Κωδικός «Δελφοί» και επιστολή-βόμβα είναι τα κλειδιά στο μυστήριο Ζαχόπουλου

Oγ.γ. του υπουργείου από τότε είχε την κ. Τζέκου κοντά του, μαζί του. Τυπικά συνεργάτιδά του, ουσιαστικά alter ego του, η «αντ’ αυτού». Με ό,τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται, αφού κοντά στον παντοδύναμο γενικό έγινε και η αρχαιολόγος (με σύμβαση ορισμένου χρόνου) παντοδύναμη. Απ’ τα χέρια της περνούσαν σχεδόν τα πάντα, αφού η επιρροή της στον πανίσχυρο Χρ. Ζαχόπουλο ήταν κοινό μυστικό.
Όπως και η στενή τους σχέση…
Η εξέλιξη των πραγμάτων, η τραγική της κατάληξη, είναι πλέον λίγο πολύ γνωστά. Οι πολιτικές της παρενέργειες ήδη εξελίσσονται και αυτήν τη στιγμή είναι παρακινδυνευμένο να πει ή να εκτιμήσει κάποιος ως πού θα φτάσουν.
Αυτά που δεν είναι -ακόμα- γνωστά είναι τα «μονοπάτια» μέσω των οποίων η κ. Τζέκου έφτασε να «σπρώξει» τον Χρ. Ζαχόπουλο στο απονενοημένο διάβημα της Πέμπτης. Δεν έχει αποκαλυφθεί η αλήθεια ή τουλάχιστον όλη η αλήθεια…
Η μοιραία επιστολή…
Σήμερα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» αποκαλύπτει ότι, πέραν της πολύκροτης κασέτας (ή κασετών…) που οδήγησαν στην απομάκρυνση του Ζαχόπουλου απ’ τη θέση του γ.γ. του ΥΠΠΟ, ο «πυροκροτητής» ήταν μια επιστολή της κυρίας.
Επιστολή που εστάλη σε βουλευτές της ΝΔ επιλεκτικά και τα «έλεγε όλα», κατά τη χαρακτηριστική τοποθέτηση στο «ΠΑΡΟΝ» βουλευτή, εκ των παραληπτών της.
Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, η επιστολή στάλθηκε και στο Μαξίμου και από κει ξεκίνησε η «προτροπή», μάλλον η εντολή στον Χρ. Ζαχόπουλο να παραιτηθεί.
Για το περιεχόμενό της τώρα. Ψιθυρίζονται ή λέγονται πολλά. Πάρα πολλά. Απ’ τα πλέον πιθανά έως τα πλέον απίστευτα. Και η διασταύρωσή τους, τουλάχιστον αυτήν τη στιγμή, είναι από δύσκολη έως αδύνατη.
Ωστόσο η μεγάλη ταραχή που ξέσπασε άμα τη παραλαβή της επιστολής δίνει το στίγμα της πάρα πολύ μεγάλης σοβαρότητας στοιχείων. Άλλωστε η «πανταχού παρούσα» κυρία Τζέκου, η πανίσχυρη, η ελέγχουσα πρόσωπα και πράγματα, προφανέστατα και γνωρίζει πολλά και άμα αποφάσισε να μιλήσει, τότε ασφαλώς και οι αποκαλύψεις (της) θα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Εδώ η κυρία μέχρι… το είδος της μουσικής (κατά προτίμηση κλασική!) που θα ακουγόταν στο γραφείο του γενικού κατά τα ραντεβού του επέλεγε!
Πόσω μάλλον η «θέση» της τής επέτρεπε να γνωρίζει πάρα πολλά και για οικονομικές δοσοληψίες. Ποια και πόσα απ’ αυτά περιέχονται στην επιστολή της;
Κάτι άλλο. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι και επιστολές (άλλες) και απόρρητα έγγραφα του ΥΠΠΟ έχει επίσης αποστείλει και στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ.
