ΕΓΕΡΤΗΡΙΟ ΑΓΑΠΗΣ!

Σκιαγραφώντας με πολύ γλαφυρό τρόπο τις αντιφάσεις και τις αντινομίες του σύγχρονου αλαζονικού και επηρμένου ανθρώπου, τον καλεί να ξυπνήσει από τον λήθαργο της χρησιμοθηρικής υλοφροσύνης, να ξαναβρεί την ελευθερία του και να ξαναδεί το φάσμα της ζωής του μέσα από το λαμπρό φως της Αλήθειας του Θεού.

Tο αυτεπίστροφον του μηνύματος προκύπτει σαφώς μέσα από τις γραμμές τις γέμουσες αγωνίας για το μέλλον του σημερινού ανθρώπου, αλλά και τις ελπίδες αγώνα, ελευθερίας και φωτός που εκπέμπουν τα ίδια τα Χριστούγεννα.
Είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο Μακαριώτατος δεν θα χοροστατήσει στη θεία λειτουργία των Χριστουγέννων και θα αναγκαστεί να την παρακολουθήσει από την τηλεόραση στην αρχιεπισκοπική κατοικία. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον ίδιο και την ιδιοσυγκρασία του και το αναπόδραστο κύμα μελαγχολίας που θα κατακλύσει εντονότερα την ψυχή του εκείνες τις ώρες. Και όλα αυτά την ώρα που, όπως μας έλεγαν στενοί του συνεργάτες που περνούν σχεδόν όλη την ημέρα κοντά του, εκδηλώνει με κάθε ευκαιρία διάθεση μικρού παιδιού που περιμένει πώς και πώς τη μεγάλη γιορτή, κυρίως για τα παιδιά, τα Χριστούγεννα.
Ωστόσο, τις προηγούμενες ημέρες είχε εκφράσει διακριτικά την επιθυμία να μείνει όσο γίνεται έξω από το εορταστικό χριστουγεννιάτικο κλίμα ο χώρος, το στενό του περιβάλλον και οι κοντινοί του άνθρωποι. Παρ’ όλα αυτά ζήτησε να αγοραστεί και να στολιστεί ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο ύψους τριών μέτρων, το οποίο να στηθεί στον ίδιο χώρο της κατοικίας του, όπως ακριβώς γίνεται κάθε χρόνο.
Ένα στοιχειώδες εορταστικό πρόγραμμα, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του, θα περιλαμβάνει τα κάλαντα της παραμονής, τα οποία θα του ψάλουν ορισμένοι φορείς και σωματεία που έχουν επιλεγεί, και τη συμμετοχή του στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, που θα γίνει στην κεντρική τραπεζαρία του σπιτιού με την παρουσία των στενών του συνεργατών, των διάκων και του υπόλοιπου προσωπικού.
Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων είναι πολύ πιθανό να βγει από την κατοικία του να κάνει μια μικρή βόλτα και να επισκεφθεί κάποιο κοντινό μοναστήρι.
Η πορεία της υγείας του, κατά τα άλλα, παραμένει σταθερά δύσκολη και, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά οι γιατροί που τον παρακολουθούν, η κλινική και ψυχική του κατάσταση έχει κατά κάποιον τρόπο σταθεροποιηθεί.
Ακολουθεί αυτούσιο το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου προς τους πιστούς:
Αγαπητά μου παιδιά,
«ΕΤΕΧΘΗ ΥΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ ΣΩΤΗΡ». Τη φράση αυτή, που απηύθυνε ο Άγγελος προς τους ποιμένες της Βηθλεέμ το βράδυ της Γεννήσεως, φοβούμαι ότι την έχουμε ακούσει τόσες φορές, ώστε να μη μας κάνει πια μεγάλη εντύπωση. Παρά ταύτα η Εκκλησία δεν κουράζεται να την επαναλαμβάνει και σήμερα, καλώντας όλους εμάς, ανθρώπους του 21ου αιώνα, να υποδεχθούμε τον Σωτήρα μας, Θεό σαρκωμένο από αγάπη εκεί στον στάβλο της Βηθλεέμ, στις καρδιές μας, στα σπίτια μας, στις πόλεις μας, στις πατρίδες μας. Παντού.
