Σπόνσορας του Ερντογάν και της Άγκυρας το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών
Ο καλός Ερντογάν
Ο πρέσβης Κακλίκης επιχείρησε να πείσει τους Κυπρίους ότι ο Ερντογάν όχι μόνο κέρδισε τους στρατηγούς, άρα έχουμε μια νέα Τουρκία συμπαθητική και με τους στρατηγούς να βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, αλλά και ότι ο Ερντογάν και το ισλαμικό κόμμα του, το ΑΚP, δεν έχουν μυστική ατζέντα. Ομως, ο έλληνας πρέσβης, προκειμένου να πείσει τους Κυπρίους για τον καλό Ερντογάν, ενήργησε ως σπόνσοράς του, αποφεύγοντας να αναφερθεί στη σύμπλευση στρατού – Ερντογάν επί των εθνικών θεμάτων. Από το Κουρδικό, ως το Αιγαίο, τη Θράκη, την ελληνική μειονότητα και το Κυπριακό. Ως προς το Κυπριακό δεν προέβη σε κανένα σχόλιο ούτε προσπάθησε να εξηγήσει πώς μπορεί να συνδεθεί με την τουρκική ενταξιακή πορεία στην ΕΕ, της οποίας εμφανίστηκε ένθερμος υποστηρικτής χωρίς τη διεκδίκηση ουσιαστικών ανταλλαγμάτων. Ανάλογη πολιτική λογική εξέφρασε και για τα υπόλοιπα εθνικά ζητήματα.
Θράκη και Χάλκη
Για τη Δ. Θράκη τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση προχωρεί στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μουσουλμάνων της περιοχής, χωρίς όμως η στάση της αυτή -όπως διευκρίνισε- να στηρίζεται στην αρχή της αμοιβαιότητας. Αυτό σημαίνει ότι για ό,τι πράττει η Ελλάδα στη Θράκη για τους μουσουλμάνους δεν ζητά ανάλογες ή άλλες κινήσεις από την Άγκυρα για την ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης.
Για το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο κ. Κακλίκης είπε στους Κυπρίους ότι αν ήταν στη θέση του Ερντογάν θα επέτρεπε τη λειτουργία της, αφού, κατά την αιτιολόγηση της θέσης του, ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν ιερείς για να λειτουργεί η Σχολή επαρκώς…
Η Χάγη
Γενικώς, το μήνυμα ήταν ότι η Ελλάδα επενδύει στον Ερντογάν και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. Ως εναλλακτική πολιτική δράση στο Αιγαίο στην περίπτωση που η τουρκική ενταξιακή πορεία πάει στραβά, η Αθήνα εισηγείται την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Εάν, βεβαίως, δεχθεί να πάει η Άγκυρα. Άσε που, εάν δεχθεί να πάει η Τουρκία, υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει η Ελλάδα ποσοστό κυριαρχικών δικαιωμάτων που θα φθάνει ως το 20%. Το Διεθνές Δικαστήριο δεν είναι ο δικαστικός κλασικός θεσμός που απονέμει Δικαιοσύνη, αλλά η όποια απόφασή του τελεί υπό το κράτος πολιτικών επιρροών…
Αποστολή εξετελέσθη…
Οι κύπριοι διπλωμάτες άκουγαν με ευγένεια τον κ. Κακλίκη να αναλύει την εξευμενιστική φιλοτουρκική πολιτική του, χωρίς να εκπλήττονται. Τι άλλο θα μπορούσε να τους πει ο απεσταλμένος της κ. Ντόρας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη – Μπακογιάννη από αυτά τα οποία είπε. Γνώριζαν ήδη ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προτίμησε να φτιάξει κοινά «battle groups» με την Τουρκία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αντί για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία στον τομέα έρευνας και διάσωσης. Σε αυτό προστέθηκε προ ολίγων ημερών η εγκατάλειψη της Κύπρου από την Ελλάδα στο Συμβούλιο της ΕΕ σχετικά με το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Μόνοι οι Κύπριοι έδιδαν τη μάχη για να μη γίνει δεκτή η απόσχιση, τη στιγμή κατά την οποία η κ. Μπακογιάννη έκλεινε με νόημα το μάτι στους Αμερικανούς σαν να τους έλεγε: Αποστολή εξετελέσθη… Συνεπώς, η φιλοτουρκική διάλεξη Κακλίκη ήταν απλώς το κερασάκι στην τούρτα…