Το άρθρο 301 περί «προσβολής του τουρκισμού» μπορεί να στείλει τον καθένα στο «Εξπρές του μεσονυχτίου»
Έκτοτε ο τούρκος εκδότης αντιμετωπίζει την κατηγορία της «προσβολής του τουρκικού κράτους» με αλλεπάλληλες αναβολές της δίκης, η οποία έχει οριστεί εκ νέου για τις 31 Ιανουαρίου 2008 και επικρεμάμενη την απειλή καταδίκης σε ποινή φυλάκισης μέχρι και επτά χρόνων.
Με αφορμή τη συνεχιζόμενη τακτική του τουρκικού κράτους να χρησιμοποιεί το άρθρο 301 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης εκδοτών και συγγραφέων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης προς τον κ. Zarakoglu, υπενθυμίζοντας ότι με το ίδιο πρόσχημα 60 περίπου εκδότες, συγγραφείς και δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες «προσβολής» του κράτους στη γείτονα χώρα.
Παρά τις πιέσεις της ΕΕ να καταργηθεί το επίμαχο «τρομοκρατικό» άρθρο, η «ευρωπροσανατολισμένη» Τουρκία του ήπιου και πεφωτισμένου ισλαμιστή Ερντογάν εξακολουθεί να υπόσχεται και φυσικά να το μελετά.
Λες και γύρισε από το Ιράκ ο εξαίρετος ομογενής δημοσιογράφος Ανδρέας Ρομπόπουλος. Φέρει εμφανή τα σημάδια από την πρόσφατη απρόκλητη και άνανδρη επίθεση που δέχθηκε βγαίνοντας από το αυτοκίνητό του για να πάει στο γραφείο της δουλειάς του, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Το ένα χέρι στον γύψο και μώλωπες στο κεφάλι είναι τα αποτυπώματα του μηνύματος που θέλησαν να του στείλουν οι γνωστοί-άγνωστοι τραμπούκοι του βαθέος κράτους της τουρκικής δημοκρατίας.
Τον είδαμε ψύχραιμα να περιγράφει πώς αιφνιδιάστηκε από τους δύο ροπαλοφόρους, οι οποίοι φαίνεται να τον παρακολουθούσαν καιρό, γνωρίζοντας επακριβώς την καθημερινή του διαδρομή. Αναφερόμενος στο τηλεφώνημα που δέχτηκε αμέσως μετά, από τον αρχηγό των διαβόητων «γκρίζων λύκων», είπε ότι τον διαβεβαίωσε πως δεν έχει καμιά σχέση η οργάνωση με τη συγκεκριμένη ενέργεια, παραπέμποντας με νόημα αλλού: Μην ξεχνάς, υπάρχουν και προβοκάτορες! Αποστροφή την οποία δυστυχώς «χάσαμε» από την τηλεφωνική συνέντευξη που ο κ. Ρομπόπουλος έδωσε στην κ. Τρέμη, λόγω της μεγάλης, της περίεργης σπουδής να τερματίσει τη συνομιλία.
Η αίσθησή του, πάντως, επειδή ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει δεχτεί απειλές, είναι ότι πρόκειται για μέλη κάποιας νεόκοπης «φράξιας» των γκρίζων λύκων, οι οποίοι προφανώς θέλησαν να συνδέσουν την ενέργειά τους με την επίσκεψη του τούρκου ΥΠΕΞ στη Θράκη. Δεν ξεχνά, βέβαια, αν και έχει περάσει καιρός, τις επιθετικές ερωτήσεις που είχε υποβάλει προς τον πρώην τούρκο ΥΠΕΞ, τον κ. Γιασάρ Γιακίς, γύρω από την πολιτική που ακολουθεί η Άγκυρα στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας. «Να μου το φύλαγαν από τότε;» αναρωτιέται.
Ο κ. Ρομπόπουλος δεν αιφνιδιάστηκε πάντως μόνο από το συμβάν. Εξεπλάγη και από τις ήπιες αντιδράσεις εδώ. Απεκόμισε την αίσθηση ότι το γεγονός κρατήθηκε πολύ χαμηλά, σχεδόν πέρασε «στο ντούκου». Κανείς δεν νοιάστηκε, θαρρείς, ούτε ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα!