Τα συνδικάτα συγκρούονται με την κυβέρνηση και όχι η κοινωνία με τις μεταρρυθμίσεις

Θεωρούν ότι οι εντυπώσεις από τις ογκώδεις και δυναμικές διαδηλώσεις δεν σχετίζονται με την ουσιαστική αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας στα μέτρα που λαμβάνονται και στις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, αλλά περισσότερο έχουν σχέση με κοινωνικές ομάδες (διάβαζε συνδικαλιστές), που χάνουν τα κεκτημένα δικαιώματά τους.

Στην κυβέρνηση μιλούν για βολεμένες κοινωνικές ομάδες που στην ουσία ζούν σε βάρος των υπολοίπων, δεν κοινοποιούν ωστόσο αυτούς τους χαρακτηρισμούς για ευνόητους λόγους…
Στην ουσία, χωρίς να βάζουν την κοινωνία απέναντι στην… κοινωνία, επιθυμούν σφόδρα να περάσει στην κοινή γνώμη ότι ορισμένοι θίγονται αναγκαστικά, γιατί μέχρι σήμερα τους πλήρωνε το σύνολο του ελληνικού λαού. Θα επιχειρήσουν δηλαδή εντέχνως να στρέψουν την αντίδραση του κόσμου εναντίον των «τσάμπα μισθωτών» και να αποδείξουν ότι πρόκειται για… «τσάμπα μάγκες».
Η κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι διαμορφώνεται κοινωνικό ρεύμα εναντίον της. Το αντίθετο. Εκτιμά ότι οι λυσσαλέες αντιδράσεις και οι υπερβολικοί χαρακτηρισμοί, που εκτοξεύουν ορισμένοι συνδικαλιστές εναντίον στελεχών της, αυτό που επιτυγχάνουν τελικά είναι να καθιστούν αντιπαθείς στην κοινή γνώμη κάποιες ομάδες εργαζομένων.
Δεν τους «χαλάνε» οι διαδηλώσεις
Επικοινωνιολόγοι και αναλυτές θεωρούν ότι δεν κινδυνεύουν οι μεταρρυθμίσεις από τον όγκο και τον παλμό μιας διαδήλωσης… Η δράση των συνδικαλιστικών ομάδων που κατεβάζουν τον κόσμο στο πεζοδρόμιο συσπειρώνει ακόμη κι εκείνους που είχαν ενδοιασμούς όσον αφορά τη σκοπιμότητα κυβερνητικών επιλογών, όπως η πώληση της Ολυμπιακής, αν και μεγάλο ποσοστό τάσσεται υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας της.
Μάλιστα, εκτιμούν ότι η αποπομπή του Βασίλη Μαγγίνα οφείλεται κατά κύριον λόγο στο εντέχνως διογκούμενο κλίμα δυσαρέσκειας και όχι στα «πταίσματα» που επίσης… εντέχνως διογκώθηκαν από ορισμένα μέσα ενημέρωσης.
Αντίθετες πάντως απόψεις έχουν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, που πίστευαν και φαίνεται πως εξακολουθούν να το πιστεύουν ότι δεν θα έπρεπε να συμπέσει χρονικά το Ασφαλιστικό με το θέμα της Ολυμπιακής. Και τούτο διότι εκτιμούν ότι στην πώληση της Ολυμπιακής θα κέρδιζαν… πολλές συμπάθειες και δεν θα συσπείρωναν απέναντί τους τόσες κοινωνικές ομάδες, που τώρα έχουν ξεσηκωθεί για την ενοποίηση των Ταμείων.
Άλλοι όμως κυβερνητικοί θεωρούν μεγάλη ευκαιρία το άνοιγμα πολλών μετώπων. Είναι κυρίως οι φιλελεύθερου προφίλ υπουργοί που πιστεύουν ότι θα πρέπει όλα -μεταρρυθμίσεις, μέτρα, ιδιωτικοποιήσεις- να υλοποιηθούν μέσα στο νέο έτος, αφού στο επόμενο διεξάγονται οι ευρωεκλογές. Άλλωστε στο τέλος της τετραετίας η κυβέρνηση μόνον κέρδη θα έχει από τις μεταρρυθμίσεις εάν αυτές προωθηθούν μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.
Τα κυβερνητικά σχέδια για παροχές
Με το μέλλον των… μεταρρυθμίσεων σχετίζονται άμεσα και τα σχέδια για παροχές λίγο πριν από τις εκλογές.
Το κυβερνητικό επιτελείο έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι θα είναι σε θέση, μετά την ενοποίηση των Ταμείων και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, να ετοιμάσει κι ένα πακέτο αυξήσεων και «εξισορόπησης εντυπώσεων» για χαμηλόμισθους και συνταξιούχους, όπως χαρακτηριστικά το ονόμασαν ορισμένοι υπουργοί.
Είναι σίγουρο ότι οι συνταξιούχοι θα πάρουν αυξήσεις, ενώ για τους μισθοσυντήρητους εξετάζεται η περίπτωση (η διάθεση είναι θετική) αυξήσεων πάνω από τον πληθωρισμό, ανάλογα και με την απόδοση που θα έχουν τα όποια μέτρα ληφθούν μέχρι τότε.
Το όλον πακέτο, μαζί με πρόσθετα μέτρα για τις αγροτικές καλλιέργειες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση (αφού η «κάνουλα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλείνει με… γεωμετρική πρόοδο), είναι εξόχως θελκτικό και φυσικά μ’ αυτό θα πάει η Νέα Δημοκρατία για εκλογές λίγο πριν… από το τέλος της τετραετίας.
Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι η κοινωνική αναστάτωση διαμορφώνει μεν κλίμα αλλά δεν δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε βάθος χρόνου, κυρίως διότι η υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών σχεδίων θα αρχίσει να αποδίδει πριν από το τέλος της τετραετίας. Τουλάχιστον έτσι υποστηρίζουν οι πολιτικοί αναλυτές και οι τεχνοκράτες που τα έχουν επεξεργασθεί… με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει να εμφανίζεται άτολμη!΅


Σχολιάστε εδώ