Ο Βενιζέλος σε ρόλο «Γκένσερ»

Πέρα από την απόφασή του να ενεργοποιήσει το υφιστάμενο εσωκομματικό ρεύμα με την παράλληλη συγκρότηση ενός ακόμη πολιτικού ομίλου προβληματισμού, η μελλοντική κεντρική επιλογή του ως προς το στίγμα του στο πολιτικό γίγνεσθαι παραμένει ζητούμενο.
Έγκυροι πολιτικοί κύκλοι θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο πλέον για τον κ. Βενιζέλο να αντέξει στο ΠΑΣΟΚ που προέκυψε μετά τις 11 Νοεμβρίου. Είναι φανερό ότι ασφυκτιά ήδη και έχει αρχίσει να καλλιεργείται μέσα του η ιδέα ενός νέου πολιτικού εγχειρήματος με τον ίδιο πρωταγωνιστή.
Η εκτίμηση είναι ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ίδρυσης ενός καινούργιου πολιτικού φορέα, ενός κόμματος που θα μπορούσε να διεκδικήσει με αξιώσεις ένα ποσοστό της τάξης του 10%! Όλα αυτά συζητούνται κατά τη διάρκεια επαφών μεταξύ στελεχών, χωρίς να υπάρχει ταύτιση απόψεων.
Πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν στον κ. Βενιζέλο την πρόθεση να αυτονομηθεί, παραπέμποντας μάλιστα στο παράδειγμα του πρώην γερμανού υπουργού Εξωτερικών κ. Γκένσερ, ο οποίος εξασφαλίζοντας ένα ποσοστό 5% με το FDP (Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα), βρέθηκε για μια 15ετία περίπου στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων, συνεργαζόμενος στην κυβέρνηση με τους χριστιανοδημοκράτες του Χέλμουτ Κολ! Γιατί όχι, λένε εμφατικά άνθρωποι του περιβάλλοντός του που «φλερτάρουν» εντονότερα με αυτήν την προοπτική.
Όσον αφορά το ιδεολογικό πολιτικό στίγμα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, εκτιμάται ότι θα αυτοπροσδιορίζεται ως «κεντροαριστερά», όπου μάλιστα τον πιο αριστερό τόνο θα αναλάβει να τον δίνει ο τείνων ήδη ευήκοον ους στο υπό εκκόλαψη σχήμα, τ. πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος!
Ο κ. Βενιζέλος, εν τω μεταξύ, δέχεται και άλλα μηνύματα από πολλούς βουλευτές που συστοιχήθηκαν μαζί του πρόσφατα και τα οποία του προκαλούν μάλλον κάποια απογοήτευση, συνοψίζονται δε στην εξής διαφοροποιημένη πλέον θέση: Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα όχι μόνο δεν μπορούμε να κινηθούμε ενάντια στις επιλογές του Γιώργου, αλλά πολύ περισσότερο είμαστε υποχρεωμένοι να τον στηρίξουμε. Στην περίπτωση βέβαια που οι πολιτικές εξελίξεις διαψεύσουν το αισιόδοξο σενάριο του Γιώργου, τότε, ναι, μπορούμε να ξαναδούμε τα πράγματα από άλλη οπτική.
Ο Βενιζέλος είναι εδώ…
ενωμένος δυνατός!
Προς το παρόν, πάντως, ο βασικός αντίπαλος του Γιώργου Παπανδρέου, μετά από μεγάλη συζήτηση με στελέχη του, πήρε την απόφαση να ενεργοποιήσει το εσωκομματικό του ρεύμα και να διαμορφώσει έναν πολιτικό όμιλο προβληματισμού: όχι κάτι σαν τον Όμιλο Παπαναστασίου ή τον ΟΠΕΚ, πολύ περισσότερο όχι κάτι σαν την ΕΓΕ… έλεγαν συνεργάτες του. Από τον καινούργιο χρόνο ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα προετοιμαστεί για το δικό του παιχνίδι…
• Οι συνομιλητές του Βενιζέλου βάζουν ένα ακόμη στοίχημα απέναντι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο πείσμα και από τον ίδιο τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Ο όμιλος προβληματισμού θα πιέζει προς την κατεύθυνση της Κεντροαριστεράς μέσα από τη συμμετοχή πολιτικών που ασπάζονται τις απόψεις Βενιζέλου, αλλά και διανοουμένων, επιστημόνων κ.ά.
Το πρώτο βήμα έγινε, λένε: Δεν διαλυθήκαμε, όπως νόμιζαν αρχικά ορισμένοι από την ηγεσία και όχι μόνο, δεν χαθήκαμε, αλλά είμαστε εδώ, ενωμένοι δυνατοί. Η κοινοβουλευτική παρουσία των τελευταίων ημερών ζητήθηκε και συζητήθηκε από το μπλοκ μας και φάνηκε όταν οι ομιλητές κατά τον προϋπολογισμό κατηύθυναν τη συζήτηση προς την κεντροαριστερή λύση, ενώ η δεκάλεπτη ομιλία του Βενιζέλου ήταν αυτή που έδωσε το ξεχωριστό χρώμα και διαφορετικό στίγμα απʼ ό,τι ο κ. Παπανδρέου, που φάνηκε ότι δεν μπόρεσε να πάει προς την κατεύθυνση που ζητά το ΠΑΣΟΚ την αντιπολιτευτική του τακτική απέναντι στη Νέα Δημοκρατία».
