Το θερμό 2008 και το στοίχημα του κ. Καραμανλή
Ο Κ. Καραμανλής είναι σίγουρο πλέον ότι τοποθέτησε τον πήχυ των μεταρρυθμίσεων ψηλά και φυσικά αυτό είναι και το νέο όραμα της κυβέρνησης: η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η δημιουργία ενός άλλου προφίλ καθημερινότητας για τον Έλληνα, πιθανόν πιο σκληρού, απαιτητικού και λιτού, αλλά σίγουρα περισσότερο αισιόδοξου και ανταγωνιστικού για το μέλλον.
Με βάση αυτήν την αρχή και με το προφίλ του μεταρρυθμιστή πρωθυπουργού θα παίξει την προεκλογική του μπάλα ο πρωθυπουργός στις επόμενες εκλογές, όσο κι αν του αμφισβητούν τον τίτλο, ατυχώς θα λέγαμε, οι της αντιπολίτευσης, αφού δεν μπορείς να κατηγορείς μια κυβέρνηση για απραξία και ταυτόχρονα να βρίσκεσαι κάθε μέρα στους δρόμους διαδηλώνοντας…
Γενικώς, η βασική αρχή για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είναι καθαρά φιλελεύθερη, αν και αποσπασματικές αντιδράσεις, όπως αυτή της τροπολογίας του υπουργού Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη με την οποία τίθεται όριο το 20% στις ιδιωτικές μετοχές των ΔΕΚΟ, διαμορφώνουν ενδεχομένως ένα κλίμα που κάθε άλλο παρά βοηθά τις ιδιωτικοποιήσεις και τις επενδύσεις γενικότερα…
Στο Ασφαλιστικό και στην ενοποίηση των Ταμείων, παρά την τεράστια κινητοποίηση, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να υποχωρεί επί της ουσίας στα όσα έχει σκοπό να επιβάλει. Θεωρεί ότι η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη να δεχθεί αυτές τις αναγκαστικές αλλαγές και ότι μεσοπρόθεσμα τα οφέλη θα είναι πολλά.
Σε αυτό το στάδιο, αν δεν περάσει σε αντεπίθεση με επικοινωνιακά όπλα, η κυβέρνηση θα χάσει. Ήδη έχει πέσει στο τραπέζι πρόταση με την οποία θα γίνεται, συνθηματολογικά, κατανοητό σε όλους τους πολίτες ότι η πώληση της Ολυμπιακής θα πιστώσει σε κάθε σπίτι αυτό που ουσιαστικά έχανε πληρώνοντας κάθε χρόνο τη ζημιογόνο εταιρεία.
Το «πόσα βάζει στην τσέπη της κάθε ελληνική οικογένεια που δεν θα πληρώνει πλέον τη ζημιογόνο Ολυμπιακή» μπορεί να ακούγεται επιθετικό ως σύνθημα, αλλά περνά στον κόσμο, κάτι που άλλωστε φαίνεται από τις σχετικές έρευνες της κοινής γνώμης, όπου ναι μεν οι ερωτώμενοι δεν θέλουν να πουληθεί η… ελληνική εταιρεία, αλλά ταυτόχρονα θεωρούν πως η σημερινή της μορφή δεν της εξασφαλίζει το μέλλον.
Πλην των αερομεταφορών φαίνεται ότι και τα λιμάνια θα πιάσουν… μια καλή τιμή, αν και είναι σίγουρο ότι το κατεστημένο των λιμένων θα ξεσηκώσει τον κόσμο και θα υπάρξει δεύτερο κύμα συγκρούσεων μετά από εκείνο των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό – Ασφαλιστικό.
Στον αντίποδα, πολιτικό αλλά και επικοινωνιακό, της φιλελεύθερης επίθεσης θα λειτουργήσει το «άλλοθι» του Ταμείου κατά της Φτώχειας, που θα επιχειρήσει να βαστήξει ισορροπίες στην κοινωνία όσον αφορά το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης.
Αντιδράσεις εκ των ένδον
Σε αυτές της στρατηγικής σημασίας αλλαγές η κυβέρνηση γνωρίζει ότι θα δεχθεί και βολές εκ των ένδον. Αν και οι βολές αυτές και η έντονη κριτική δεν θα φθάσουν στο σημείο της καταψήφισης διατάξεων ή νομοσχεδίων στη Βουλή, καθώς η κομματική πειθαρχία θεωρείται δεδομένη, ορισμένοι στην κυβέρνηση θα έβλεπαν με καλό μάτι τις… αντιδράσεις. Θεωρούν δηλαδή ότι ορισμένοι συνδικαλιστές ή λαϊκίζοντες βουλευτές, με τις αντιδράσεις τους σε διάφορα μέτρα φιλελεύθερα της κυβέρνησης, διατηρούν σε κάποιο λογικό επίπεδο το κοινωνικό της προφίλ…