Κουμπάρος και ο αρπάχτρας!
Ζητήματα που δίνουν τροφή σε μια διαχρονική και ανεξάρτητα από κυβερνήσεις και υπουργούς διαφθορά που κυριαρχεί και ταλανίζει την ελληνική κοινωνία, κάνει τον πολίτη έρμαιο του κάθε διεφθαρμένου εφοριακού και διαιωνίζει το καθεστώς εξαρτήσεών του από έναν κρατικό μηχανισμό ανίκανο να παρέμβει. Ή μήπως… αδιάφορο, για ευνόητους λόγους;
Γεγονός είναι ότι τέτοια ζητήματα είναι σχεδόν καθημερινά. Τα γνωρίζουν όλοι οι πολίτες. Υποκρίνονται μόνο οι εκάστοτε κυβερνώντες ότι τα αγνοούν.
Για να πάμε όμως στο συγκεκριμένο θέμα, αυτό της σύλληψης των δύο στελεχών της 4ης Εφορίας ύστερα από καταγγελία. Αυτό το θέμα φαίνεται να έχει και άλλες προεκτάσεις που αγγίζουν το ίδιο το υπουργείο Οικονομίας και δείχνουν τα πολλά πλοκάμια που έχει, διαχρονικά, το σύστημα διαφθοράς.
Και άλλος κουμπάρος…
Σύμφωνα λοιπόν με έγκυρες πληροφορίες μας, ο διευθυντής της εφορίας που συνελήφθη, ο Ν. Αρνόκουρος, είναι κουμπάρος του κ. Σωτ. Νικολαρόπουλου, διευθυντή του γραφείου του Γ. Αλογοσκούφη. Πρόκειται για έναν… πολυθεσίτη, πρόσωπο με αρνητική φόρτιση, καθώς έχει συνδεθεί με ζητήματα απτόμενα σκανδάλων ή με καταγγελίες για ύποπτες υποθέσεις (δίκαια ή άδικα). Είναι δε χαρακτηριστικό πως ακόμα και η προσκείμενη στη ΝΔ συνδικαλιστική παράταξη ΔΑΚΕ έχει στραφεί εναντίον του και μάλιστα με ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις. Εκτός από κουμπάρος του (κάτι που δεν μπορεί από μόνο του να ποινικοποιηθεί) οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι είναι και «κολλητός» του, προστατευόμενός του.
Μάλιστα σύμφωνα με ορισμένες άλλες πληροφορίες, προοριζόταν απ’ τον Γ. Αλογοσκούφη ακόμα και για γενικός γραμματέας, λόγω της εύνοιας του Νικολαρόπουλου!
Επίσης, η ελέγκτρια της ίδιας εφορίας, που επίσης συνελήφθη, η κ. Ελ. Παππά, είναι συγγενής του Σπ. Κώτσιου, διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού Αντ. Μπέζα. Μάλιστα, πριν από μία βδομάδα είχε αποφασιστεί να μετατεθεί ως επόπτης ελέγχου στην Εφορία της Αγ. Παρασκευής, προφανώς για να συνεχίσει κι εκεί το… θεάρεστο έργο της.
Οι πληροφορίες περί την επίμαχη υπόθεση αναφέρουν πως η ελέγκτρια πήγε στον επαγγελματία (κομμωτής) ύστερα από «οδηγία» του διευθυντή της εφορίας.
Επίσης, ο ίδιος πρόλαβε και μετέφερε απ’ το σπίτι του, πριν η Αστυνομία κάνει έφοδο, χρηματοκιβώτιο που είχε μέσα περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ!
Αλλά έχει εξαιρετική σημασία και μία άλλη διάσταση του όλου θέματος. Συγκεκριμένα, ο συλληφθείς διευθυντής της εφορίας ήταν, με απόφαση του υπουργού, τακτικό μέλος του Β΄ Υπηρεσιακού Συμβουλίου και του Πειθαρχικού. Ο κατάλληλος δηλαδή άνθρωπος στην κατάλληλη θέση!
