XΡΗΜΑτιστήριο

Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν αυτοί των Τηλεπικοινωνιών, Χημικών και Μέσων Ενημέρωσης, αντίθετα τη μεγαλύτερη πτώση είχαν εκείνοι των Τροφίμων-Ποτών και Κοινής Ωφέλειας. Την επομένη ακολούθησε μια συνεδρίαση σημαντικών διακυμάνσεων, ενώ η έντονη μεταβλητότητα διατήρησε αμείωτο το επενδυτικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 5.175,38 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 0,41%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 480,6 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 132,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. O δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,20%, ο μεσαίας σημείωσε άνοδο 0,18% και ο FTSE/ASE Small 80 έκλεισε με κέρδη 0,30%. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία οι επενδυτές εμφανίστηκαν μουδιασμένοι από το γενικότερο «απεργιακό» κλίμα, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 5.212,16 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 0,71%. Την επομένη οι επενδυτές, επηρεασμένοι από το κλίμα των ξένων αγορών και προκειμένου να κατοχυρώσουν τα σημαντικά κέρδη των προηγούμενων συνεδριάσεων, προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις κυρίως σε τραπεζικά χαρτιά, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 5.140,48 με απώλειες 1,38%, ενώ από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια 62 ήταν ανοδικές και 187 πτωτικές. Από τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης με κέρδη έκλεισαν οι Coca-Cola, Βιοχάλκο και ΔΕΗ, ενώ με απώλειες οι Εθνική, MIG, ΟΤΕ, Πειραιώς και Eurobank.
> «Αναρχία» δηλώσεων, καθώς έλληνες και ξένοι αναλυτές δεν μπορούν να βρουν κοινή συνισταμένη σχετικά με την πορεία της εγχώριας χρηματαγοράς! Αμυντική στάση, χαμηλές προσδοκίες, επαναξιολόγηση θέσεων, κλείδωμα κερδών είναι κάποιες από τις επίσημες θέσεις τους.
> Μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της MIG, σχετικά με τις εξελίξεις στο ανοικτό μέτωπο του ΟΤΕ, ιστορικής σημασίας αναμένεται να είναι η έκτακτη γενική συνέλευση του Ιανουαρίου. Ο κ. Βγενόπουλος πάντως, ως ένας

ακόμα αυτόκλητος «κυβερνήτης», μοίρασε ευθύνες σε όλους, με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τον κ. Βουρλούμη και τα μέλη του ΔΣ του οργανισμού να έχουν την τιμητική τους.
> Αυτά που κατηγορούσε ως αντιπολίτευση έρχεται και τα πράττει κατ’ εξακολούθησιν ως κυβέρνηση! Η αναφορά μας στην πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να χρησιμοποιήσει τη δημιουργική λογιστική, μέσω της αγοράς – πώλησης – μεταφοράς μέρους του δημόσιου χρέους, για να ωραιοποιήσει την εικόνα των οικονομικών στοιχείων.
> Ορθή η πρόταση του κ. Δραγασάκη σχετικά με την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων σε επιχειρήσεις εθνικής σημασίας, βάσει της οποίας ζητείται η επέκταση του μέτρου και σε άλλου είδους εταιρείες, όπως είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
> Με αφορμή την πρόσφατη σκέψη για διπλή διαπραγμάτευση της Ελληνικής Τράπεζας σε ΧΑΚ και ΧΑ, ρωτάμε πόσες από τις εισηγμένες επιχειρήσεις με διεθνείς βλέψεις είναι σε θέση να προβούν σε ανάλογο εγχείρημα;
> «Γύρισε» από κέρδη σε ζημίες! Ο σκληρός ανταγωνισμός του κλάδου και η μείωση της αγοραστικής δύναμης από πλευράς καταναλωτών υποχρέωσαν την Ατλάντικ σε καταγραφή ζημιών ύψους 3,88 εκατ. ευρώ.
