Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

Στη σχετική ερώτηση, η οποία έχει επανακατατεθεί και από τον ίδιο και από άλλους βουλευτές, τονίζεται ότι η αγρότισσα είναι η μόνη γυναίκα που συνταξιοδοτείται στα 65, ενώ γίνεται αναφορά σε υπό εκπόνηση αναλογιστική μελέτη του ΟΓΑ, βάσει της οποίας θα μπορούσε να μειώνεται ανά διετία κατά ένα έτος ο χρόνος συνταξιοδότησης μέχρις ότου φτάσει σε μια δεκαετία τα 60 χρόνια.
> Την ανάγκη επιδότησης αναπτυξιακών προγραμμάτων στον τομέα του αγροτουρισμού και άλλων εναλλακτικών μορφών τουρισμού στον νομό Σερρών θέτει με ερώτησή του προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Τουριστικής Ανάπτυξης ο βουλευτής της ΝΔ Αναστάσιος Καριπίδης.
Αναφερόμενος στις μοναδικές ομορφιές του νομού, όπως ο υγροβιότοπος της λίμνης Κερκίνη, το σπήλαιο της Αλιστράτης, το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά και άλλοι παραδοσιακοί οικισμοί, ρωτάει τους δύο υπουργούς αν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα τουριστικής αξιοποίησης της περιοχής.
> Η ΟΠΑΠ ΑΕ εισφοροδιαφεύγει κλέβοντας το ΙΚΑ, επισημαίνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκης. Βασίζεται σε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία η ΟΠΑΠ ΑΕ φέρεται να απασχολεί εργαζόμενους με πενθήμερη εβδομαδιαία απασχόληση, καταβάλλοντας όμως τις εισφορές του ΙΚΑ για τριήμερη απασχόληση. Καλεί το υπουργείο Απασχόλησης να παρέμβει άμεσα ώστε να πάψουν αυτές οι πρακτικές του ΟΠΑΠ, επιχείρησης που ελέγχεται από το Δημόσιο, οι οποίες ζημιώνουν τόσο ΙΚΑ όσο και τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.
> Μέτρα για τη ρύθμιση του κυκλοφοριακού προβλήματος και την τόνωση της αγοράς της Θεσσαλονίκης να λάβουν οι αρμόδιοι υπουργοί ζητά ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Γκιουλέκας. Εξηγεί ότι η ραγδαία αύξηση του αριθμού των αυτοκινήτων, η έλλειψη επαρκών χώρων στάθμευσης και ανισόπεδων κόμβων, η έλλειψη μεγάλων κεντρικών αρτηριών, τα εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ, η κακή ρύθμιση των φωτεινών σηματοδοτών, η πολύ μικρή δύναμη αστυνομικών που διατίθενται καθημερινά για τη ρύθμιση της κίνησης, έχουν ως αποτέλεσμα η Θεσσαλονίκη να υφίσταται καθημερινά κυκλοφοριακό έμφραγμα και η αγορά της πόλης οικονομική καταστροφή.
> Την αναθεώρηση του αγορανομικού κώδικα του 1946 ώστε να προστατευθούν οι καταναλωτές από τα κυκλώματα των επιτηδείων, που προχωρούν σε ελληνοποιήσεις κρεάτων για να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους, ζητά ο βουλευτής του
ΠΑΣΟΚ Γ. Σκουλάς. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι πρόσφατα παρελήφθησαν από το λιμάνι των Χανίων 2.150 χοιρίδια Ουγγαρίας, τα οποία πουλήθηκαν σε επιχειρήσεις των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου, με κίνδυνο να διοχετευθούν στις τοπικές αγορές ως ντόπια.
> Αν προτίθεται η κυβέρνηση να καταγράψει την πραγματική ανεργία και πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει αυτό το μείζον πρόβλημα, ερωτά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Κεγκέρογλου. Αναφέρεται σε κατηγορίες μερικώς απασχολουμένων που ανά δύο καλύπτουν μία θέση απασχόλησης και δεν υπολογίζονται στις μετρήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ως άνεργοι και στους έμμεσα ασφαλισμένους στον ΟΓΑ που δεν καταγράφονται στους ανέργους, ακόμα κι όταν δεν έχουν εργασία.