Μάλιστα, μαζί με τα άλλα δύο μέλη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, που ορίζει ο υπουργός, ήτοι τον Γιάννη Πρασσά, διευθυντή ΦΑΒΕ Αθηνών, πρόεδρο της Β΄ Υπηρεσιακού Συμβουλίου, και την κυρία Ζωή Δρίτσα, διευθύντρια Εφορίας Πειραιά αποφάσιζαν για τις μεταθέσεις, προαγωγές ή τις ποινές των εφοριακών! (Και μια και αναφερόμαστε στον κ. Πρασσά, τον ρωτάμε αν ως τμηματάρχης του ΣΔΟΕ μετά το 2004 είχε χειριστεί την υπόθεση του καπετάν Βασίλη και την είχε βάλει στο ράφι… Αυτά για σήμερα…)
Μάλιστα τις τελευταίες 10 μέρες το συμβούλιο έκρινε πάνω από 1.000 τμηματάρχες, εφοριακά στελέχη, καθώς και στελέχη της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) απ’ όλη την Ελλάδα. Ο λόγος προφανής για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις:
• Να «προκάμουν» να βολέψουν ημετέρους, αφού μετά τις 15 Γενάρη αλλάζει το σύστημα κρίσεων, οπότε τα πράγματα θα περιπλέκονταν…
Η διαφθορά πάει σύννεφο!
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως μετά και το περιστατικό διαφθοράς στην 4η ΔΟΥ έχει πέσει πανικός στην… πιάτσα των επίορκων εφοριακών. Υπάρχουν φόβοι μήπως οι συλληφθέντες σπάσουν και… «κελαηδήσουν», αφού η ύπαρξη και λειτουργία τέτοιων κυκλωμάτων είναι κοινό μυστικό.
Και δεν είναι -φυσικά- τωρινό φαινόμενο. Είναι, όπως τονίσαμε, διαχρονικό. Απ’ τη δεκαετία του ’80 κυκλοφορούσαν ακόμα και οι «ταρίφες» της πιάτσας προκειμένου να «πουληθούν» εφορίες, να εξασφαλιστεί δηλαδή ευνοϊκή τοποθέτηση ή μετάθεση εφοριακών σε εφορίες «χρυσοφόρες». Οπότε και οι τιμές… κυμαίνονταν. Για παράδειγμα, τότε για «καλές» εφορίες το… εφάπαξ ήταν 2 εκατομμύρια δραχμές, ενώ υπήρχε και… μηνιαίο τέλος κάπου 100 χιλιάδων δραχμών!
Τώρα οι «τιμές» έχουν βέβαια ανέβει, ενώ γίνεται και… πλειοδοσία. Μέχρι και 15 με 20 εκατ. ευρώ την τριετία προσφέρονται για μια «καλή» εφορία ή γενικά για «κρίσιμα» πόστα, απ’ τα οποία μπορούν τα μέλη του κυκλώματος να «αρμέξουν» επιχειρηματίες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.
Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις κάποιων που γνωρίζουν τα «κόλπα» της πιάτσας της διαφθοράς, ο τζίρος για την «προσφορά», επιλογή, κατανομή τέτοιων θέσεων ανερχόταν στα 500 εκατομμύρια ευρώ, αλλά τώρα έχει περίπου διπλασιαστεί, αν και κάποιοι λένε ότι είχε φθάσει και παραπάνω!
Και τούτο -φυσικά- αν αναλογιστεί κάποιος ότι, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους «ειδήμονες», για ένα εξαιρετικά «κρίσιμο» πόστο με… μεγάλη απόδοση η ταρίφα μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 30 εκατομμύρια ευρώ!
