άλλα παραπολιτικά

Στα παλιά λημέρια εμφανίστηκε την Πέμπτη ο πρώην υφυπουργός, δήμαρχος της Πάτρας τώρα, Ανδρέας Φούρας. Πολλές οι χειραψίες και τα φιλιά. Και από την κουβέντα που είχε στο καφενείο της Βουλής με πολλούς πρώην συναδέλφους του, το πρόβλημα των επαφών με τους υπουργούς δεν το έχουν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ, που έχουν κυριολεκτικά απαυδήσει. Ίδια συμπεριφορά και προς τους δημάρχους. Τον Μιχάλη Λιάπη από τότε που ορκίστηκε υπουργός Πολιτισμού προσπαθεί να τον συναντήσει ο Φούρας και ακόμη δεν το έχει καταφέρει. Και είναι ο δήμαρχος της τέταρτης σε μέγεθος πόλης της χώρας, που έχει και την πρωτιά από πλευράς… παραγωγής πρωθυπουργών!

***

Στις 23 Ιανουαρίου ο Φούρας έχει προγραμματίσει μια μεγάλη εκδήλωση προς τιμήν δύο μεγάλων πολιτικών, του Γ. Παπανδρέου και του Παν. Κανελλόπουλου, με αναφορές μέχρι και στη συμμετοχή τους σε κοινό ψηφοδέλτιο το 1946, και πολλά ντοκουμέντα στην έκθεση που, εκτός των άλλων, θα γίνει. Κεντρικός ομιλητής άκουσα ότι θα είναι ο Αναστάσιος Πεπονής, που έχει ζήσει, κατά την κρίσιμη εποχή ’50-’60, την κορύφωση της δράσης των δύο ηγετών.

***

Συνεπείς κάθε Τετάρτη στο εβδομαδιαίο ραντεβού τους μια παρέα γνωστών πρώην βουλευτών της ΝΔ, αλλά και της πάλαι ποτέ ΔΗΑΝΑ, που ανταλλάσσουν απόψεις και κρίσεις. Πρώτος μεταξύ πρώτων ο πρώην υπουργός, καθηγητής Δημήτρης Νιάνιας, ο πετυχημένος πρώην νομάρχης Ανατολικής Αττικής, για δύο θητείες, Δημήτρης Φράγκος, ο Aιτωλοακαρνάνας Χρήστος Φωτόπουλος, ο Παναγής Τουρίκης της Βοιωτίας, ο Μανώλης Ζαπάρτας από τον Έβρο και ο Γιάννης Σταθόπουλος από τη Λακωνία.

Όχι, ειλικρινά, δεν έμαθα αν… σχεδιάζουν ανατροπή της πολιτικής κατάστασης ή τουλάχιστον της κυβέρνησης… Πάντως θέμα της τελευταίας τους συζήτησης ήταν οι ακαδημαϊκές επιτυχίες του Βασίλειου Μαρκεζίνη, καθηγητή του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου. Στον γιο του πρώην πρωθυπουργού Σπύρου Μαρκεζίνη έχει αποδοθεί, ως γνωστόν, και ο τίτλος του Sir.

***

ΚΑΘΟΛΟΥ τυχαία, φαντάζομαι, δύο φορές την τελευταία εβδομάδα ο Γ. Αλογοσκούφης ρωτήθηκε για τα μελλοντικά του σχέδια. Όταν κι εφʼ όσον φύγει από το υπουργείο Οικονομίας, δηλαδή. Την πρώτη… διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξε στη Μ. Βρετανία ο Γκόρντον Μπράουν, να γίνει αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός. Τη δεύτερη ότι θα εγκαταλείψει οικειοθελώς το πόστο του πριν τον διώξουν. Όλα αυτά βεβαίως μεταξύ αστείου και σοβαρού, πλην όμως στη… σκιά σεναρίων και φημών, σύμφωνα με τις οποίες στον πρώτο ανασχηματισμό θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο.


Σχολιάστε εδώ