Αερολογία δημοσκοπήσεων

Μήπως μέσα σε τρεις μήνες να έχει διαφοροποιηθεί το πολιτικό σκηνικό, πέρα από την αυτονόητη περαιτέρω αποσυσπείρωση των δύο μεγάλων κομμάτων, που και αυτή είναι απολύτως αναμενόμενη, αφού δεν υπάρχει υπό κρίση το διακύβευμα της εξουσίας. Πόσω μάλλον που οι δημοσκοπήσεις, λέει, καταγράφουν και την «πρόθεση ψήφου» των πολιτών, η οποία σημειωτέον αυθεντικά καταγράφηκε μέσω της κάλπης προ τριμήνου. Εκτός κι αν δημοσκόποι και φιλολογούντες αναλυτές περιμένουν μέσα σε τρεις μήνες να έχουμε ανατροπές, οπότε αγνοούν τα στοιχειώδη της πολιτικής τέχνης, που λέει ότι οι τάσεις και οι διαθέσεις της κοινής γνώμης διαφοροποιούνται σε βάθος χρόνου και ποτέ ραγδαία.
l Έπειτα η κυβέρνηση Καραμανλή ακόμα δεν έχει συμπληρώσει ούτε τέσσερα χρόνια στην εξουσία και για τους κατέχοντες την πολιτική τέχνη, αυτό σημαίνει ότι δεν έχει μπει ακόμα στον κύκλο της φθοράς. Αυτό θα γίνει νομοτελειακά, όταν ο πρωθυπουργός μπει στον έβδομο χρόνο διακυβέρνησης, τότε η φθορά του θα είναι και σημαντική και εντεινόμενη. Κατά τη γνώμη μας θα έχει κάποια ουσία η ανίχνευση ερωτημάτων, όπως «πρόθεση ψήφου» και «καταλληλότητα για πρωθυπουργός», μετά τον πρώτο χρόνο της νέας τετραετίας διακυβέρνησης ΝΔ. Έως τότε οι δημοσκοπήσεις δεν θα λένε τίποτα το σημαντικό. Γι’ αυτό και είναι παράδοξο να βγαίνουν πολιτικά συμπεράσματα από δημοσκοπήσεις αυτής της περιόδου, είτε για την κυβέρνηση είτε για την αντιπολίτευση σε ό,τι αφορά ζητήματα που κρίθηκαν πρόσφατα και αυθεντικά από το εκλογικό σώμα, με την ψήφο του. Ακόμα και για το Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση όσο κινείται σε επίπεδο προθέσεων, δεν θα εισπράττει φθορά αλλά μηνύματα ανησυχίας εκ μέρους της κοινής γνώμης. Φθορά θα εισπράξει εάν οι τελικές ρυθμίσεις που θα παρουσιάσει θίγουν κεκτημένα μεγάλων ομάδων του πληθυσμού.
l Όμως οι «φωστήρες» των δημοσκοπήσεων έβγαλαν κι άλλα πολιτικά συμπεράσματα, όπως «δεν εισπράττει το ΠΑΣΟΚ». Μα είναι στα καλά τους; Τι να εισπράξει από το τίποτα; Πότε πρόλαβε να φθαρεί μια κυβέρνηση που ψηφίστηκε πριν από τρεις μήνες; Τι έκανε για να φθαρεί; Ακόμα και στο Ασφαλιστικό ασαφείς προθέσεις έχει εισπράξει η κοινή γνώμη. Έπειτα ένα ΠΑΣΟΚ που «μάτωσε» μέσα από την πρόσφατη διαμάχη ηγεσίας με ποιον μαγικό τρόπο μπορούσε κάτι να εισπράξει; Αντίθετα το πιο πιθανό ήταν να χάσει κι όχι να κερδίσει. Διά ταύτα, οι δημοσκοπήσεις θα έχουν ουσία και περιεχόμενο μετά από ένα ικανό χρονικό διάστημα, που και η κυβέρνηση θα έχει δείξει δείγμα γραφής για το πώς διαχειρίζεται τη «δεύτερη ευκαιρία» που της δόθηκε και η αξιωματική αντιπολίτευση θα έχει μπει στο πετσί του αντιπολιτευτικού της ρόλου και θα έχει ξεφύγει από τον κύκλο εσωστρέφειας.


Σχολιάστε εδώ