Και η κ. Τζέκου ασφαλώς και γνώριζε, όταν έστελνε όλα τα παραπάνω, ότι «χτυπά κέντρο», αφού ο Χρ. Ζαχόπουλος ανήκε στην «παρέα της Θεσσαλονίκης» του πρωθυπουργού, ανήκε επίσης στον στενό του κύκλο, οπότε οποιαδήποτε εκβιαστική κίνηση δεν θα μπορούσε παρά να έχει αποτελέσματα. Και πράγματι είχε. Μόνο που μάλλον δεν υπολόγισε μέχρι πού θα μπορούσε να φτάσει η αντίδραση του θιγόμενου ή καταγγελλόμενου…
Έτσι τα ραντεβού στο μπαράκι Λουκιανού και Καρνεάδου, η γεμάτη πάθος ιστορία, φτάσανε να μετεξελιχθούν σε μια τραγωδία έως και ασύλληπτη.
Και μάλιστα πότε;
Όταν όλοι πίστευαν ότι αφού ο Χρ. Ζαχόπουλος γλίτωσε απ’ τη μεγάλη λαίλαπα της πυρκαγιάς στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας τον Αύγουστο, τότε που δέχτηκε σφοδρότατη κριτική από πολλά ΜΜΕ, δεν μπορεί… τίποτα να τον απειλήσει.
Κι όμως… Ποιος λοιπόν μπορεί να κάνει στοιχειωδώς ασφαλή πολιτική πρόβλεψη;
Ή πρόβλεψη για την εξέλιξη, την πορεία, την ίδια τη ζωή ενός προσώπου που σε κάποια φάση της διαδρομής του έφτασε να διοικεί ένα υπουργείο;
Επανερχόμενοι στα του περιεχομένου των κασετών, θα περιοριστούμε σε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες αυτό είναι «ροζ».
Απ’ τη συγκεκριμένη τουλάχιστον κασέτα οι πληροφορίες λένε ότι δεν υπάρχει κάτι πέραν προσωπικών στιγμών (ίσως και με παρουσία περισσοτέρων των δύο ατόμων…).
Επαναλαμβάνουμε, απ’ τη συγκεκριμένη κασέτα και μόνο. Διότι απ’ τη στιγμή που υπάρχουν και επιστολές και πιθανόν και άλλες κασέτες, τότε… τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί…
Μυστηριώδης δημοσιογράφος;
Στα κομμάτια σύνθεσης αυτού του παζλ ας προστεθούν και τούτα:
• Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ένα απ’ τα τελευταία τηλεφωνήματα που δέχτηκε ο Χρ. Ζαχόπουλος λίγα λεπτά πριν προβεί στο απονενοημένο διάβημα ήταν από γνωστό δημοσιογράφο. Αυτό μπορεί να μη σημαίνει τίποτα, μπορεί όμως να σημαίνει και πολλά, ιδιαίτερα στη διερεύνηση τού αν εκβιαζόταν και από άλλο ή άλλα πρόσωπα, εκτός της κυρίας Τζέκου…
• Σύμφωνα με κάποιες άλλες πληροφορίες, η κυρία αυτή στα ραντεβού που έκανε με ορισμένα ΜΜΕ προκειμένου να «πουλήσει» την πραμάτεια της, δηλαδή την επίμαχη κασέτα, συνοδευόταν και από δικηγόρο. Ένας εκ των δικηγόρων της (για το θέμα της μη ανανέωσης της σύμβασής της στο ΥΠΠΟ) είναι ο νομικός σύμβουλος της ΓΣΕΕ κ. Νικολουτσόπουλος.
Απ’ την παντοδυναμία…
Όταν ο Π. Τατούλης, ύστερα από απαίτηση του Μητσοτάκη όπως λένε κάποιοι στην κυβερνώσα παράταξη, τοποθετήθηκε το 2004 υφυπουργός Πολιτισμού και ο Χρ. Ζαχόπουλος γενικός γραμματέας, ίσως για αντίβαρο «καραμανλικό», αφού οι σχέσεις του με τον Κ. Καραμανλή και τη σύζυγό του Νατάσσα είναι παγκοίνως γνωστές, ουδείς φυσικά θα μπορούσε να διανοηθεί πού θα κατέληγε αυτή η τοποθέτηση, ούτε ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος.
Η σύγκρουσή του με τον Π. Τατούλη είναι γνωστή. Ο ίδιος ο πρώην υφυπουργός λέει πως σχετιζόταν με τις αρμοδιότητες Ζαχόπουλου και όχι με τη διαχείριση κονδυλίων. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο γ.γ. χειρίστηκε κονδύλια δισεκατομμυρίων, είτε του Δʼ ΚΠΣ, είτε λόγω της θέσης του ως επικεφαλής του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), που, επειδή μεταξύ των αρμοδιοτήτων του έχει και τη διατήρηση ή αποδέσμευση διατηρητέων, επίσης σχετίζεται με διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών…
Απ’ τη μεριά της η τότε αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Φ. Πετραλιά διατηρούσε μαζί του καλές σχέσεις.