> Ποια από τις πάλαι ποτέ κραταιές εγχώριες ελεγκτικές – συμβουλευτικές εταιρείες, με ισχυρές προσβάσεις στα κέντρα εξουσίας, αρνείται πεισματικά να ακολουθήσει τους «κανόνες» που θεσπίζει το κράτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση; Έχουμε συνέχεια…
> Αγοραπωλησίες ενέργειας, με διαφορά αρκετών ευρώ ανά μεγαβατώρα; Είναι δυνατόν αρμόδιο υπουργείο και ΡΑΕ να αποδεχθούν μια εκ των επιχειρηματικών «λογικών» που αναμένεται να κοστίσει στη ΔΕΗ περί τα 50 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο;
> Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες! Ανοδική τάση επιτοκίων, σε στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, προβλέπει μεταξύ άλλων η Eurobank, θεωρώντας ότι δεν μπορούν να παραμείνουν για πολύ καιρό τόσο χαμηλά.
> Εξαγορά θυγατρικής μεν, με σύμβαση πίστωσης αλληλόχρεου λογαριασμού τράπεζας και εγγύηση ποσού από τη μητρική δε! Περί των εταιρειών BEK, ΙΜΠΟΡΤΕΞ και Κούμπας ο λόγος.
> Πλήρης δικαίωση για το «ΠΑΡΟΝ»! Ραγδαίες οι εξελίξεις, με μαζικές παραιτήσεις, ανακατατάξεις και αλλαγή καθεστώτος στα ΕΛΠΕ. Πρώτος και καλύτερος μάς άφησε ο κ. Καβουλάκος, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον κ. Κωστόπουλο, του Ομίλου Λάτση.
> Προσέχουμε για να έχουμε! Είναι γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες προχωρούν σε μεμονομένες συνεργασίες με κλινικές και νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να διαφοροποιείται σημαντικά το κόστος από εταιρεία σε εταιρεία;
> Προετοιμάζει το έδαφος, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις προτιμήσεις των υποψήφιων αγοραστών του! Ο λόγος για τον «καθοδηγητή» της Aspis Bank, ο οποίος αναζητά στρατηγικές συμμαχίες με ευρωπαϊκό ή ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα.
> Συμφωνούμε με τη δήλωση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ κ. Ραγκούση ότι το κλείσιμο της Ολυμπιακής Αεροπορίας είναι βούληση της κυβέρνησης Καραμανλή και όχι εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
> Τους πνίγουν τα χρέη! Άλλη μια εισηγμένη επιχείρηση που προχώρησε στην έκδοση ομολογιακού δανείου, με βασικό στόχο την αναδιάρθρωση του υφιστάμενου δανεισμού της. Περί της Kleemann Hellas ο λόγος.
> Σε ποια στοιχεία αναφέρονται όλοι αυτοί που μιλούν με ποσοστά για την αύξηση των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στη Σοφοκλέους; Μήπως σε αυτά του ΚΑΑ, τα οποία δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τις υπεράκτιες εταιρείες ελληνικών και ξένων συμφερόντων; Πάντως στο 52%, από 52,7% τον προηγούμενο μήνα, μειώθηκε η συμμετοχή των αλλοδαπών στην κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου τον Νοέμβριο!
> Άλλος έχει το όνομα (ο εφοπλιστής) και άλλος έχει τη χάρη (ο ιθύνων νους του deal)! Η Sea Star Capital, ως ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΑΝΕΚ, απέκτησε το 26,7% του μετοχικού κεφαλαίου των Μινωϊκών Γραμμών στην τιμή των 5 ευρώ ανά μετοχή, ενώ σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση του εγχειρήματος έπαιξε και η Τράπεζα Πειραιώς.
