Αθωώθηκε πανηγυρικά το «Π»

Ζητούσαν μάλιστα από το «Π» 500.000 ευρώ αποζημίωση (τόσα τους… έλειπαν προφανώς) για το… κακό που τους έκανε!

Φυσικά το δικαστήριο απέρριψε τις αιτιάσεις τους και αθώωσε πανηγυρικά το «Π», καθώς δέχθηκε ότι το δημοσίευμα δεν περιείχε εμφανή στοιχεία που θα οδηγούσαν στον προσδιορισμό τους.

Συγκεκριμένα:

Με τη με αριθμό 7323/2007 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών απορρίφθηκε η αγωγή που είχαν ασκήσει κατά της εφημερίδας μας ο Παναγιώτης Λαλαούνης, που διετέλεσε ακόλουθος Άμυνας στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον από τον Ιούλιο του 2005 μέχρι τον Μάιο του 2006, και η σύζυγός του, Ελίρα Μπρέγκου. Ζητούσαν από το δικαστήριο να τους επιδικασθεί αποζημίωση 250.000 ευρώ στον καθένα, καθώς και επιπλέον ποσόν 163.200 ευρώ στον Παν. Λαλαούνη για τις αποδοχές του ως ακολούθου Άμυνας στις ΗΠΑ μέχρι το 2008.

Η αγωγή τους κατά της εφημερίδας μας αφορούσε δημοσίευμα -παραπολιτικό σχόλιο- της εφημερίδας μας στις 2/10/2005 με το οποίο, όχι μόνο χωρίς να κατονομάζονται οι ενάγοντες αλλά ούτε καν να «φωτογραφίζονται», ασκούσαμε δικαιολογημένη κριτική για τις δραστηριότητες «συζύγου στελέχους της πρεσβείας μας» και καλούσαμε τον τότε αρχηγό ΓΕΣ να βάλει τάξη.

Όπως χαρακτηριστικά δέχθηκε η δικαστήριο, «εφόσον οι ενάγοντες δεν αναφέρονται στο επίμαχο δημοσίευμα ονομαστικά ούτε προκύπτει με βεβαιότητα η ταυτότητά τους με τη μετάδοση στοιχείων επαρκών κατ’ αντικειμενική κρίση για τον προσδιορισμό και την εξατομίκευσή τους, δεν στοιχειοθετείται η αποδιδόμενη στην εναγόμενη (δηλαδή στο “ΠΑΡΟΝ”) άδικη πράξη της συκοφαντικής δυσφήμησης».

Το δικαστήριο δικαίωσε την εφημερίδα μας και προστάτευσε το δικαίωμα στην ελευθεροτυπία, που τόσο σκληρά πλήττεται τον τελευταίο καιρό. Να συρόμαστε δηλαδή σε δικαστήρια για δημοσιεύματα που καταφανώς δεν είχαν στόχο να πλήξουν προσωπικά κανέναν.

Η βιομηχανία αγωγών που στρέφεται κατά των εφημερίδων και των δημοσιογράφων με τον γνωστό τυποκτόνο νόμο αποτελεί τη νέα μορφή λογοκρισίας στους δικούς μας καιρούς. Φτάσαμε στο σημείο να καλούμαστε να εξηγήσουμε τα αυτονόητα της έντιμης και μαχητικής δημοσιογραφίας, που δεν στοχεύει σε τίποτε άλλο παρά μόνο στην είδηση και την αμερόληπτη κριτική. Την υπεράσπιση της εφημερίδας είχε ο γνωστός δικηγόρος Κώστας Χρυσικόπουλος.


Σχολιάστε εδώ