ΤΑΠΕΙΝΩΜΕΝΟ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΥΡΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ AΓΚΥΡΑ!

Αυτή η επίσημη επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού δεν πρέπει κατά κανέναν τρόπο να πραγματοποιηθεί μέσα στις συνθήκες που έχει ήδη δημιουργήσει με δηλώσεις και πράξεις της η τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Θα αμαυρώσει εντελώς άδικα την πολιτική ιστορία του Κ. Καραμανλή και θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στη χώρα, χωρίς να υπάρχει απολύτως κανένας σοβαρός λόγος.

Το πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί είναι άκρως ταπεινωτικό για την Ελλάδα και η επίσκεψη Καραμανλή θα περάσει έτσι κι αλλιώς στις μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, ακόμη κι αν οι Τούρκοι αποφασίσουν να μην εξευτελίσουν τον έλληνα πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια που θα βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος – πράγμα που δεν είναι καθόλου σίγουρο, όπως έχει αποδειχθεί και από το πάθημα του τέως υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη.

Γνωρίζουμε ότι οι Αμερικανοί θέλουν να σύρουν τον Καραμανλή «πολιτικό όμηρο» στην Άγκυρα και να τον μειώσουν στα μάτια του ελληνικού λαού, ώστε αντικειμενικά αφενός να εξυπηρετηθεί ο στρατηγικός τους σύμμαχος, η Τουρκία, και αφετέρου να ενισχυθούν στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό ο Γιώργος Παπανδρέου και η Ντόρα Μπακογιάννη, που τους είναι πιστοί, έναντι του Καραμανλή, που τους κάνει «απιστίες» με τη Ρωσία στα ενεργειακά θέματα και όχι μόνο.

Βαδίζουν βάσει σχεδίου
Η επιχείρηση ατίμωσης του Καραμανλή εξελίσσεται βάσει σχεδίου. Από τη μια οι Αμερικανοί αλλά και κάποιοι Ευρωπαίοι που είναι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον, αν όχι όργανά της όπως οι Βρετανοί, έχουν αναλάβει να πιέσουν στραγγαλιστικά τον Κ. Καραμανλή, ώστε να τον εξαναγκάσουν να πάει στην Άγκυρα. Από την άλλη, η τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχει αναλάβει να κλιμακώνει διαρκώς τις προκλήσεις και μάλιστα δημόσια, ώστε η πραγματοποίηση της επίσκεψης να σηματοδοτεί ευθύς εξαρχής ότι ο Καραμανλής μεταβαίνει στην τουρκική πρωτεύουσα με το κεφάλι σκυμμένο, στα γόνατα, ανίκανος να αντιδράσει ακόμη και στις πιο ιταμές προκλήσεις.

Θα είναι όμως πραγματικά κρίμα, την ώρα που οι Αμερικανοί απέτυχαν να σύρουν στην Άγκυρα ακόμη και τον ψοφοδεή Σημίτη του «ευχαριστώ τις Ηνωμένες Πολιτείες», να το καταφέρουν με τον Καραμανλή, ο οποίος δικαιούται τουλάχιστον να ισχυριστεί ότι έχει προβάλει πολύ μεγαλύτερες αντιστάσεις από τον Κ. Σημίτη σε πολλούς τομείς, αρχής γενομένης από το Σχέδιο Ανάν.
Αυτό που ίσως δεν έχει συνειδητοποιήσει βαθιά ο πρωθυπουργός είναι πως αυτήν τη στάση του δεν του την έχουν συγχωρήσει ούτε οι αμερικανοί ούτε οι τούρκοι ούτε οι υπόλοιποι ευρωπαίοι ηγέτες των μεγάλων χωρών, και γι’ αυτό θέλουν να τον παρασύρουν στην πολιτικά ολέθρια παγίδα της επίσημης επίσκεψης στην Άγκυρα για να τον ταπεινώσουν και να του καταφέρουν έτσι καίριο πολιτικό πλήγμα.

