Νέα από το Κόσοβο (αλβανοποίηση ή διχοτόμηση;)

Σε τροχιά απόσχισης μπαίνει πλέον και επίσημα το Κόσοβο μετά την (αναμενόμενη) αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αμβλύνει το αδιέξοδο για το μέλλον αυτής της (πρώην σερβικής;) επαρχίας. ΗΠΑ και ΕΕ δηλώνουν από κοινού ότι εξαντλήθηκε κάθε δυνατότητα λύσης μέσω διαπραγματεύσεων. Σερβία και Ρωσία αντιδρούν. Πρόκειται στην ουσία για την κατάληξη του θέματος με βάση τις επιθυμίες της Δύσης και ιδιαίτερα του αμερικανοΝΑΤΟϊκού παράγοντα. Άλλωστε, αυτός μαζί με τη Γερμανία πρωτοστάτησαν στη διάλυση της (κάποτε ενιαίας) Γιουγκοσλαβίας.

Της συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας προηγήθηκαν δηλώσεις των Σέρβων ότι δεν θα αποδεχθούν τα τετελεσμένα. Έτσι, χιλιάδες Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου διαδήλωσαν την Τρίτη 18.12 στη διαιρεμένη πόλη Μιτροβίτσα κατά της ανεξαρτησίας. Οι διαδηλωτές, απ’ όλη την επαρχία, συγκεντρώθηκαν κοντά στη γέφυρα που χωρίζει την πόλη στα δύο: στο βόρειο τμήμα όπου ζουν 20.000 Σέρβοι, έχοντάς το καταστήσει στην ουσία «πρωτεύουσα» των Σέρβων του Κοσόβου, και στο νότιο τμήμα όπου ζουν 80.000 Αλβανοί. Ο πρόεδρος του σερβικού Συμβουλίου Δήμων και Κοινοτήτων Κοσόβου Μάρκο Τζάκβιτς (του κόμματος του πρωθυπουργού της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα) δήλωσε: «Λέμε ξεκάθαρα προς τη διεθνή κοινότητα πως δεν θα υπάρξει ανεξάρτητο Κόσοβο».

Από την πλευρά του ο σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς δήλωσε ότι η χώρα του θα προασπίσει τα εθνικά της συμφέροντα, διαφυλάσσοντας την κυριαρχία και την εθνική ακεραιότητα, χωρίς να απαρνηθεί την ευρωπαϊκή της πορεία. Ο Τάντιτς προειδοποίησε πως η ανεξαρτησία του Κοσόβου θα φέρει μεγάλες αλλαγές στη Σερβία, στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζω ότι, όσον αφορά την ΕΕ, τούτη σύρεται στην αμερικάνικη γραμμή. Στην πρόσφατη σύνοδο των ΥΠΕΞ υπήρξαν κάποιες διαφοροποιήσεις: Η Κύπρος (λογικόν), η Ελλάδα, η Σλοβακία και η Ρουμανία αντέδρασαν στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου χωρίς μια απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παρ’ όλα ταύτα, η ΕΕ αποφάσισε εντέλει την αποστολή μιας αστυνομικής δύναμης από τα κράτη-μέλη της και πρότεινε στη Σερβία επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξής της στην ΕΕ… (το μαστίγιο και το καρότο…). Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα απέρριψε την αποστολή της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο, χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη και λέγοντας ότι έχει σκοπό να δημιουργήσει ένα «κράτος-μαριονέτα» μέσα σε σερβικό έδαφος. «Είναι απαράδεκτο να μιλάνε για το Κόσοβο, μια επαρχία της Σερβίας, ως μελλοντικό κράτος», δήλωσε. «Είναι ιδιαίτερα προσβλητική η προσφορά σε μια σακατεμένη (και βομβαρδισμένη από τους ισχυρούς της Δύσης, θα υπενθύμιζα) Σερβία μιας ανταμοιβής για επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξής της στην ΕΕ, με αντάλλαγμα να συμφωνήσει στη βία».

Όλες οι πλευρές πήραν τις θέσεις τους λοιπόν, πλησιάζει η αυλαία. Οι αλβανόφωνοι δεν ζητούν τίποτα λιγότερο από την ανεξαρτησία, οι Σέρβοι παραχωρούν ευρεία αυτονομία και επικαλούνται την απόφαση 1244 του ΟΗΕ για την προστασία της σερβικής μειονότητας στην επαρχία. Οι ισχυροί της Δύσης, πάλι, συνεχίζουν την κατάτμηση της πάλαι ποτέ ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και τον κατακερματισμό των Βαλκανίων, προσθέτοντας μια ακόμη «ανεξάρτητη» χώρα -στην ουσία ένα δυτικό προτεκτοράτο – στον χάρτη της περιοχής. Ο αλβανικός αλυτρωτισμός επιχαίρει, ανοίγει στις αρχές του 21ου αιώνα ο δρόμος για το όραμα της Μεγάλης Αλβανίας.

Άραγε η διακήρυξη «ανεξαρτητοποίησης» των αλβανόφωνων του Κοσόβου δεν θα επιφέρει την αντίστοιχη των Σέρβων που έχουν συγκεντρωθεί σε θυλάκους στο βόρειο τμήμα της χώρας και την ένωσή τους με (ή τη μη απόσχισή τους από) τη μητέρα Σερβία; Και έπονται οι Σέρβοι της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης αλλά και τόσοι άλλοι στα Βαλκάνια…

ΥΓ.: Διαβάσαμε στις εφημερίδες ότι οι μετανάστες στη χώρα μας υπολογίζονται μεταξύ 1.000.000 και 1.700.000 (!), εκ των οποίων οι νόμιμοι είναι 481.000… Εξ αυτών το 63% προέρχεται από την Αλβανία… Είναι δυνατόν χώρα-μέλος της ΕΕ να μη γνωρίζει πόσους μετανάστες «φιλοξενεί»; (Αλήθεια, πώς το έλεγε εκείνο το ωραίο ο Ανδρέας Παπανδρέου, ξέφραγο αμπέλι;) Είναι δυνατόν να έχει επιτευχθεί -στα μουλωχτά- η πολυεθνική Ελλάδα, χωρίς να έχει ρωτηθεί κανείς μας; Είναι δυνατόν το 63% να προέρχεται από γειτονική χώρα που έχει βλέψεις κατά της πατρίδας μας («Τσαμουριά»), που μπορεί αύριο με οποιαδήποτε νομιμοποίηση να αποτελέσει νέα μειονότητα εντός των ελληνικών συνόρων;

Καλά Χριστούγεννα – Καλές γιορτές

.e-mail: [email protected]


Σχολιάστε εδώ