Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια
δδ Ο γράφων απλώς διάβασε 5 τίτλους και «μέτρησε» σε αυτούς 4 φορές τη λέξη «τράπεζες». Κάτω η αγορά; Οι τράπεζες φταίνε που δεν «τράβηξαν», δεν σήκωσαν ανάστημα στην πτώση και στις εισαγόμενες πιέσεις. Πάνω η αγορά; Με «αρωγούς», «ατμομηχανές», «πρωταγωνιστές» τις τράπεζες. Κι αν σας φαντάζει έως και κωμικό αυτό κρατηθείτε λίγο. Γιατί το πιο αστείο είναι πως όντως έτσι έχουν τα πράγματα και διόλου φαντασία και υπερβολή δεν χρησιμοποίησε κανένας δημοσιογράφος και κανένας αναλυτής όταν συσχέτιζε -κι εξακολουθεί φυσικά να το κάνει- σε τέτοιον ακραίο και απόλυτο βαθμό τις εξελίξεις στη χρηματιστηριακή μας αγορά με τις εξελίξεις και τις επιδόσεις του εγχώριου τραπεζικού κλάδου.
δδ Για σκεφτείτε το λίγο πιο «ψυχρά». Εμείς δεν λέμε πως χρειάζονται μεγάλα deals ή γοργά βήματα -σωστότερα άλματα- στο χώρον των αποκρατικοποιήσεων για να βρει «καύσιμα» η αγορά; Για να δούμε λοιπόν τι έχουμε από τράπεζες: Μια Αγροτική, μια Γενική και μια Αττικής σε πρώτη ζήτηση. Ήδη για την τελευταία ακούστηκαν και γράφτηκαν μεσοβδόμαδα πολλά για το ενδιαφέρον των Γάλλων της Caisse d’ Epargne. Εδώ το ποσοστό είναι και μεγάλο (38%) και οι δύο πλευρές «ζεστές». Η Αγροτική «πάει πακέτο» με τη φερώνυμη Ασφαλιστική και το ενδιαφέρον θα κορυφωθεί οσονούπω. Όσον αφορά τώρα στις λεγόμενες και «μεγάλες» του κλάδου, η Εθνική αναδείχτηκε, νομίζω, η 20ή καλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία (από πλευράς διοίκησης, κινήσεων και αποτελεσματικότητας στη διαχείριση, ήτοι υπερκέρδη), οι λοιποί κανονίζουν τα του οίκου τους και όλοι εμείς ακούμε… βερεσέ τα περισπούδαστα λόγια των μεγαλοστελεχών ότι δήθεν και τάχα δεν υπάρχει χώρος για μια μεγασυγχώνευση τραπεζών στην Ελλάδα. Αυτά να τα πείτε σε κάτι «χαζούς» αναλυτές της UBS ή της Deutsche που φαίνεται να έχουν κάποιες «μικρές» διαφωνίες, φωστήρες μου…
δδ Όσον αφορά τώρα στις υπόλοιπες συνεδριάσεις (σκάρτες 3 για να μην ξεχνιόμαστε) όλα δείχνουν πως τόσο αυτές όσο και εκείνες της επόμενης εβδομάδας έως τα τέλη του 2007 θα έχουν να επιδείξουν τάσεις σταθεροποίησης στα τρέχοντα επίπεδα. Προσεκτικές κινήσεις, η συνήθης μείωση όγκου και τζίρου και συντήρηση δυνάμεων μέχρι να αλλάξει η χρονιά.
δδ Στα θετικά της χρονιάς που φεύγει η στήλη συγκαταλέγει και μια παράμετρο που ίσως σε πολλούς φανεί μέχρι και αστεία, αλλά κατά βάθος περιγράφει επακριβώς τη χρονιά που περάσαμε. Πέρυσι τέτοιαν εποχή γράφαμε: «κουράγιο να αλλάξει η χρονιά και μαζί να αλλάξει και το γούρι». Φέτος δεν χρειάζεται να γράψουμε τίποτε για γούρια. Μια χαρά ήτανε και τέτοιο θα μείνει και του χρόνου…