Ο ρόλος του Ερντογάν

Τον πιο βρώμικο ρόλο σε αυτήν την ιστορία τον παίζει ο τούρκος πρωθυπουργός και κουμπάρος του έλληνα ομολόγου του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παρά τη συμπάθεια που του τρέφει σε προσωπικό επίπεδο, ο Κ. Καραμανλής οφείλει να το συνειδητοποιήσει.
Υποτίθεται πως ο Ερντογάν κάνει αμάν και πώς τόσα χρόνια για να καταφέρει τον Κ. Καραμανλή να επισκεφθεί επίσημα την Άγκυρα. Ο Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά πως η ελληνική κοινή γνώμη και τα ελληνικά ΜΜΕ είναι αντίθετα σε μια τέτοια επίσκεψη δυσκολεύοντας τους χειρισμούς του έλληνα πρωθυπουργού.

Το φυσιολογικό που θα περίμενε κανείς σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν ο φίλος και κουμπάρος Ερντογάν να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να βοηθήσει τον Κ. Καραμανλή να κάμψει τις αντιρρήσεις του ελληνικού λαού και να υπερκεράσει τις επιφυλάξεις του.
Τι κάνει όμως αυτός; Το εντελώς αντίθετο. Προσκαλεί τώρα στην Άγκυρα τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νικόλα Γκρούεφσκι, λες και στα Σκόπια είναι τόσο πολύ απασχολημένοι με τις διεθνείς υποθέσεις, ώστε δεν θα μπορούσε η επίσκεψη αυτή να πραγματοποιηθεί αργότερα, μετά από εκείνη του έλληνα πρωθυπουργού.

Ακόμη χειρότερα, αξιοποιεί την επίσκεψη αυτή του Γκρούεφσκι για να ταχθεί δημόσια εναντίον της Ελλάδας στη διαμάχη της με τα Σκόπια για το όνομα, τασσόμενος κατά της χρήσης βέτο της Αθήνας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ!

«Είναι πολύ άσχημο να ζητήσουμε από τη Μακεδονία να αλλάξει το όνομά της, δίνοντας την υπόσχεση ότι στη συνέχεια θα υποστηρίζουμε το αίτημά της για ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Θεωρώ αυτήν την προσέγγιση λανθασμένη και άσχημη. Η Μακεδονία έχει διακηρύξει την ανεξαρτησία της και το όνομά της το έχει επιλέξει το ίδιο το έθνος της!», δήλωσε ο Ερντογάν την Τρίτη, μετά τη συνάντησή του στην Άγκυρα με τον Νικόλα Γκρούεφκσι.

Είναι εξόφθαλμο πως ο τούρκος πρωθυπουργός ήθελε συνειδητά να προκαλέσει την Ελλάδα, τοποθετούμενος σ’ ένα θέμα το οποίο για μεν την Αθήνα είναι κρίσιμο, για δε την Άγκυρα αδιάφορο. Ήθελε όμως να δείξει με τρόπο που να το καταλάβουν οι πάντες ότι η Τουρκία συμπαρατάσσεται με την ΠΓΔΜ εναντίον της Ελλάδας.
Στόχος του φυσικά ήταν να ενισχύσει την αδιαλλαξία των Σκοπίων στο θέμα της ονομασίας, να αισθανθούν ότι έχουν ισχυρούς συμμάχους και να μην υποχωρήσουν σε συμβιβαστική θέση.

Όξυνση των σχέσεων

Στα παλιά του τα παπούτσια φυσικά του Ερντογάν το όνομα των Σκοπίων. Γνωρίζει καλά όμως ότι αν η ΠΓΔΜ παραμείνει αδιάλλακτη, η Αθήνα θα προβάλει βέτο στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Αυτό αναπότρεπτα θα οξύνει τις σχέσεις της με τους Αμερικανούς και τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, διαταράσσοντας τις συμμαχίες της, οπότε η Ελλάδα θα συζητάει με την Τουρκία από ασθενέστερες θέσεις.

Αυτόν τον στόχο έχει η τακτική του Ερντογάν. Είναι πολύ σωστή από τουρκική σκοπιά: υπονομεύει τις συμμαχικές σχέσεις της εχθρικής Ελλάδας. Απολύτως κατανοητό.

