχονάς και Αθ. Βαλασίδης…
Μετά το νέο έτος θʼ αρχίσουν τα υπόγεια «μαγειρέματα» για να προαχθούν «αξιοκρατικά», όπως πάντα, οι καταλληλότεροι, δηλαδή όσοι έχουν αναγνωρισμένα «γαλάζια» πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων και δευτερευόντως επαγγελματική εμπειρία και επάρκεια…
– Κάποια καλά μαντάτα για τους παραγκωνισμένους εμπορικούς ακολούθους κυκλοφορούν ήδη στους διαδρόμους του νεοκλασικού της Βασ. Σοφίας… Αλλαγές ουσιαστικές και όχι διακοσμητικού χαρακτήρα στο ισχύον υπαλληλικό καθεστώς που διέπει τους οικονομικούς και εμπορικούς ακολούθους (ΟΕΥ) προωθείται από τη σημερινή υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών στο Γραφείο της υπουργού Ντ. Μπακογιάννη και οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι οι εισηγήσεις αυτές θα γίνουν στο σύνολό τους αποδεκτές… Φαίνεται ότι με την αποχώρηση από υψηλές διοικητικές θέσεις της «ομάδας της Ρώμης», όπως αποκαλούνται οι ιταλομαθείς πρέσβεις που έβαλαν στο στόχαστρο τους εμπορικούς ακολούθους, επικράτησαν μετριοπαθέστερες φωνές στην ηγεσία του υπουργείου και βούληση για πιο ισορροπημένες σχέσεις μεταξύ των δύο κλάδων… Γενική πάντως είναι η εκτίμηση ότι, εάν οι εκπρόσωποι συνδικαλιστές των εμπορικών ακολούθων δεν είχαν ευθύς εξαρχής λάβει ακραίες θέσεις, διεκδικώντας «δικό τους μπαϊράκι» στο εξωτερικό ως τμήμα της διπλωματικής αποστολής, θα είχαν εξασφαλίσει καλύτερο καθεστώς ενσωμάτωσής τους στο υπουργείο Εξωτερικών…
Α. Κ.


Σχολιάστε εδώ