Η φθορά αγγίζει πλέον τον ίδιο τον Καραμανλή!

Δημοσκόπηση που διενήργησε πρόσφατα η εταιρεία RASS, επιμέρους στοιχεία της οποίας δεν είδαν το φως της δημοσιότητας, καταγράφει τη βαθιά απογοήτευση της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας (επτά στους δέκα) τόσο για τη δράση της κυβέρνησης όσο και για την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, η έρευνα πιστοποιεί την άνοδο των μικρότερων κομμάτων (πλην του ΛΑΟΣ), όσο κι αν ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η τάση αυτή δεν παρουσιάζει στοιχεία παγίωσης, αλλά είναι συγκυριακή και ως εκ τούτου προϊόντος του χρόνου είναι δυνατόν να ανατραπεί.
H πτώση της κυβερνητικής αξιοπιστίας, φαινόμενο που άρχισε να «προσμετράται» από τις αρχές του 2007, συνεχίζεται και επιτείνεται μετά τις εκλογές, με τους πολίτες να διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας όπως η φτώχεια, η ακρίβεια και η ανεργία. Πόσω μάλλον που στα συγκεκριμένα προβλήματα εστιάζεται η αγωνία των πολιτών: Το 40% κρίνει πιο σημαντικά τα προβλήματα φτώχειας και ακρίβειας και σε συνδυασμό με την ανεργία το ποσοστό φθάνει στο 60%.
Ωστόσο, μετά τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου παρατηρείται μια ουσιαστική διαφορά. Η κρίση αγγίζει πλέον και τον ίδιο τον Κ. Καραμανλή, όπου για πρώτη ίσως φορά από το 2004 οι αρνητικές γνώμες υπερτερούν των θετικών. Γεγονός το οποίο έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς μέχρι πρότινος έδειχνε άφθαρτος και αποτελούσε το «μεγάλο όπλο» της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας οι πολίτες αποδίδουν στον πρωθυπουργό κατʼ επανάληψιν λανθασμένους χειρισμούς, ενώ του καταλογίζουν ατολμία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Χαρακτηριστικά αναφέρουν την περίπτωση των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία, όπου η κυβέρνηση ξεκίνησε να αλλάξει απαρχαιωμένες δομές της εκπαίδευσης, χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα και στην πορεία υπαναχώρησε μπροστά στις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών φορέων. Την ίδια ατολμία διαπιστώνουν τώρα και στην αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος, τη στιγμή που –σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις– η πλειοψηφία της κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, αμφισβητούνται επί της ουσίας οι επιλογές του πρωθυπουργού στα πρόσωπα που στελεχώνουν το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και η ικανότητά του να συντονίσει και να κατευθύνει αποτελεσματικά την κυβέρνηση. Το πιο σημαντικό πάντως είναι ότι η δημοτικότητα του κ. Καραμανλή δεν καταγράφει πτωτική πορεία μόνο μεταξύ των πολιτών γενικότερα, αλλά εκτείνεται και στις τάξεις των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Και γκρίνιες υπάρχουν και επιφυλάξεις εκφράζονται. Συμπερασματικά, δεν είναι πλέον ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης.
Στην αντίπερα όχθη, στο ΠΑΣΟΚ, τα πράγματα είναι ίδια ίσως και χειρότερα. Το κόμμα βγήκε βαθιά «τραυματισμένο» από την πρόσφατη εσωκομματική διαδικασία και είναι άγνωστο αν το χάσμα που άνοιξε θα γεφυρωθεί στο επικείμενο συνέδριο ή θα συνεχίσει να πορεύεται διχασμένο. Από τα στοιχεία της έρευνας που διενήργησε η RASS προκύπτει η απογοήτευση των πολιτών, αλλά το κυριότερο και των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ για τις κινήσεις και τις επιλογές του Γ. Παπανδρέου μετά και την επανεκλογή του στην αρχηγία. Η απόφαση του τελευταίου για στροφή προς τα Αριστερά δεν αποφέρει ουσιαστικά οφέλη, αφενός περιορίζει το κόμμα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, αφετέρου χάνει τη «μάχη» του λεγόμενου Κέντρου, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατη την κατάκτηση της εξουσίας. Η… φυγή προς το Κέντρο ήταν, ως γνωστόν, αυτή που έδωσε στον Κ. Καραμανλή τη νίκη στις εκλογές του 2004, τον διατήρησε στην εξουσία και μετά την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση. Από τις έρευνες μάλιστα προκύπτει ότι με την τακτική που ακολουθεί ο κ. Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει να χάνει μόνο προς το Κέντρο, φαίνεται να έχει απώλειες και προς τα Αριστερά. Τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο πολύπλοκα και περισσότερο ανησυχητικά στην περίπτωση κατά την οποία εκλεγεί στην αρχηγία του Συνασπισμού ο νεαρός Αλ. Τσίπρας. Οι πρώτες μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις θα μπορούσε να προσελκύσει ψηφοφόρους από όλα τα κόμματα, κυρίως στις νεαρές ηλικίες, αλλά είναι εύλογο να αποτελεί μεγαλύτερη «απειλή» για το ΠΑΣΟΚ. Κι αν αυτήν τη στιγμή το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ κινείται γύρω στο 6% (με το ΚΚΕ στο 8,5%) μπορεί να συμπεράνει κανείς τι θα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις από τις αρχές του 2008, ειδικότερα δε μετά τον Φεβρουάριο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τόσο το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ όσο και αυτό του Συνασπισμού.


Σχολιάστε εδώ