Το ΚΚΕ κάνει ανανέωση στην πράξη και όχι στα λόγια…

Η ίδια η Α. Παπαρήγα έσπευσε να δηλώσει ότι το ΚΚΕ κάνει ανανέωση με πράξεις και όχι με λόγια, ενώ τόνισε ότι το κόμμα της ανανεώνεται και ηλικιακά. Τα στελέχη του κόμματος, όταν βρίσκονται αντιμέτωπα με την άποψη ότι ο φερόμενος ως νέος πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας «είναι ένα λαμπερό πρόσωπο» που πιθανότατα να έχει μεγάλη απήχηση στη νεολαία, είναι κατηγορηματικά: «Εμείς δεν παίζουμε σε αυτό το πεδίο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Εμείς βλέπουμε την πολιτική του κάθε κόμματος και εκεί προσπαθούμε να πείσουμε τον λαό ότι αυτό που κρίνεται είναι η πολιτική και όχι τα πρόσωπα». «Από προφίλ έχουμε χορτάσει, από δίκαιες πολιτικές δεν έχουμε χορτάσει», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή της Α. Παπαρήγα. Τα στελέχη του κόμματος αναφέρουν ότι η δουλεία τους θα γίνεται κάτω στον κόσμο και μακριά από λογικές λάιφ-στάιλ και «τηλεοπτικούς αστέρες» και υπενθυμίζουν ότι το ΚΚΕ συγκρούστηκε προεκλογικά μάλιστα με το τηλεοπτικό κανάλι Mega, στο οποίο ακόμα και σήμερα δεν εμφανίζονται στελέχη του. «Αυτό δείχνει, τονίζουν, ότι βάζουμε αξίες, αρχές και αξιοπρέπεια πάνω ακόμα και από τις ψήφους».

Έτσι, ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις στην ηγεσία του ΣΥΝ, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υπάρξει ακόμα και η στοιχειώδης ομαλοποίηση των σχέσεων ΚΚΕ και ΣΥΝ. Το μόνιμο μοτίβο των απαντήσεων στελεχών του Περισσού σε σχετικές ερωτήσεις είναι ότι δεν είναι δυνατή η συνεργασία των δύο κομμάτων «λόγω ουσιαστικών προγραμματικών διαφορών».

Εξάλλου, φροντίζουν να υπενθυμίζουν και τις εξελίξεις του 1991 οι οποίες οδήγησαν την αποχώρηση τότε του ΚΚΕ από τον ενιαίο ΣΥΝ και στη συνέχεια τη διάσπαση του κόμματος. Το θύμισε η ίδια η Α. Παπαρήγα σε συνέντευξή της στα «ΝΕΑ» και μάλιστα ήταν ιδιαίτερα σκληρή στους χαρακτηρισμούς της. «Το μεγαλύτερο μέρος των σημερινών ηγετικών στελεχών του ΣΥΝ, την περίοδο 1989-1991, δεν προσπάθησαν απλώς να “βγάλουν το ένα μάτι” του ΚΚΕ. Επιχείρησαν να το διαλύσουν».

Τα στελέχη του ΚΚΕ περνούν μάλιστα και στην αντεπίθεση, εκτιμώντας ότι οι «επιθέσεις φιλίας» του ΣΥΝ για συνεργασία όλων των δυνάμεων της Αριστεράς γίνονται για να κρυφθεί η πραγματική επιδίωξη του ΣΥΝ, που δεν είναι άλλη από τη συνεργασία του εν τέλει στον έναν ή τον άλλο βαθμό με το ΠΑΣΟΚ. «Ψήνεται το κέικ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ θα συνεργαστούν», είπε στον Real FM η Α. Παπαρήγα και εκτίμησε ότι αυτή η συνεργασία θα ξεδιπλωθεί μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Η μαγιά για τη συνεργασία, κατά τον Περισσό, ψήνεται από τώρα και γιʼ αυτό δεν είναι τυχαία η πρόσκληση του Α. Αλαβάνου στο ΠΑΣΟΚ να δράσουν από κοινού για τα θέματα της ανώτατης εκπαίδευσης, της υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα των ΔΕΚΟ και το Ασφαλιστικό. Εμείς, τονίζουν, παλεύουμε να αποδυναμωθούν και τα δύο κόμματα του δικομματισμού, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να προωθηθεί με ενέργειες όπως του ΣΥΝ, που στην ουσία στηρίζουν εξ αντικειμένου τον έναν πόλο του δικομματισμού και στην προκειμένη περίπτωση το ΠΑΣΟΚ.

Με όλα αυτά στον Περισσό δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους για το θέμα της διαδοχής της Α. Παπαρήγα, η οποία τον Φεβρουάριο κλείνει 17 χρόνια στο τιμόνι του ΚΚΕ. Η ίδια απαντά στερεότυπα ότι τα κομματικά όργανα αποφασίζουν συλλογικά για όλους και πως στο ΚΚΕ δεν έχει θέση το «εγώ» αλλά το «εμείς». Πάντως, εάν υπάρξουν οποιεσδήποτε εξελίξεις στην ηγεσία του κόμματος, αυτές θα λάβουν χώρα μέσα στο 2008, αφού για το 2009 είναι προγραμματισμένο το Συνέδριο του ΚΚΕ και κατά παράδοση οι αλλαγές δεν γίνονται μέσα στα Συνέδρια αλλά πριν από αυτά.


Σχολιάστε εδώ