Για μεροληπτική μεταχείριση του Α. Τσίπρα κατηγορεί τα ΜΜΕ ο Φ. Κουβέλης!

Παρότι και οι δύο υποψήφιοι τονίζουν προς τα έξω ότι η κούρσα της διαδοχής θα κινηθεί σε υψηλό επίπεδο και με πολιτικές και μόνο αντιπαραθέσεις που δεν θα θυμίζουν την αντίστοιχη διαδικασία που έγινε στο ΠΑΣΟΚ, το γεγονός είναι ότι η μάχη θα είναι σκληρή, όπως άλλωστε κάθε εσωκομματική μάχη σε οποιοδήποτε κόμμα.

Δεν πήρε την ανάλογη δημοσιότητα αλλά έχει την αξία της η καταγγελία που έκανε ο Φ. Κουβέλης στη συγκέντρωση που οργάνωσε την εβδομάδα που πέρασε όπου και παρουσίασε τις προγραμματικές του θέσεις εν όψει της εκλογής νέου προέδρου στο συνέδριο του Φεβρουαρίου. Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΝ και έμπειρος -αν μη τι άλλο- πολιτικός κατήγγειλε ότι κύκλοι των μέσων μαζικής ενημέρωσης για τους δικούς τους λόγους προωθούν τον ανθυποψήφιό του Α. Τσίπρα. Είπε συγκεκριμένα μπροστά σε εκατοντάδες στελέχη του ΣΥΝ που στηρίζουν την υποψηφιότητά του:

«Είναι αρνητικό φαινόμενο ότι ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ακόμα και αυτά που κινούνται φιλικά προς το κόμμα μας, δεν κατοχυρώνουν την εύλογη δημοκρατική διαδικασία της ισηγορίας, της ισότιμης προβολής των απόψεων. Είναι αρνητικό ότι κάποια ΜΜΕ θέλουν να διαμορφώσουν αποφάσεις “πριν από μας για εμάς”, ότι δείχνουν μεροληψία υπέρ της μιας άποψης, υπέρ κάποιων προσώπων»!

Η σοβαρή αυτή καταγγελία θύμισε αντίστοιχες δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου κατά τη διαδικασία εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις οποίες εκδοτικά συμφέροντα ήθελαν να επιβάλουν τον Ευάγ. Βενιζέλο ως πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τι οδήγησε τον προσεκτικό και καθόλου ακραίο στις δημόσιες δηλώσεις του Φ. Κουβέλη σε αυτήν τη δήλωση; Σύμφωνα με στελέχη που τον στηρίζουν, ο υποψήφιος πρόεδρος προχώρησε στην καταγγελία βλέποντας ότι ισχυρά συγκροτήματα του Τύπου όχι μόνο προβάλλουν υπέρμετρα την υποψηφιότητα του Α. Τσίπρα με απολίτικους όρους life style αλλά προεξοφλούν και την άνετη ανάδειξή του στην προεδρία του ΣΥΝ, πριν ακόμα αρχίσουν οι εσωκομματικές διαδικασίες στην πορεία προς το συνέδριο του Φεβρουαρίου. Αναφερόμενοι στον ρόλο των Μέσων, υπενθύμιζαν με νόημα ότι η διαδικασία της διαδοχής ξεκίνησε από διοχέτευση των προθέσεων του Αλέκου Αλαβάνου πρώτα σε συγκεκριμένη εφημερίδα και μετά ακολούθησε η συζήτηση μέσα στο κόμμα. Η πρώτη που έλαβε το μήνυμα του Φ. Κουβέλη ήταν η «Αυγή» η οποία την επομένη της συγκέντρωσης του υποψήφιου προέδρου στην πρώτη της σελίδα είχε δύο ισομεγέθη αναγγελτικά με τις φωτογραφίες των δύο υποψηφίων προέδρων.

Στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης -που σύσσωμη τάχθηκε στο πλευρό του Φ. Κουβέλη- ευελπιστούν ότι με την καταγγελία του ρόλου συγκεκριμένων μέσων ενημέρωσης θα ευαισθητοποιήσουν τα αντανακλαστικά των μελών του κόμματος που αισθάνονται αλλεργία σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Έτσι ελπίζουν ότι θα έχουν μια πολύ καλή πορεία στο συνέδριο, χωρίς να αποκλείουν οι πλέον τολμηροί ακόμα και την έκπληξη.

Από την άλλη πλευρά, ο Α. Τσίπρας επισημοποίησε την αναμενόμενη υποψηφιότητά του κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ την περασμένη Τρίτη και αφού προηγουμένως είχε πάρει το χρίσμα από τους συντρόφους του του Αριστερού Ρεύματος. Εχοντας επίγνωση ότι η διαδικασία της διαδοχής στον ΣΥΝ, έτσι όπως την άνοιξε ο Α. Αλαβάνος, δέχεται κριτική ότι ουσιαστικά πρόκειται για την παράδοση του «δαχτυλιδιού» της ηγεσίας, ήταν προσεκτικός και απέφυγε κάθε δήλωση που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως «αποδοχή κληρονομιάς». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Α. Τσίπρας αποφάσισε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να μη δώσει καμία ξεχωριστή συνέντευξη σε μέσο ενημέρωσης, αλλά να παραχωρήσει μετά τις γιορτές μια συνέντευξη Τύπου σε όλα τα μέσα ενημέρωσης όπου και θα παρουσιάσει τις θέσεις του για την πορεία του ΣΥΝ, εφόσον εκλεγεί πρόεδρός του.

Τα στελέχη που στηρίζουν την υποψηφιότητά του θεωρούν «κλειδωμένη» την εκλογή του και προς επίρρωσιν του ισχυρισμού τους δεν επικαλούνται μόνο τα αποτελέσματα του προηγούμενου εκλογικού συνεδρίου (65% πήρε ο Α. Αλαβάνος, στηριζόμενος από το Αριστερό Ρεύμα) αλλά και τη δυναμική που έχει δημιουργήσει η υποψηφιότητά του, ιδιαίτερα στη νεολαία. Αναφέρονται δε σε ευρήματα πρόσφατων δημοσκοπήσεων σύμφωνα με τα οποία η εκλογή Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΝ θα δώσει νέα δυναμική στο κόμμα και θα το σταθεροποιήσει πλέον στην κεντρική πολιτική σκηνή, χωρίς τα άγχη επιβίωσης των περασμένων ετών.

Απαντώντας στην κριτική ότι είναι απολίτικη η επιλογή με μόνο κριτήριο την ηλικία, τονίζουν ότι αδικεί τον Α. Τσίπρα, ο οποίος κατ’ αρχάς έχει αρκετά χρόνια πολιτικής δράσης στη νεολαία και το κόμμα και κατά δεύτερον έχει διατυπώσει με σαφήνεια τις αριστερές του θέσεις. Αυτοί που θα έπρεπε να ενοχλούνται από την υποψηφιότητα του Αλέξη, τονίζουν, είναι τα επιτελικά στελέχη άλλων κομμάτων, που βλέπουν ότι θα χάσουν ψηφοφόρους εάν αναπτυχθεί μια νέα δυναμική στον ΣΥΝ. Ήδη, αναφέρουν με νόημα, καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις μετατόπιση του 4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απέδωσαν στην αγωνία του Περισσού για τις εξελίξεις στον ΣΥΝ τη δήλωση της Λ. Κανέλλη ότι η επιλογή του Α. Τσίπρα είναι μια «”trendy” επιλογή σε ένα “emo” κόμμα!».


Σχολιάστε εδώ