ΑΝΑΔΙΠΛΩΝΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Και ενώ στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης οι σημερινοί πόροι υπολογίζονται σε 31 δισ. ευρώ, που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του μέχρι το 2017, η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους, αναφέρει πως «η χρηματοδότηση είναι ένα σημαντικό θέμα, όχι όμως η κορωνίδα του προβλήματος όπως υποστηρίζουν τα Συνδικάτα…» Η κεντρική αυτή διαφορά είναι προφανές πως θα αποτελέσει και το βασικό σημείο σύγκρουσης, όταν η κυβέρνηση μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου καταθέσει το δικό της «ασφαλιστικό» νομοσχέδιο στη Βουλή, που θα περιλαμβάνει επίσης και παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Η αξιοποίηση του ν. 3029/02 προκρίνεται τώρα από την κυβέρνηση της ΝΔ με πολιτική σκοπιμότητα, καθώς διαβλέπει πως θα δημιουργήσει πρόβλημα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στελέχη του οποίου υπερασπίζονται τον νόμο, όπως εξάλλου και η ΠΑΣΚΕ, ενώ οι άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις (ΔΑΚΕ – ΠΑΜΕ – Αυτ. Παρέμβαση) καταγγέλλουν πως ο επίμαχος νόμος «άνοιξε την πόρτα» για μεταρρυθμίσεις σε βάρος εργαζομένων και συνταξιούχων. Οι διαφοροποιήσεις αυτές έγιναν αντιληπτές και στη διάρκεια των ομιλιών των συνδικαλιστικών στελεχών στις μεγάλες συγκεντρώσεις της Τετάρτης. Για τη θεσμική παρέμβαση που σχεδιάζει η κυβέρνηση, υποστηρίζεται πως είναι αναγκαία, προκειμένου «να κατοχυρωθεί το δικαίωμα απόλαυσης ικανοποιητικής σύνταξης από τους μελλοντικούς συνταξιούχους και για να υπάρξει η δυνατότητα υπάρξεως πόρων για βελτίωση των παροχών», όμως οι πρώτες ενοποιήσεις Ταμείων, όπως έγιναν, αποδεικνύουν ότι επιφέρουν και μείωση συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Και ενώ η κυβέρνηση προβάλλει το κέρδος από τις ενοποιήσεις των Ταμείων (μιλά για 5-7 ασφαλιστικούς οργανισμούς) και ο υπουργός Απασχόλησης Βασ. Μαγγίνας υπολογίζει την εξοικονόμηση πόρων στα 800 εκατ. ευρώ ετησίως, την ίδια στιγμή: Αρνείται τη στελέχωση των υπηρεσιών ελέγχου για την εισφοροδιαφυγή (αγγίζει τα 7,5 δισ. ευρώ ετησίως) και της αδήλωτης εργασίας, που κοστίζει στο ασφαλιστικό σύστημα περίπου 2,5 δισ. ευρώ ετησίως. Έτσι στα 13 περιφερειακά γραφεία εξακολουθούν τα τελευταία χρόνια να υπηρετούν 19 υπάλληλοι και η πρόθεση είναι να αυξηθούν στους 25.
Για αποτυχία του στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης «να σαλαμοποιήσει» του ασφαλισμένους κάνουν λόγο ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΝ και ταυτοχρόνως με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ διευρύνεται το κοινωνικό μέτωπο κατά των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Έτσι αύριο, Δευτέρα, στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ εκπρόσωποι των εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών, των αγροτών, των γιατρών, των δικηγόρων, των πολιτικών μηχανικών κ.ά. θα συζητήσουν τις δυνατότητες κλιμάκωσης κοινών κινητοποιήσεων για τη ματαίωση των αλλαγών που προγραμματίζονται σε βάρος των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
Αν οι πληροφορίες για επαναπροσδιορισμό των παρεμβάσεων που επιχειρείται να γίνουν στο ασφαλιστικό μας σύστημα επαληθευτούν και η κυβέρνηση επικεντρωθεί στην αξιοποίηση του ν. 3029/02, τότε είναι προφανές πως θα ακολουθηθεί διαδικασία-εξπρές για τις ενοποιήσεις. Δηλαδή, εκτιμάται πως σε αυτή την περίπτωση, είναι αναπόφευκτη η τροποποίηση του «νόμου Ρέππα», ώστε για οποιαδήποτε ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων, να μην απαιτείται η εκπόνηση αναλογιστικών μελετών, όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά και το καθεστώς ένταξης να επανακαθοριστεί με άλλα κριτήρια. Στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο προεξοφλείται ότι θα προβλέπονται αυξημένα κίνητρα για παράταση του εργασιακού βίου πέραν των γενικών ορίων συνταξιοδότησης (65 για τους άνδρες και 60 για τις γυναίκες), όπως επίσης και η «εκκαθάριση» στο καθεστώς των αναπηρικών συντάξεων. Υπό το φως των νέων πολιτικών δεδομένων που δημιούργησε η γενική απεργία της 12ης Δεκεμβρίου, τα Συνδικάτα, παρά τις διαφοροποιήσεις τους, επικεντρώνονται στο να προετοιμάσουν τη μάχη για το μείζον πρόβλημα της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος – ως προϋπόθεση για τη βιωσιμότητά του. Στα χέρια της κυβέρνησης και των δύο –πιο– αρμόδιων υπουργών, των κ. Γ. Αλογοσκούφη (ΥΠΕΘΟ) και Βασ. Μαγγίνα, παρά τις «διαμαρτυρίες» πως δεν έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις προς συζήτηση για τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας, βρίσκεται υπόμνημα στο οποίο αναφέρεται με κάθε λεπτομέρεια η διαδικασία χρηματοδότησής του. Συντάκτες του κειμένου οι γνωστοί και έμπειροι εμπειρογνώμονες κ. Σάββας Ρομπόλης (επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) και Γ. Ρωμανιάς (επίσης συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας). Για τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού, το υπόμνημα του ΙΝΕ περιλαμβάνει τρεις ενότητες:
1 Καταγραφή, χρονικό προσδιορισμό και μορφή εξόφλησης των υποχρεώσεων του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία (κυρίως προς το ΙΚΑ-ΕΤΜΑ). Οι συνολικές υποχρεώσεις του κράτους (περιλαμβανομένου και του 2008) ανέρχονται σε 3,38 δισ. ευρώ και επιπλέον 500 εκατ. ευρώ εξαιτίας της αναδρομικής αναθεώρησης του ΑΕΠ σε ποσοστό 9,6%.
2Εξόφληση καθυστερουμένων ασφαλιστικών εισφορών και παράλληλα καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της εισφορο-αποφυγής. Το κράτος μαζί με τις δημόσιες επιχειρήσεις οφείλει από καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές 1,5 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μάλιστα τμήμα των οφειλών αυτών προέρχεται από ασφαλιστικές εισφορές που έχουν εισπραχθεί από τους εργαζομένους χωρίς να έχουν αποδοθεί.
3 Εξεύρεση νέων πόρων για την άντληση επαρκών κονδυλίων για να αποκατασταθεί «το σπαταληθέν» απόθεμα του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ως πιθανές πηγές άντλησης νέων πόρων, το υπόμνημα των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ απαριθμεί ενδεικτικά τις εξής:
– Ποσοστό από την κερδοφορία των δημόσιων επιχειρήσεων.
– Ποσοστό του προϊόντος αποκρατικοποίησης δημόσιων επιχειρήσεων και Οργανισμών.
– Θέσπιση ειδικής έκτακτης επιβάρυνσης στα υψηλά εισοδήματα.
– Θέσπιση ειδικής έκτακτης επιβάρυνσης στις επιδοτούμενες επιχειρήσεις που μετατρέπονται σε εντάσεως κεφαλαίου από εντάσεως εργασίας.
– Έκτακτη φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων.
– Ποσοστό επί των εκτός προϋπολογισμού εσόδων των ειδικών λογαριασμών.
– Ποσοστό επί των υπεραξιών γης και γενικότερα ακίνητης περιουσίας.
– Ποσοστό επί των εσόδων από ποινές και πρόστιμα για παραβάσεις της νομοθεσίας, διαφθορά κ.λπ.
– Ποσοστό από τις εισπράξεις του
ΟΠΑΠ-λαχεία.
– Ποσοστό επί των καταλογισθέντων πρόσθετων ποσών φόρων κ.λπ.
Προτάσεις για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος έχουν καταθέσει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ – ΣΥΝ. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπεκφεύγει υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν άλλες προτάσεις «και συνεπώς δεν μπορεί να γίνει διάλογος». Στη Βουλή θα γίνει ίσως μια μεγάλη σύγκρουση, ενώ στους δρόμους θα αγωνίζονται οι πολίτες όχι απλώς για να προασπίσουν τα δικαιώματα τους, αλλά για να βελτιώσουν τις σημερινές παροχές του συστήματος, που είναι οι «φτωχότερες» στην Ευρώπη. Η τύχη και της σημερινής κυβέρνησης θα κριθεί από τις πολιτικές της επιλογές, αν θα εμμείνει με όποιο κόστος στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο της προσφοράς (προς επιχειρηματίες) ή θα στραφεί στην ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας. Το αργότερο τον Φεβρουάριο θα γνωρίζουμε.


Σχολιάστε εδώ