Το ακατανόητο είναι η ανόητη ελληνική στάση, η οποία βασίζεται στην υποκριτική αρχή ότι η Τουρκία είναι δήθεν «φίλη και σύμμαχος χώρα». Όχι, η Τουρκία είναι μια εχθρική για την Ελλάδα χώρα και στη βάση αυτή πρέπει να καθορίζεται και η ελληνική πολιτική απέναντί της.
Γελάει όλη η Ευρώπη μαζί μας και μας οικτίρει που έχουμε καταντήσει… σημαιοφόροι της Τουρκίας στην ΕΕ και έχουμε ξεπεράσει και τους Άγγλους σε φιλοτουρκισμό, αντί να εκμεταλλευόμαστε τις δυσκολίες στις σχέσεις της με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες για να προωθηθούν τα ελληνικά συμφέροντα.
Κάτι θα έπρεπε να διδάξει τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή η προσπάθεια του Ερντογάν να οξύνει τις σχέσεις Αθήνας – Σκοπίων τασσόμενος αναφανδόν εναντίον της Ελλάδας.
Αποστρατιωτικοποίηση
των νησιών μας
Πολύ σωστή από τουρκική σκοπιά ήταν και η πρόκληση που οργάνωσαν οι τούρκοι στρατηγοί στην κεντρική ιστοσελίδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Θυμήθηκαν την άλωση της Ρόδου από τους Οθωμανούς πριν από… πεντακόσια (!) χρόνια, στις 20 Δεκεμβρίου του 1522, για να γράψουν ότι «η Ελλάδα εξοπλίζει ενώπιον της διεθνούς κοινότητας και κατά παράβαση των όρων των Συνθηκών της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα, των οποίων η σημασία είναι ζωτική για την ασφάλεια της Τουρκίας».
Ο δικτυακός τόπος του τουρκικού στρατού κάνει επίσης λόγο για «ελληνικό μεγαλοϊδεατισμό» και κατηγορεί την Ελλάδα ότι «σκεπτόμενη αρκετά πονηρά, προσπαθεί να πείσει την παγκόσμια κοινή γνώμη περί κινδύνου εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία δήθεν έχει επεκτατικές βλέψεις στο νησί της Ρόδου».
Για όποιον δεν κατάλαβε, το μήνυμα είναι σαφές: Οι Τούρκοι θα ζητήσουν από τον Καραμανλή στην Άγκυρα τον λόγο γιατί εξοπλίζουμε τα νησιά του Αιγαίου και θα ζητήσουν την αποστρατιωτικοποίησή τους!
Οι Τούρκοι αλωνίζουν στο Αιγαίο και ο Καραμανλής θα βγει και… «πολεμοκάπηλος» από πάνω, γιατί παρά τις διεθνείς συνθήκες διατηρεί τα νησιά μας στρατιωτικοποιημένα, για να μπορούν να αντισταθούν σε ενδεχόμενη τουρκική επίθεση!
Θα γελάσει ο κάθε πικραμένος με τα όσα τραγελαφικά θα ειπωθούν στη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, αν και είναι βέβαιο πως η ελληνική πλευρά θα κρύψει όσες περισσότερες μπορεί από τις τουρκικές απαιτήσεις για να μη διασυρθεί εντελώς…
Υπάρχει ακόμη χρόνος
Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να υποβάλει ο πρωθυπουργός τη χώρα και τον εαυτό του σε τέτοια δεινή πολιτική δοκιμασία, με βέβαιο αποτέλεσμα την ταπείνωση εκ των προτέρων και καμιά προσδοκία οιουδήποτε οφέλους. Είναι αδιανόητο να αφεθεί ο Κ. Καραμανλής να οδηγηθεί άβουλος ως «πρόβατο επί σφαγή».
Η επίσκεψη δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ακόμη χρόνος να ματαιωθεί η επίσκεψη με ελάχιστες διπλωματικές απώλειες. Δεν ωφελεί τον πρωθυπουργό σε τίποτα να κάνει επίδειξη αδιαλλαξίας απέναντι στον ελληνικό λαό, που του ζητάει να μην πραγματοποιήσει την επίσκεψη αυτή.
Εν πάση περιπτώσει, ακόμη και για όσους δεν έχουν ψηφίσει τη ΝΔ, είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να βλέπουν την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη να σέρνει στην Άγκυρα και να επιδεικνύει ως… «λάφυρο» τον Κώστα Καραμανλή στους Αμερικανούς και τους Τούρκους για να χτίσει το δικό της πρωθυπουργικό μέλλον!
Δεν έχει χτυπήσει τη χώρα κάποια συμφορά που να καθιστά αναπότρεπτο για τον Κώστα Καραμανλή ένα τέτοιο συντριπτικό πολιτικό πλήγμα…


Σχολιάστε εδώ