Ας μιλήσουμε για ακρίβεια
Σε λάθος δρόμο μάς κατευθύνουν συνεχώς τα τηλεοπτικά κανάλια, σε ό,τι αφορά την ταυτότητα της ακρίβειας.
Για τα τηλεοπτικά κανάλια ακρίβεια είναι να κοστίζει 1,20 ευρώ ένα κιλό μήλα ή 0,65 ευρώ ένα κιλό εγχώριες πατάτες, γιατί έτσι τα συμφέρει.
Ένα μήλο όμως, που μπορεί να το φάει ένα παιδί στο διάλειμμα στο σχολείο, κοστίζει λιγότερο από 20 λεπτά. Αντίθετα, ένα σακουλάκι από κακοψημένα πατατάκια, που κανείς δεν ξέρει σε τι λάδι ψήθηκαν και τα οποία ζυγίζουν μόλις 45 γραμμάρια, κοστίζουν από 0,70 ευρώ έως 1 ευρώ. Άρα, ένα κιλό από αυτά τα πατατάκια κοστίζει από 15 έως 22 ευρώ. Και για να παρασκευαστεί ένα σακουλάκι δεν χρειάζεται περισσότερο από μία και μόνη πατάτα.
Βάζουμε τον κόσμο, δηλαδή, να μαλώνει στη λαϊκή για τις πατάτες που έχουν 65 λεπτά το κιλό, αλλά «μας διαφεύγει» να του ανοίξουμε τα μάτια για την τεράστια αισχροκέρδεια σε βάρος των μικρών κυρίως καταναλωτών, με τα πατατάκια που κοστίζουν 20 ευρώ το κιλό. Μήπως επειδή τυχαίνει αυτά τα προϊόντα να διαφημίζονται και να δίνουν τεράστια μερίδια διαφημιστικής δαπάνης;
Έχετε συνειδητοποιήσει ότι τα χρήματα αυτά είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που δίνετε κάθε Παρασκευή ή Πέμπτη στη λαϊκή για τα φρούτα και τα λαχανικά της εβδομάδος;
Ένα μπουκάλι 750 ml πορτοκαλάδα, που γίνεται από κατεψυγμένη εισαγόμενη πούλπα, κοστίζει κατά μέσο όρο 1 ευρώ. Είναι ζήτημα αν περιέχει τον χυμό από ένα ολόκληρο στυμμένο πορτοκάλι.
Ένα κιλό πορτοκάλια έχουν 0,90 ευρώ. Ένα πορτοκάλι κοστίζει λιγότερο από 15 λεπτά.
Ποιοι λοιπόν κάνουν την περίφημη αισχροκέρδεια σε βάρος μας; Μήπως είναι οι προβεβλημένες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν στην κυριολεξία θεοποιήσει το κέρδος, αλλά δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο στο θεμιτό;