Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δδ Εφόσον επικρατήσουν τελικά τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες τα σενάρια που θέλουν μεγάλα επιχειρηματικά deals να ανακοινώνονται οσονούπω -εν είδει χριστουγεννιάτικου μποναμά;- δεν αποκλείεται η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να συνεχίσει να ξαφνιάζει ευχάριστα τους επενδυτές. Και πριν βιαστεί να χλευάσει κανείς τα περί ευχάριστης έκπληξης, ας αναλογιστεί πόσο έπεσαν οι μεγάλες ευρωαγορές το ίδιο διάστημα που το ΧΑ κατέγραφε απώλειες μετά βίας μίας ποσοστιαίας μονάδας.

δδ H αλήθεια λοιπόν είναι πως η ελληνική αγορά κατάφερε να δείξει χαρακτήρα την ώρα που πολύ μεγαλύτερες και σαφώς πολύ πιο… ανεπτυγμένες αγορές κατακρημνίζονταν υπό το βάρος της διαρκώς οξυνόμενης κρίσης στα στεγαστικά δάνεια των ΗΠΑ και κατ’ επέκτασιν του διεθνούς χρηματοπιστωτικού τομέα. Βέβαια, για να φτάσει να επικδεικνύει παρόμοια συμπεριφορά η αγορά μας, χρειάστηκε η συνδρομή εντυπωσιακών επιχειρηματικών ειδήσεων, όπως το deal των Μινωικών (Βαρδινογιάννης – Λασκαρίδης) ή την αλλαγή στην ηγεσία (στο μάνατζμεντ κατ’ ουσίαν) στα ΕΛΠΕ!

δδ Το ζητούμενο πάντως είναι η διερεύνηση των πιθανοτήτων που έχει η αγορά να κινηθεί στο ίδιο μοτίβο -ή και ακόμα ψηλότερα- τις προσεχείς ημέρες. Με βάση πάντως τα μέχρι στιγμής δεδομένα και με όσα εικάζουν άπαντες ότι θα ακολουθήσουν (οργιάζουν οι φήμες για συμφωνίες που θα «πέσουν» προσεχώς στο τραπέζι), ο Γενικός Δείκτης έχει όλα τα φόντα να κινηθεί υψηλότερα. Εδώ όμως είναι το… τυρί μαζί με τη φάκα! Όλες τις προηγούμενες ημέρες πρωταγωνιστές της αγοράς ήταν αρκετοί τίτλοι που δεν συνηθίζουν να πράττουν αναλόγως! Δεν ξέρω από πότε έχουμε, για παράδειγμα, να καταγράψουμε ως πρωταγωνίστριες μετοχές του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Ούτε μπορεί να περιμένει κανείς πως η ευφορία από τα υπερκέρδη των τραπεζών θα… διαχυθεί σε όλο το φάσμα του 20άρη δείκτη, αρκετές μετοχές του οποίου ΔΕΝ δικαιολόγησαν με τις επιδόσεις τους τα στοιχεία τριμήνου που ανακοίνωσαν.

δδ Από την άλλη, αισιόδοξο μεν είναι το μήνυμα της «αφύπνισης» αρκετών μετοχών της μικρής κεφαλαιοποίησης, πόσοι όμως θα ποντάρατε στο ενδεχόμενο αυτή η κατάσταση να παγιωθεί;

δδ Μοιραία τις εξελίξεις θα τις… σύρουν και πάλι τα ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια. Που μπορεί να φαίνεται πως άφησαν για λίγο τη… «Σοφοκλέους» για να τοποθετηθούν (;) σε ξένες αγορές, αλλά με τις τελευταίες εξελίξεις εις την αλλοδαπή δεν αποκλείεται να βρουν και πάλι ασφαλές λιμάνι στην καθ’ ημάς αγορά! Μόνο που αυτήν τη φορά καλό θα ήταν να μην «ξυπνήσουμε» κατόπιν εορτής!

ΥΓ.: Στο 52%, από 52,7% τον προηγούμενο μήνα, μειώθηκε η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου τον μήνα Νοέμβριο. Σημάδι των καιρών ή των συγκυριών;


Σχολιάστε εδώ