Στη συνέχεια ο μετά τον ανασχηματισμό υπουργός Γ. Βουλγαράκης «αδιαφόρησε» για την παρουσία και τις αρμοδιότητες Ζαχόπουλου, προφανώς γνωρίζοντας από πού αντλούσε τη μεγάλη του ισχύ…
… στην πτώση…
Αυτός που αποφάσισε να τον αποδυναμώσει είναι ο Μιχ. Λιάπης. Ζήτησε στην αρχή να του αφαιρεθούν οι προκλητικά υπερβολικές αρμοδιότητες, ενώ στη συνέχεια ζήτησε την παραίτησή του…
Προφανώς πάντως από σύμπτωση ο Μιχ. Λιάπης ευνοήθηκε σε αυτήν του την απαίτηση απ’ τη συγκυρία, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η… διακίνηση κασέτας και επιστολής που προαναφέραμε. Οπότε έλαβε την «οδηγία» (βλέπε εντολή) του Κ. Καραμανλή να παραιτηθεί. Και το έκανε εκών -άκων…
Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες άλλες πληροφορίες, υπάρχει και άλλη κασέτα, από άλλη κυρία, την οποία ο Χρ. Ζαχόπουλος έφερε απ’ τους Δελφούς ως καθαρίστρια και την έκανε… υπεύθυνη για τις σχέσεις με τα ΜΜΕ.
Η ύπαρξη και δεύτερης γυναίκας ίσως διευρύνει τον κύκλο των εκβιασμών. Αλλά, επαναλαμβάνουμε, το μείζον ζήτημα είναι αν οι κασέτες, όσες κι αν είναι, έχουν και άλλο περιεχόμενο πέραν του ερωτικού, σχετιζόμενο με διαχείριση οικονομικών.
Θα πρέπει πάντως να υπενθυμίσουμε, επειδή θέλουμε να τα λέμε όλα, ότι ο Χρ. Ζαχόπουλος ήταν εκ των ελαχίστων που αντέδρασε στην προσπάθεια του Μ. Κυριακού, ως προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, να του δοθεί η Αρχαία Ολυμπία για… ολυμπιακή αξιοποίηση. Και τότε είχε δεχθεί σφοδρή επίθεση απ’ τον ΑΝΤ1, με τη συνδρομή μάλιστα βουλευτών, πολλών και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που υποστήριξαν μετά πάθους τον Μ. Κυριακού…
Οι πληροφορίες λένε ακόμα ότι όταν αποφάσισε να διακόψει τη σχέση του με την κ. Τζέκου, το έκανε κατ’ απαίτησιν της συζύγου του. Αλλά είχε ένα μεγάλο άγχος: Ότι αν ενημερωνόταν ο γιος του, θα καταστρεφόταν η εικόνα του πατέρα στα μάτια του γιου…
Αλλά το μείζον, όπως αποδείχθηκε, πρόβλημα που οδήγησε στην τραγική κατάληξη ήταν οι εκβιασμοί, οι εκβιασμοί που απομένει να μάθουμε ποιου περιεχομένου ήταν.
Γεγονός είναι ότι φίλος του που τον επισκέφτηκε στο Ερ. Ντυνάν τον είδε να διακατέχεται από μια «ανεξήγητη» μελαγχολία. Ήταν εκεί νοσηλευόμενος για τα χρόνια προβλήματα που αντιμετώπιζε (υπέρταση βασικά) μαζί με τη γυναίκα του αλλά έδειχνε μεγάλη μελαγχολία. Ο φίλος του, εκ των υστέρων, λέει τώρα ότι «φαίνεται πως εκεί το είχε προετοιμάσει».
Απομένει να μιλήσει βέβαια ο ίδιος. Και δεν χρειάζεται να πούμε το γιατί…
Θα τα καταφέρει όμως;
Σε κάθε περίπτωση και για λόγους πρωτίστως ανθρωπιστικούς ευχόμαστε πάνω απ’ όλα να ζήσει. Και ύστερα να μιλήσει…


Σχολιάστε εδώ