ΒΕΒΑΙΑ, Η ΦΡΑΣΗ ΑΥΤΗ απευθύνεται σήμερα σ’ έναν αλαζόνα και επηρμένον από τις τεχνολογικές του κατακτήσεις άνθρωπο, τον άνθρωπο που εξέθρεψεν ο 20ός αιώνας και προβάλλει ο 21ος. Τον άνθρωπο της αφθονίας των μέσων, των επιτυχιών της επιστήμης του, αλλά και της πνευματικής ατροφίας, του εσωτερικού κενού και της έλλειψης κοινωνούμενης εμπειρίας που απαιτεί λογικά ερείσματα σε θέματα πίστεως. Ο άνθρωπος, σήμερα, μοιάζει να είναι αποστεωμένος από έμπνευση, από ελπίδα, αιχμάλωτος των κατακτήσεών του, θύμα της προόδου του, φορτωμένος με απέλπιδα προοπτική για το μέλλον του.
ΣΑΝ ΕΓΕΡΤΗΡΙΟ ΣΑΛΠΙΣΜΑ ακούεται και πάλι σήμερα η φράση του Αγγέλου. Είναι σαν να καλεί τον άνθρωπο του 21ου αιώνα να ξυπνήσει από τον λήθαργο της χρησιμοθηρικής υλοφροσύνης και την κραιπάλη της πλασματικής αυτάρκειάς του. «Ξύπνα, άνθρωπε του 21ου αιώνα». Ο Σωτήρας προκαλεί, αλλά και προσκαλεί τον καθένα μας να αναθεωρήσει την πορεία του, να ξαναβρεί την ελευθερία του, να ξαναδεί το φάσμα της ζωής του μέσα από το λαμπρό φως της Αλήθειάς Του.
«ΞΥΠΝΑ, ΑΝΘΡΩΠΕ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ». Τα επιτεύγματά σου σε απεκοίμησαν και νόμισες ότι κατέκτησες τον κόσμο. Ευτέλισες και αυτά τα ιερά και όσια. Τα θεώρησες μύθους και θρύλους που τρέφουν τη φαντασία των μικρών παιδιών, χωρίς αντίκρισμα στην προσωπική υπαρκτική οντότητά σου. Κοίταξε όμως γύρω σου. Πόλεμοι αδελφοκτόνοι, πείνα και ασθένειες για τους αδύνατους, καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, διαφθορά, σκάνδαλα, διάσπαση της ενότητας του ανθρώπινου γένους, απουσία αγάπης, κυριαρχία των συμφερόντων. Έναν τέτοιο κόσμο ετοίμασες για τα παιδιά σου, όπου και αυτή η φύση συστενάζει και διαμαρτύρεται για τις καταχρήσεις σου. Δεν απέλιπαν βέβαια νησίδες ελπίδας. Είναι όμως τραγικά ολίγες, επιδεικτικά ανεπαρκείς.
ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ απευθύνονται στις ψυχές μας. Η πίστη στον Σωτήρα σώζει και νοηματοδοτεί τη ζωή μας. Οδηγεί στην εμπειρική ψηλάφηση της ερμηνείας του γεγονότος. Με ταπείνωση, αλλά και ελευθερία.
Οι συνέπειες ακολουθούν. Η ελπίδα, το φως, ο αγώνας, η ανθρωπιά. Ο Σωτήρας Χριστός μας προκαλεί και μας εμπνέει να γίνουμε άνθρωποι και να απελευθερωθούμε από τις δεσμεύσεις του ενδοκοσμικισμού και της αλλοτρίωσης.
ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΑΥΤΟΝ πολλοί, αμέτρητα πλήθη πιστών, τον ακολουθούν με συνέπεια. Χαίρω όταν επισκέπτομαι τις ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και άλλες Ιερές Μητροπόλεις στην επαρχία να διαπιστώνω πόσοι πολλοί, και ανάμεσά τους και νέοι, ξαναβρίσκουν τον δρόμο τους προς την πίστη. Το φαινόμενο είναι θαυμαστό. Αν το επισημαίνω είναι γιατί είναι χρήσιμο να συντηρούμε μέσα σας την ελπίδα ότι ο κόσμος των φαινομένων κρύβει μέσα του και πίσω του μιαν άλλη, πιο ζωντανή πραγματικότητα, που μόνον όσοι μπορούν και θέλουν τη βλέπουν. Ο Ιησούς Χριστός δεν είναι μύθος, ούτε φολκλορικό παιχνίδι. Σε τελευταία ανάλυση, αν το βρέφος στη Φάτνη είναι ο Θεός που έγινε άνθρωπος -και αυτό εξαρτάται από την ποιότητα της Πίστεώς μας- τότε αυτός ο Θεός είναι ελπίδα ελευθερίας του ανθρώπου από τη μοίρα της θνητότητας, εγγύηση αθανασίας, εξασφάλιση σχέσης με τον Θεό, αληθινή σωτηρία.
Καλά Χριστούγεννα – Χρόνια πολλά
Μετά πατρικών ευχών και αγάπης
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
Ο Αθηνών Χριστόδουλος


Σχολιάστε εδώ