Πρόωρες εκπτώσεις…

Η αποχώρηση του Β. Μαγγίνα, υπό το βάρος των αποκαλύψεων, και η αντικατάστασή του από τη Φ. Πάλλη – Πετραλιά, στη σκιά των κινητοποιήσεων, σήμανε την αρχή των υπαναχωρήσεων. Όσο κι αν ο πρωθυπουργός επανέλαβε από το βήμα της Βουλής την απόφασή του να προχωρήσουν οι αλλαγές, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε πιο ήπια μέτρα, τα οποία θα απέχουν απʼ όσα μάλλον «άγαρμπα» είχε προαναγγείλει ο παραιτηθείς υπουργός. Ενδεικτικό είναι ότι η κ. Πετραλιά έσπευσε να ανακοινώσει την υπαγωγή στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων για κλάδους εργαζομένων στους δήμους, ενώ αρχικά η κυβέρνηση σχεδίαζε δραστικές περικοπές στη συγκεκριμένη κατηγορία. Στον ίδιο άξονα συναίνεσης θα κινηθεί η νέα υπουργός τόσο για την ενοποίηση των Ταμείων όσο και για τη συνταξιοδότηση των γυναικών.
Κόμματα και συνδικαλιστικοί φορείς πάντως εξακολουθούν διατηρούν τις επιφυλάξεις ως προς τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για πολιτική «καταδικασμένη στη συνείδηση του ελληνικού λαού», ενώ ΓΣΣΕ και ΑΔΕΔΥ ζητούν γραπτές προτάσεις, αλλαγή πολιτικής και προαναγγέλλουν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.
Ωστόσο, από το μεσημέρι της Πέμπτης στην κυβέρνηση έχουν να ασχοληθούν με πιο σοβαρά από το Ασφαλιστικό ζητήματα. Η «βουτιά» του Χρ. Ζαχόπουλου από τον 4ο όροφο της πολυκατοικίας του στο Κολωνάκι, η οποία συνοδεύθηκε από φήμες, υπαινιγμούς και ροζ βιντεοταινίες, σκέπασε με μαύρα σύννεφα τον ουρανό του Μαξίμου και γέμισε με σκιές και φαντάσματα τα όνειρα του Κ. Καραμανλή. Το ότι το γεγονός αυτό συνέβη λίγα 24ωρα μετά την αναγκαστική παραίτηση του Χρ. Ζαχόπουλου από τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, όπως και οι στενές σχέσεις του με τον πρωθυπουργού, έδωσαν πολιτικές διαστάσεις στην υπόθεση, έτσι που αρκετοί στην κυβέρνηση να φοβούνται ότι θα υπάρχει πολιτικό κόστος.
Το τραγικό συμβάν ήταν λογικό να επισκιάσει το θέμα του προϋπολογισμού, ο οποίος ψηφίσθηκε το ίδιο βράδυ από τους 152 βουλευτές της ΝΔ και καταψηφίσθηκε από τους 148 των υπόλοιπων κομμάτων. Ούτως η άλλως η πενθήμερη συζήτηση στη Βουλή ελάχιστα είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον των πολιτών-τηλεθεατών. Ακόμη και την τελευταία ημέρα η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών δεν κατάφερε να… ανάψει τα αίματα! Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης στην τήρηση των δεσμεύσεών της και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και υπεραμύνθηκε με μάλλον κουραστικό τρόπο του έργου της κυβέρνησης. Από την πλευρά τους, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, επαναδιατύπωσαν τις γνωστές κατηγορίες ότι κινείται χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα, ότι απεμπολεί τα εθνικά συμφέροντα κ.λπ. Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στάθηκε αφορμή ώστε για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες το ΠΑΣΟΚ να εμφανισθεί ενωμένο, όσο κι αν δεν έλειψαν οι γκρίνιες βουλευτών για την ομιλία του Γ. Παπανδρέου. Μέσα σʼ αυτό το σκηνικό πέρασε αναγκαστικά σε δεύτερη μοίρα το επιτυχημένο ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα. Ο κ. Καραμανλής επέστρεψε στην Αθήνα μεταφέροντας στις βαλίτσες του συμφωνίες για συνεργασίες στους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών και για προμήθειες πολεμικού εξοπλισμού, αλλά κυρίως τη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στον μακρύ κατάλογο των τουρκικών προκλήσεων προστέθηκαν δύο ακόμη: Σε ιστοσελίδα του Πενταγώνου της γειτονικής χώρας διατυπώθηκαν ισχυρισμοί για τουρκική μειονότητα στα Δωδεκάνησα, προκαλώντας το έντονο διάβημα της ελληνικής κυβέρνησης. Με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν τάχθηκε υπέρ της ονομασίας «Μακεδονία» για τα Σκόπια. Τα δύο αυτά γεγονότα επιβάρυναν το κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και πρόσθεσαν εμπόδια στο επικείμενο ταξίδι του κ. Καραμανλή στην Άγκυρα. Στο Μαξίμου σκέφτονται πλέον πολύ σοβαρά, παρότι ο κ. Καραμανλής δεν θα το ήθελε, να αναβληθεί εκ νέου η επίσκεψη.
Μετά τον Φώτη Κουβέλη, την υποψηφιότητά του για την αρχηγία του ΣΥΝ ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας, εν μέσω διαμαρτυριών από στελέχη του κόμματος για τη διαδικασία που ακολούθησε ο Αλ. Αλαβάνος, πριμοδοτώντας την υποψηφιότητα του δεύτερου. Οι λογαριασμοί θα ξεκαθαρίσουν στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, όπου θα έχουν στραμμένο το βλέμμα όλα τα κόμματα. «Απαντώντας» προφανώς στις ανησυχίες στελεχών του ΠΑΣΟΚ που φοβούνται απώλειες σε περίπτωση ανάδειξης του κ. Τσίπρα, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ευνοήσει τα σχέδιά του για ανανέωση του (δικού του) κόμματος.


Σχολιάστε εδώ