> Αβέβαιο κρίνεται το μέλλον της εγχώριας αγοράς ακινήτων, καθώς από τη μια η επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών και από την άλλη η επιβολή ενιαίου φόρου αναμένεται να οδηγήσουν σε νέα αδιέξοδα.
> Η διαφημιστική καμπάνια του Ομίλου της Marfin Popular Bank έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα! Οι κονδυλοφόροι της διαπλοκής, τα καλοπληρωμένα γιουσουφάκια της παραπληροφόρησης εκτελούν μια χαρά την εντεταλμένη υπηρεσία τους.
> Αυτοί είναι οι «τοποτηρητές» των διεθνών αγορών; Αυτοί είναι οι «συμβουλάτορες» της παγκόσμιας οικονομίας; Ο κορυφαίος ευρωπαϊκός τραπεζικός όμιλος UBS δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να κλείσει το 2007 ακόμα και με ζημίες.
> Ποιος ο ρόλος των πιστωτικών ιδρυμάτων στις δανειακές διευκολύνσεις του αρμόδιου υπουργείου, που σχετίζονται με τις επιδοτήσεις του Δ’ ΚΠΣ, για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων;
> Δεν λέμε «όχι» στην απόκτηση ιδίων μετοχών από τις εισηγμένες εταιρείες, αρκεί όμως να αποσαφηνίζονται πλήρως οι λόγοι! Η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Επίλεκτος αποφάσισε την αγορά του 10% των εν κυκλοφορία μετοχών, σε χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τους 12 μήνες.
> Αργίες και μειώσεις ωραρίου για τα «ταλαιπωρημένα παλικάρια» της Σοφοκλέους! Το ΧΑ θα μείνει κλειστό στις 25, 26 Δεκεμβρίου και την πρώτη ημέρα του νέου έτους, ενώ στις 24/12/2007 και 31/12/2007 η λήξη της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθεί δύο ώρες νωρίτερα.
> Άλλο ένα ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος Διοικητικού Συμβουλίου τράπεζας προχώρησε σε πώληση μετοχών της! Αυτήν τη φορά, μέχρι την επόμενη, ο λόγος για τον κ. Γεώργιο Αλεξανδρίδη της Πειραιώς.
> Επανεμφάνιση εν μέσω απεργίας! Δεν είναι ένας, ούτε δύο, αλλά τουλάχιστον «δέκα», ενώ θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται ως «ομάδα»! Για ποιους από τους «διαφωνούντες – παραπονεμένους» του συλλόγου των εργαζομένων της ATEbank χτυπά η «καμπάνα»;
> Φέρτε πίσω τα… «δεδουλευμένα»! Αυτό ζητά επιτακτικά με επιστολή προς τους «κακοπληρωτές» υπουργούς Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ, ο Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών Ανώτερων Τάξεων.
> Είδες για να έχει αλλοδαπό μάνατζμεντ; Την πρώτη θέση μεταξύ των εγχώριων τραπεζών, σε θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, κατέλαβε, σύμφωνα με διεθνή οργανισμό, η Εμπορική Τράπεζα.
> Απ ό,τι φαίνεται ο κ. Γκαργκάνας, λίγο πριν από την οριστική του αποχώρηση από την ΤτΕ, σε μια ύστατη προσπάθεια αποκατάστασης της υστεροφημίας του, ζήτησε ευγενικά από τις «φίλα προσκείμενες» τράπεζες να απαλείψουν τους συμβατικούς όρους που έχουν κριθεί δικαστικά καταχρηστικοί.
> «Μείον» μια κατασκευαστική εταιρεία! Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Παντεχνική ενέκρινε το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης, διά απορρόφησης, με την Ελληνική Τεχνοδομική – ΤΕΒ.
> Απίστευτο και όμως ελληνικό! «Αποκρατικοποιούν» διά της μετοχοποίησης υπέρ των υποψήφιων αγοραστών και κατά των καταναλωτών της χώρας. Άλλη μια «απελευθέρωση» που στηρίζεται σε αυξήσεις τιμολογίων. Περί της ΕΥΔΑΠ ο λόγος.
