Σε απομόνωση η Ντόρα! Τίποτε δεν της περνάει!

Παράγοντες του υπουργείου σημειώνουν ότι η Ντόρα δείχνει να ασφυκτιά «δεν περνάει η πολιτική της σε κανένα εθνικό θέμα και γι’ αυτό είναι εκνευρισμένη», τονίζουν χαρακτηριστικά. Αντίθετα, καλείται να υπηρετεί την πολιτική που αποφασίζει ο πρωθυπουργός και να υφίσταται το πολιτικό κόστος μιας πολιτικής που η ίδια δεν πιστεύει.

Παράλληλα, η «στροφή Καραμανλή» προς τη Μόσχα απειλεί να «γκρεμίσει» τις καλές σχέσεις που διατηρεί για χρόνια η κ. Μπακογιάννη με τους Αμερικανούς. Επιπλέον έχει να αντιμετωπίσει το διπλωματικό κατεστημένο του υπουργείου, που εξακολουθεί να στέκεται επιφυλακτικό απέναντί της, έτσι που εκείνη συχνά πυκνά να γκρινιάζει για «παρεμβάσεις» του προκατόχου της Π. Μολυβιάτη.

Η κ. Μπακογιάννη δέχεται πυρά εκ των έσω για τους χειρισμούς της στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Επέμενε για την πραγματοποίηση της επίσκεψης του Αλί Μπαμπατζάν στην Αθήνα, διαβεβαιώνοντας το Μαξίμου ότι «όλα θα πάνε καλά», πλην όμως διαψεύστηκε οικτρά. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών έθεσε θέμα συνεργασίας ελληνικών οργανώσεων με τους κούρδους αντάρτες και προσφώνησε Τούρκους τους μουσουλμάνους της Θράκης, σε σημείο ώστε να βρίσκεται ξανά στον αέρα το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Στο ζήτημα των Σκοπίων έσπευσε πρώτη πρώτη να ταχθεί υπέρ της σύνθετης ονομασίας, κινούμενη περισσότερο στη λογική των ΗΠΑ, υποχρεώθηκε όμως στη συνέχεια να προσχωρήσει στην άποψη του Κ. Καραμανλή για την άσκηση «βέτο» στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Αλλά ακόμη και στο θέμα του Κοσόβου φαίνεται να υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Μαξίμου και ΥΠΕΞ. Η Ντόρα έχει ταχθεί εξαρχής υπέρ της αναγνώρισης της αυτονομίας του κράτους, κατεύθυνση προς την οποία προσανατολίζονται οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αδιαφορώντας για τις αντιρρήσεις της Σερβίας, ενώ ο πρωθυπουργός στέκεται επιφυλακτικός κατανοώντας τις διαφορετικές απόψεις της Κύπρου, που θεωρεί ότι τυχόν αναγνώριση του Κοσόβου θα αποτελέσει προοίμιο για κάτι αντίστοιχο στο κατεχόμενο από τους Τούρκους τμήμα του νησιού.

Μεγάλο πλήγμα δέχτηκε η Ντόρα και στο τελευταίο ταξίδι στη Μόσχα, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό. Οι πληροφορίες διίστανται για το αν ήταν με πρωτοβουλία του κ. Καραμανλή ή αν το ζήτησε η ίδια. Αποδείχθηκε πάντως εντελώς λανθασμένη επιλογή. Δεδομένου μάλιστα ότι το κλίμα στη Ρωσία για την υπουργό Εξωτερικών είναι εξαιρετικά αρνητικό μετά τη στάση που κράτησε στο θέμα της αντιπυραυλικής προστασίας των Αμερικανών στην Ευρώπη. Ο ρώσος ομόλογός της Σεργκέι Λαβρόφ απουσίαζε και κατά συνέπεια η Ντόρα δεν είχε λόγο συμμετοχής στην ελληνική αντιπροσωπεία. Δύο μέρες στη ρωσική πρωτεύουσα δεν έκανε απολύτως τίποτα, ούτε επαφές ούτε συναντήσεις. Επιπλέον, οι Ρώσοι φρόντισαν να την αποκλείσουν απ’ όλες τις συναντήσεις του Κ. Καραμανλή με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι εύλογο η Ντόρα να σκέφτεται ακόμη και να αποχωρήσει από το υπουργείο Εξωτερικών και να μετακινηθεί σε άλλο πόστο. Συνεργάτες της μάλιστα παρατηρούν ότι παραμένοντας εκεί σε τίποτα δεν έχει να ωφεληθεί, μόνο φθορά θα έχει, καθότι οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα δείχνουν ότι θα είναι δυσμενείς. Παράλληλα υποστηρίζουν ότι σε άλλο υπουργείο θα έχει τη δυνατότητα να κάνει τις σχετικές «εξυπηρετήσεις» σε ψηφοφόρους της, τα λεγόμενα «ρουσφέτια». Κάτι που δεν μπορεί να κάνει όσο παραμένει στο υπουργείο Εξωτερικών.


Σχολιάστε εδώ