Πώς ελήφθη η απόφαση
Προ ημερών, Βενιζέλος, Λοβέρδος και Φλωρίδης έδωσαν ραντεβού μετά από μια κοινωνική εκδήλωση της συζύγου του Βαγγέλη Βενιζέλου, Λίλας Μπακατσέλου, στη Θεσσαλονίκη, στο εστιατόριο «Κλοσάρ», και συζήτησαν επί μακρόν τις εσωκομματικές εξελίξεις. Η συνάντηση αυτή, που κατέληξε σε αποφάσεις για το ρεύμα Βενιζέλου, και η απαίτηση του κόσμου που τον ακολουθεί, να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ ή να παραμείνουν με τη δική τους πολιτική συνιστώσα, ώθησαν τον Βενιζέλο να πάρει την απόφασή του: Σε τρεις μήνες ανακοινώνει τον όμιλο προβληματισμού και μέσα από κει θα παρεμβαίνει, όταν το θεωρεί σκόπιμο ο ίδιος, στην αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στόχος του είναι να κρατήσει ζωηρό το ενδιαφέρον όσων δεν ψήφισαν τον Παπανδρέου την 11η Νοεμβρίου, γιατί διαφορετικά θα χάλαγε η μαγιά του 38% που κατάφερε και πήρε στις εσωκομματικές εκλογές.
Ενοχλημένος ο Βενιζέλος με Τσάτσο
Οι αρνητικές φωνές ορισμένων εκ των υποστηρικτών του, όπως του κ. Τσάτσου, του έγκριτου συνταγματολόγου, που θυμήθηκε τώρα, ενάμιση μήνα μετά τις εσωκομματικές εκλογές, να καταγγείλει τη Χαριλάου Τρικούπη για νοθεία, λέγεται ότι ενόχλησαν τον Βενιζέλο που δεν θέλει να δώσει λαβή για σχόλια και πολύ περισσότερο για επικρίσεις από το περιβάλλον του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Δεν επιθυμεί να δώσει πατήματα στον Παπανδρέου για να μπορεί να εκτοξεύει καταγγελίες περί συνωμοτών, αποστατών και άλλων παρόμοιων που ακούστηκαν και κατά την εσωκομματική προεκλογική περίοδο.
Αδιαφορούν για το συνέδριο
Εκκωφαντική πάντως είναι η αδιαφορία των Βενιζελικών για το επικείμενο συνέδριο. Οι συνεργάτες του το θεωρούν «στημένο» και γιʼ αυτό δεν τους απασχολεί ποσοτικά. Έτσι κι αλλιώς δική τους έκφραση θα υπάρξει: «Γίνεται δουλειά, αλλά όταν ξέρεις πως το 1/3 των μελών του τοποθετείται και δεν εκλέγεται από τη βάση, τότε δεν έχει καμία πολιτική σημασία. Το αποτέλεσμά του είναι οργανωτική απόρροια του εκλογικού αποτελέσματος της 11ης Νοεμβρίου».
Αυτήν τη στάση όμως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τη χαρακτηρίζει πολιτική αδυναμία. Η αδιαφορία που δείχνει –προς το παρόν– ο Βενιζέλος σημαίνει ότι οργανωτικά δεν μπορεί να εκλέξει συνέδρους που απηχούν τις απόψεις του και γιʼ αυτό προετοιμάζει το έδαφος για μια δεύτερη εσωκομματική ήττα, λένε στη Χαριλάου Τρικούπη.
Η προσπάθεια ωστόσο των Βενιζελικών να κερδίσουν και εντυπώσεις αλλά και συνέδρους, ώστε να μεγαλώσουν την επιρροή τους στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου που θα προκύψει μετά το συνέδριο, είναι πραγματικότητα. Μπορεί τώρα στις γιορτές οι επαφές να έχουν λιγοστέψει και να γίνονται προσεγγίσεις μόνο σε κοινωνικό επίπεδο, οι συνεργάτες ωστόσο του Βενιζέλου έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση για το αποτέλεσμα, παρά την όποια απαισιοδοξία μπορεί να εκφράζουν άλλοι από το ίδιο εσωκομματικό στρατόπεδο. Όλα αυτά πάντως θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τη συνολική εικόνα που θα καταφέρει να διαμορφώσει ο Παπανδρέου. Αν μετά το συνέδριο τα πράγματα παραμείνουν… μια από τα ίδια, τότε τα φαινόμενα εσωκομματικής αντιπαράθεσης θα ενταθούν. Αν όμως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προσεγγίσει διαφορετικά τους πολίτες, αν γίνει πιο πειστικός και έλθει πιο κοντά στα προβλήματά τους, τότε το μπλοκ του Βενιζέλου θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες.


Σχολιάστε εδώ