ΔΙΠΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΤΑΣΣΟΥ ΣΕ Ε.Ε. ΚΑΙ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Το Σχέδιο Ανάν
Η εν λόγω τροπολογία στόχευε στο να ανοίξει τον δρόμο στην εφαρμογή της τουρκικής πολιτικής ως προς την 8η Ιουλίου. Η αναφορά σε προσπάθειες όλων των μερών παραπέμπει στην τουρκική πολιτική για την 8η Ιουλίου, που προνοεί τρίμηνα χρονοδιαγράμματα για τη λειτουργία των τεχνικών επιτροπών και εν συνεχεία διάλογο μεταξύ των ηγετών για λύση-εξπρές εντός του 2008 ή το αργότερο ως τον Ιούνιο του 2009, όταν θα πραγματοποιηθούν οι ευρωεκλογές. Η λογική των Τούρκων έχει ως εξής: Οι τεχνικές επιτροπές είναι αδύνατο να περατώσουν το έργο τους σε τρεις μήνες. Συνεπώς, δεν θα υπάρχει νέα βάση των συνομιλιών, με αποτέλεσμα οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών να διεξαχθούν στη βάση της προηγούμενης εργασίας του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, δηλαδή στη βάση του Σχεδίου Ανάν, με σκοπό την εξεύρεση τελικής λύσης-εξπρές.
8η Ιουλίου και αρχές της ΕΕ
Η διατύπωση των Βρετανών και του μπλοκ των 9 δεν έγινε δεκτή. Έτσι λοιπόν στα συμπεράσματα του προχθεσινού Συμβουλίου, σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, τονίζονται τα εξής: Το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να στηρίξει την εφαρμογή «της συμφωνημένης διαδικασίας της 8ης Ιουλίου για συνολική βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των Ην. Εθνών και σύμφωνη με τις αρχές επί των οποίων είναι θεμελιωμένη η ΕΕ». Στην παράγραφο αυτήν προστίθεται επίσης ότι η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει σε σταθερά βήματα, για να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος προς την κατεύθυνση αυτήν.
Αναγνώριση Κυπριακής
Δημοκρατίας
Εκτός από τα πιο πάνω, το Συμβούλιο εκφράζει την απογοήτευσή του επειδή η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτές απορρέουν από το επιπρόσθετο πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης και όπως καθορίζει η δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005. Μεταξύ των υποχρεώσεων της Τουρκίας περιλαμβάνονται: Η άρση του εμπάργκο που η Άγκυρα έχει επιβάλει σε βάρος των πλοίων και των αεροσκαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας και η ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία, που σημαίνει, όπως ρητώς αναφέρεται στη δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου, την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα.
Η καλύτερη
Η νίκη αυτή και το περιεχόμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου για το Κυπριακό χρεώνονται στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο. Από το προεκλογικό επιτελείο του Προέδρου εμφανίστηκε ως απάντηση στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι τίποτε δεν πάει καλά στην ΕΕ.
Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υποστήριξε την περασμένη Τετάρτη πριν από την αναχώρησή του για τη Λισσαβώνα ότι τα συμπεράσματα του Συμβουλίου είναι τα καλύτερα που έχουν εκδοθεί ως τώρα, μετά το 2004.
Ο Λαβρόφ
Η επιτυχία αυτή συνέπεσε και με την επίσκεψη στην Κύπρο του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος στράφηκε εναντίον του γενικού γραμματέα των Ην. Εθνών Μπαν Κι Μουν, σχετικά με την αναφορά που διατυπώνει στην έκθεσή του για την άρση της λεγόμενης «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων.
Ο κ. Λαβρόφ τόνισε ότι ο γενικός γραμματέας δεν κάνει ό,τι θέλει και ότι η Ρωσία διαφωνεί μαζί του. Αυτό που έχει σημασία, είπε ο ρώσος υπουργός των Εξωτερικών, δεν είναι τι λέει ο γενικός γραμματέας των Ην. Εθνών αλλά τι προνοούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η απογοήτευση Ταλάτ
Ο κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ήταν απογοητευμένος από τις εξελίξεις στην ΕΕ και από τις δηλώσεις Λαβρόφ.
Ο κ. Ταλάτ τις χαρακτήρισε ενοχλητικές. Είπε ότι ο κ. Λαβρόφ «μίλησε ελληνικά» και απεκάλυψε ότι τον είχε μεν καλέσει στα κατεχόμενα, αλλά ο ρώσος υπουργός των Εξωτερικών δεν δέχθηκε να τον συναντήσει…