Κι ας μη φανεί το ποσό εξωπραγματικό ή έστω υπερβολικό. Αυτοί που «ταΐζονται» απ’ τα διάφορα «κόλπα» είναι κάμποσοι, οπότε…
Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχουν γίνει εισηγήσεις για το κλείσιμο ανέλεγκτων υποθέσεων που φτάνουν μέχρι και την 8ετία. Οι εισηγήσεις προτείνουν «ρύθμιση» με την καταβολή 1,5 – 2% επί του τζίρου, ανάλογα με το επάγγελμα. Υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά το ερώτημα είναι… πώς θα βρεθούν αλλιώτικα τα χρήματα για να καλυφθούν οι… ταρίφες;
Με λίγα λόγια, φαύλος κύκλος!
Υπενθυμίζουμε ότι «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» ήδη απ’ τις 23 Σεπτέμβρη είχε αποκαλύψει τις μεθοδεύσεις με τις οποίες στήνονται και λειτουργούν τα «κόλπα» των εφοριακών και των άλλων εστιών διαφθοράς, το πώς μοιράζονται οι μίζες, το πώς λειτουργεί το δίκτυο αλληλεξάρτησης από «ψηλά» έως τα «χαμηλά» κλιμάκια.
Και επισημαίναμε τότε πως η μοιρασιά της μίζας γίνεται ως εξής:
«α. Ο πολίτης δίνει το ʼʼμαύρο χρήμαʼʼ στον υπάλληλο μέσω κάποιου άλλου που του κρατάει το 10-20%.
β. Ο υπάλληλος από το υπόλοιπο κρατάει για τον εαυτό του ένα ποσοστό (συνήθως τα μισά) και τα άλλα τα δίνει στον τμηματάρχη του.
γ. Ο τμηματάρχης κρατάει τα μισά (1/2 x 10 υπαλλήλους που έχει = πενταπλάσια) και τα υπόλοιπα τα δίνει στο διευθυντή του (1/4 x 100 υπαλλήλους που έχει = εικοσιπενταπλάσια).
δ. Ο διευθυντής κρατάει όσα θέλει και τα υπόλοιπα τα μοιράζει στον προστάτη του συνδικαλιστή ή τον ιδιαίτερο του υπουργού, για τον υπουργό και το κόμμα.»
Φυσικά δεν γίνεται πάντοτε έτσι η λαμογιά. Απλώς περιγράψαμε τον βασικό τρόπο με τον οποίο στήνονται οι «δουλειές». Και γίνεται έτσι αντιληπτό ότι με τόσους… μεσάζοντες και εμπλεκόμενους, που όλοι τους πρέπει να… ταϊστούν, αναπροσαρμόζονται και… οι ταρίφες. Πώς αλλιώτικα θα πορευτούν οι άνθρωποι… Και πώς θα βολευτούν τόσοι νοματαίοι…
Οπότε γίνεται αντιληπτό, γιατί και τα φαινομενικά μεγάλα έως… απίστευτα ποσά, στα οποία αναφερθήκαμε παραπάνω!
Καταδικάζει και η ΔΑΚΕ!
Σε ό,τι αφορά τώρα το επίμαχο ζήτημα των εφοριακών της 4ης ΔΟΥ, είναι χαρακτηριστικό πως οι επιλογές Αλογοσκούφη – Νικολαρόπουλου έχουν ξεσηκώσει ακόμα και τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ.
Με ανακοίνωσή της η ΔΑΚΕ τελωνειακών ασκεί οξύτατη κριτική για τις επιλογές – τοποθετήσεις των προϊσταμένων, εκφράζει την αγανάκτησή της και καταγγέλλει τον υπουργό Οικονομίας αλλά και την υπηρεσιακή ηγεσία «για τις επί του προκειμένου διεργασίες». Επιπλέον και ύστερα απ’ τα παραπάνω η εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο αποχώρησε.
Επίσης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Καρχιμάκης με ερώτησή του στη Βουλή καταγγέλλει τον Γ. Αλογοσκούφη ότι «πρώτα όρισε διευθυντή ΔΟΥ και μετά επέλεξε να τοποθετήσει σε δύο νευραλγικά Υπηρεσιακά Συμβούλια «εκλεκτό» του που φέρεται να συνελήφθη πρόσφατα να εκβιάζει φορολογούμενο επαγγελματία ζητώντας του παχυλή μίζα».