Λούκα Κατσέλη: Ακολουθείτε το μοντέλο της Σλοβακίας

Σχολιάζοντας την ακολουθούμενη, οικονομική πολιτική είπε ότι αντί για ανάπτυξη έφερε έκρηξη κερδών στις τράπεζες, αντί για εξυγίανση των ΔΕΚΟ οδήγησε σε υπέρογκες αυξήσεις τιμολογίων και αντί για νοικοκύρεμα του κράτους προέκυψε αύξηση των ελλειμμάτων και υπερχρέωση.

Χαρακτήρισε επίσης μύθο τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις οδηγεί στην αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων και συνέχισε:

Τι έκανε η κυβέρνηση; Μείωσε τους συντελεστές φορολογίας των ανωνύμων εταιρειών, των ΕΠΕ και των ξένων επιχειρήσεων από 35% στο 25% και άφησε αμετάβλητη, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, τη βαριά φορολογία της εργασίας.

Η τελευταία έκθεση της EUROSTAT είναι αποκαλυπτική. Η Ελλάδα είναι μια από τις δύο ή τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την πιο χαμηλή φορολογία στο εισόδημα από κεφάλαιο και ταυτόχρονα την πιο βαριά φορολογία στα εισοδήματα από εργασία.

Το μοντέλο της Ιρλανδίας είναι χαρακτηριστικό. Στην Ιρλανδία τα εισοδήματα από κεφάλαιο φορολογούνται με 41%. Τα εισοδήματα από εργασία, μόλις με 25%. Είναι επομένως μύθος ότι η Ιρλανδία φορολογεί με χαμηλό συντελεστή τα κέρδη των επιχειρήσεων. Με χαμηλό συντελεστή 12,5% φορολογεί μόνο τα κέρδη των επιχειρήσεων που δεν διανέμονται, δηλαδή που χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις για νέες επενδύσεις. Αντίθετα, τα μερίσματα φορολογούνται με συντελεστή που υπερβαίνει το 40%.

Η κυβέρνηση, μειώνοντας τον φορολογικό συντελεστή και στα διανεμόμενα κέρδη στο 25%, στην πράξη χαρίζει περίπου 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις, κυρίως στις τράπεζες. Ταυτόχρονα αφαιρεί κάθε φορολογικό κίνητρο για επενδύσεις και δημιουργεί σημαντικά αντικίνητρα για εργασία.

Έτσι, αν κάποιος έχει εισόδημα 50.000 ευρώ μόνο από μερίσματα, δεν πληρώνει καθόλου φόρο. Αν το ίδιο ποσό προέρχεται από μισθωτή εργασία ο εργαζόμενος πληρώνει φόρο εισοδήματος σχεδόν 12.000 ευρώ!

Καμία χώρα δεν εφαρμόζει αυτή την πρακτική. Ή μάλλον υπάρχει άλλη μία: η Σλοβακία. Είχατε να ακολουθήσετε το παράδειγμα των 26 άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προτιμήσατε τη Σλοβακία. Συγχαρητήρια!

Η μειωμένη φορολόγηση των κερδών επομένως, υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας της, μεταφράστηκε απλώς σε ρεκόρ κερδοφορίας ύψους 11 δισ. ευρώ, για τις μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις τράπεζες, τις εταιρείες επενδύσεων και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Χαρίσατε υπέρογκα κέρδη στις τράπεζες. Πόρους που θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη”.

Η κ. Κατσέλη κατέθεσε ακόμη την εκτίμησή της ότι και το 2008 και το 2009 θα συνεχιστεί η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, λόγω απουσίας αναπτυξιακών κινήτρων και ενεργητικών πολιτικών.

Το πιο ανησυχητικό όμως, υπογράμμισε, είναι ότι τόσο η ιδιωτική κατανάλωση όσο και οι επενδύσεις χρηματοδοτούνται με δανεικά. Η ελληνική οικογένεια εξάντλησε πρώτα τις αποταμιεύσεις της και μετά στράφηκε στις τράπεζες. Το ποσοστό της καθαρής ιδιωτικής αποταμίευσης έπεσε σε μονοψήφιο αριθμό. Ο δανεισμός των νοικοκυριών έχει ξεπεράσει τα 90 δισ.


Σχολιάστε εδώ