> Την αναπροσαρμογή στρεμματικής ενίσχυσης βιολογικών σιτηρών, για να μην εγκαταλειφθούν και επιβαρυνθεί και πάλι το υπέδαφος και το νερό με νιτρικά και φυτοφάρμακα, προτείνουν οι βουλευτές της ΝΔ Μ. Χαρακόπουλος, Ν. Σταυρογιάννης, Ν. Παναγιωτόπουλος, Γ. Κοντογιάννης και Σπ. Λιβανός. Τονίζουν ότι η άνοδος της τιμής των δημητριακών ελλοχεύει τον κίνδυνο πολλοί αγρότες να εγκαταλείψουν τη βιοκαλλιέργεια και να επιστρέψουν στη συμβατική καλλιέργεια σιτηρών, καθώς η στρεμματική ενίσχυση για την καλλιέργεια βιολογικών δεν αποτελεί πλέον ισχυρό κίνητρο.
> Υστερεί δραματικά η παιδική προστασία στην Ελλάδα, επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης. Επικαλείται έκθεση του βοηθού Συνηγόρου του Παιδιού, σύμφωνα με την οποία η υστέρηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και στην απουσία αρκετών ικανών και αποκεντρωμένων ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο θέμα της προστασίας και των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανήλικων αλλοδαπών, καθώς και στο θέμα της κοινωνικής ενσωμάτωσης των μεταναστών δεύτερης γενιάς, ενώ, όπως σημειώνεται, εξακολουθεί να υφίσταται σημαντικός αριθμός παιδιών Ρομά που δεν φοιτούν στο σχολείο ή το εγκαταλείπουν.
> Ελλείψεις βιβλίων στα δημοτικά σχολεία της ανατολικής Αττικής, τον τέταρτο μήνα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καταγγέλλει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Μπόλαρης. Χαρακτηρίζει την κατάσταση απαράδεκτη, αποτέλεσμα της χρόνιας λιτότητας και της υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης από την κυβέρνηση, της απαξίωσης του δημόσιου σχολείου και της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης.
> Απειλείται η υγεία των 100.000 κατοίκων της περιοχής Κερατσινίου και των 20.000 κατοίκων του Αγίου Μηνά Αμφιάλης, εξαιτίας των πυκνών πυλώνων που έχει εγκαταστήσει η ΔΕΗ. Το θέμα φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, που τονίζει ότι η μόνη λύση είναι η απομάκρυνση των πυλώνων και η υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ για την αποτελεσματική προστασία της υγείας των κατοίκων, με την οποία όμως η ΔΕΗ δεν συμφωνεί λόγω αυξημένου κόστους.
> Σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στον νομό Αχαΐας, ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Βέρρας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, ζουν καθημερινά την αδιαφορία της πολιτείας, καθώς και την έλλειψη των κατάλληλων υποδομών στην περιοχή σε ό,τι αφορά τη μεταφορά και τη μετακίνησή τους, την εκπαίδευση, τη φροντίδα και την αναζήτηση εργασίας.
> Στον αέρα βρίσκονται οι επιδοτήσεις αγροτών του κάμπου Θεσσαλονίκης για το 2006 και το 2007, αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Τσιόκας. Εξηγεί ότι οι αγρότες της περιοχής είναι ανάστατοι από την αδιαφορία, την έλλειψη ελέγχων και εποπτείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη μη έγκαιρη και σωστή απόδοση των επιδοτήσεων, καθώς στις σχετικές δηλώσεις οι καταχωρητές δεν συμπεριέλαβαν το σύνολο των αγροτεμαχίων των καλλιεργητών, με αποτέλεσμα να χάνουν οι αγρότες εισοδήματα που δικαιούνται.
> Σχετικά με τις δηλώσεις του τούρκου
ΥΠΕΞ Α. Μπαμπατζάν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του, ότι η Τουρκία έχει «παράπονα» από την Ελλάδα λόγω της λειτουργίας γραφείων κουρδικών οργανώσεων στην
Αθήνα, ερωτά την υπουργό Εξωτερικών ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης:
– Τι απάντησε η ελληνική κυβέρνηση στον Α. Μπαμπατζάν, ο οποίος επιπροσθέτως περιόδευσε στην ελληνική Θράκη προκαλώντας τους Έλληνες, αφού χαρακτήρισε τη μουσουλμανική μειονότητα ως «Τούρκους».
– Πόσους πράκτορες της Τουρκίας έχουν συλλάβει και επαναπροωθήσει οι ελληνικές αρχές από το 2000 ως σήμερα στην περιοχή της Θράκης (όπου οι Πομάκοι απειλούνται ανοιχτά από το τουρκικό προξενείο), καθώς και στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.


Σχολιάστε εδώ