Οι πιο ευαίσθητοι καταναλωτές

Τα παιχνίδια που κατασκευάζονται από τα πιο ευτελή υλικά πολλές φορές είναι επικίνδυνα για την υγεία του, αφού είναι βαμμένα με τοξικά χρώματα ή περιέχουν μικρά εξαρτήματα που μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό στα παιδιά.

Δεν είναι επομένως όλα τα παιγνίδια ακίνδυνα και κατάλληλα για τα παιδιά μας. Πολύ περισσότερο, δεν είναι απαραιτήτως κατάλληλα αυτά που διαφημίζονται πολύ, αφού κι αυτά κατασκευάζονται στην πλειονότητά τους στην Κίνα. Το αντίθετο μάλιστα. Γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τώρα τις γιορτές που η ζήτηση είναι μεγάλη και όλοι, λίγο ή πολύ, θέλουμε να κάνουμε κι από ένα δώρο στους αγαπημένους μας μπόμπιρες.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος κ. Μιχάλης Τσιφάκης μας λέει:

«Προσοχή! Αποτρέψτε τα παιδιά από τις διαφημίσεις, γιατί αυτή η τεχνική προώθησης πωλήσεων διαμορφώνει ανάγκες, αλλάζει συνήθειες, διεγείρει επιθυμίες. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους θα πρέπει να επιδείξουν επισταμένο έλεγχο στα συγκεκριμένα είδη (παιχνίδια), ώστε να διασφαλίσουν, όσο αυτό είναι δυνατό, ότι τα παιχνίδια που κυκλοφορούν στην ευρεία αγορά είναι «ασφαλή» προϊόντα και δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των μικρών καταναλωτών. Επίσης, θα πρέπει να πραγματοποιούν συνεχώς δειγματοληπτικούς ελέγχους στα παιχνίδια που διατίθενται προς πώληση.

Τα παιδιά δεν διαθέτουν επαρκή κριτήρια και επηρεάζονται ευκολότερα από τους ενήλικες. Το κάθε παιχνίδι προορίζεται για συγκεκριμένη ηλικία, χαρακτήρα και ωριμότητα του παιδιού».

Δώστε λοιπόν μεγαλύτερη προσοχή όταν αγοράζετε παιχνίδια για λογαριασμό των παιδιών σας:

– Τα παιχνίδια που αγοράζετε πρέπει να έχουν την ένδειξη «CE», που σημαίνει ότι ο κατασκευαστής τηρεί τις προδιαγραφές ασφάλειας που έχει θεσπίσει η ΕΕ.

– Μην αγοράζετε ποτέ μεταχειρισμένα παιχνίδια (ανοικτές συσκευασίες).

– Το παιχνίδι πρέπει να ανταποκρίνεται στην ηλικία του παιδιού (αναγραφή ηλικιών στη συσκευασία).

– Αποφεύγετε παιχνίδια που έχουν αιχμηρές μύτες, βελόνες και διάφορα άλλα αποσπώμενα εξαρτήματα που μπορούν να τραυματίσουν ή να προκαλέσουν ατυχήματα.

– Τα παιχνίδια δεν πρέπει να μοιάζουν με τρόφιμα ούτε να μυρίζουν σαν αυτά, γιατί το παιδί μπορεί να τα καταπιεί.

– Να προτιμάτε παιχνίδια από σοβαρά και εξειδικευμένα εργοστάσια.

– Μην αγοράζετε παιχνίδια από τους διάφορους πλανόδιους «εμπόρους», τα περισσότερα είναι άγνωστης προέλευσης και κατασκευής, γι’ αυτό είναι και φθηνότερα.

– Να διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και τις προειδοποιήσεις.

– Τα παιχνίδια δεν πρέπει να είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά και επικίνδυνες πλαστικές ουσίες, που συνήθως είναι καρκινογόνες. Καλό είναι να έχουν την ένδειξη «non toxic».

– Tέλος, τα παιχνίδια που θ’ αγοράσετε δεν πρέπει να επιδρούν αρνητικά στην ψυχοσύνθεση των παιδιών, στην ψυχική τους ισορροπία και να διαταράσσουν τις σχέσεις τους με το οικογενειακό περιβάλλον.

Το καλό να λέγεται

Η Carrefour μαζί με τον Δήμο Αθηναίων έστησαν το «κοινωνικό παντοπωλείο», δηλαδή ένα μίνι μάρκετ στην οδό Σοφοκλέους 66, στο οποίο θα μπορούν οι άποροι της Αθήνας με τα ειδικά κουπόνια, που θα τους χορηγεί το ίδρυμα απόρων του Δήμου Αθηναίων, να ψωνίζουν μέχρι 350 ευρώ τον μήνα σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης εντελώς δωρεάν.

Αυτό σημαίνει ότι μένει χώρος για φιλανθρωπία στις επιχειρήσεις-κολοσσούς, οι οποίες έχουν τεράστια περιθώρια για κέρδη.

Γιατί λοιπόν δεν κάνουν μόνιμα μια φιλανθρωπία, να κρατήσουν σταθερές τις τιμές στα προϊόντα που έχουν στα ράφια τους, τουλάχιστον για έξι μήνες κάθε χρόνο, για όλους τους καταναλωτές ή να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ολλανδίας, στην οποία κάθε τέλος του χρόνου όλα τα σούπερ μάρκετ ρίχνουν τις τιμές κατά περίπου 4%;

Γιατί δεν συλλογίζονται πως η κινητήρια δύναμή τους, που είναι ο καταναλωτής, στη χώρα μας δεν μπορεί να πληρώνει κάθε τρίμηνο ανατιμήσεις στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης από 2 έως 22%, την ώρα που οι μισθοί παραμένουν σταθεροί ή αυξάνονται κάθε χρόνο ελάχιστα, μέχρι 3%;


Σχολιάστε εδώ