> Άλλος ένας κλάδος που δέχεται πιέσεις! Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνουν οι πληρότητες των ξενοδοχείων. Έτσι, μετά το ικανοποιητικό πρώτο εξάμηνο, οι μειώσεις ξεπερνούν το 5%. Ελπίζουμε τουλάχιστον η νέα διαφημιστική καμπάνια του ΕΟΤ να φέρει τα πολυαναμενόμενα αποτελέσματα.
> Δύο μέτρα και δύο σταθμά; Πόσες από τις εισηγμένες εταιρείες που αναμένεται να βρεθούν σε ανάλογη οικονομική κατάσταση με αυτήν της Κορασίδης, θα τύχουν άραγε της ίδιας αντιμετώπισης από πλευράς πιστωτικών ιδρυμάτων; Περί της συναίνεσης στην υπαγωγή του άρθρου 44 ο λόγος.
> Χορός πολλών εκατομμυρίων ευρώ για έργα που έχουν να κάνουν με την υγεία και την παιδεία! Από τις αρχές του 2008 ξεκινά και το πρόγραμμα Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, σχετικά με την κατασκευή και λειτουργία υποδομών δημόσιας χρήσης από ιδιωτικούς επιχειρηματικούς φορείς.
> Για να δούμε αν θα υπάρξει τραπεζική αλληλεγγύη και ανταποδοτικότητα φιλοφρονήσεων; Eurobank και Πειραιώς αποτελούν μεταξύ άλλων τις κύριες επενδυτικές επιλογές της Νational Sec – P&K.
> Ποιος από τους οικονομικούς παράγοντες της χώρας και πρώην μεγαλομέτοχος εισηγμένης εταιρείας εκμεταλλεύθηκε το υψηλό premium της δημόσιας πρότασης, πουλώντας έτσι το σύνολο των εναπομεινασών μετοχών του.
> Καιρός ήταν! Έστω και καθυστερημένα το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποφάσισε τη μεταφορά των μετοχών της εταιρείας Cosmote στην κατηγορία Ειδικών Χρηματιστηριακών Χαρακτηριστικών.
> Πολλά ανοικτά μέτωπα για την ίδια χρονική περίοδο! Ούτε έναν ούτε δύο αλλά τρεις μεγάλους διαγωνισμούς, ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ, προσπαθεί να «τρέξει» η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου.
> Έχει καταντήσει «μελό»! Για μια ακόμη φορά η ελληνική Δικαιοσύνη αναμένεται να λύσει τις διαφορές μεταξύ ελεγκτή, βλέπε Επιτροπή Ανταγωνισμού, και ελεγχομένου που είναι η Μεβγάλ.
> Όπως σε κάθε νομοσχέδιο, έτσι και σε αυτό της φορολογίας ακινήτων υπάρχουν οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα! Ακίνητα εκτός σχεδίου, αγροτεμάχια, ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα της Εκκλησίας, του Δημοσίου και λοιπών κοινωφελών ιδρυμάτων είναι κάποιες από αυτές.
> «Nαι μεν αλλά», ήταν το μήνυμα που έστειλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα, την περαιτέρω προσαρμογή στα δημοσιονομικά και τις ευρύτερες μεταρρυθμίσεις σε ΔΕΚΟ, υγεία και εργασία.
> Πλήρης απογοήτευση! Ο λόγος για τη Federal Reserve, η οποία, στην προσπάθειά της να κρατήσει την αμερικανική οικονομία μακριά από την ύφεση, μείωσε τα επιτόκια μόνο κατά 25 μονάδες βάσης.
> Και ξανά προς τη δόξα τραβά! Η αναφορά μας στην τιμή του πετρελαίου, που, λόγω της μείωσης των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, ακολουθεί και πάλι ανοδική πορεία.


Σχολιάστε εδώ