2.817.335 μετοχές μοίρασε ο Τσουπίδης στους υπαλλήλους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου!
Υπολογίζεται ότι καθένας από τους περίπου 1.550 υπαλλήλους του ΤΤ θα έχει τη δυνατότητα να βάλει στην τσέπη του περί τα 20.000 ευρώ, όσο αξίζει ένα αξιοπρεπέστατο ΙΧ!
Σε καιρούς περικοπών, απολύσεων και ακρίβειας, οι συνδικαλιστές του ΤΤ φρόντισαν να καταλήξουν σε ένα «χρυσό» deal με τον κ. Τσουπίδη, που πράγματι ανεβάζει τους υπαλλήλους του ιδρύματος στο ρετιρέ του τραπεζικού συστήματος:
1. Το ΤΤ θα μοιράσει φέτος και το 2008 σε δύο ισόποσες δόσεις το… μετοχικό επίδομα Τσουπίδη, ήτοι συνολικά (κρατηθείτε…) 2.817.335 μετοχές το ανώτερο, που αντιστοιχούν στο 2% των συνολικών μετοχών.
2. Το ΤΤ είναι η μόνη τράπεζα που εξαιρεί τους μάνατζερ από την παροχή μετοχών και τις μοιράζει γενναιόδωρα μόνο στο προσωπικό και τους εκπροσώπους του στο ΔΣ: «Η Γενική Συνέλευση (…) αποφάσισε τη θέσπιση προγράμματος διάθεσης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών μόνο σε εκείνα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τα οποία σύμφωνα με το άρθρο 12 του Καταστατικού της Τράπεζας υπέχουν θέση εκπροσώπου των εργαζομένων σε αυτό», ανέφερε η σχετική απόφαση της συνέλευσης.
3. Εξίσου γενναιόδωρη ήταν και η τιμή διάθεσης των μετοχών: λίγους μήνες πριν αγοράσουν οι ξένοι θεσμικοί από το Δημόσιο έναντι 18 ευρώ, οι εργαζόμενοι εξασφάλιζαν το δικαίωμα να πάρουν μετοχές στην ταπεινότατη ονομαστική αξία τους, ήτοι 3,7 ευρώ. Με μια μέτρια τιμή μετοχής, της τάξεως των 15 ευρώ, αυτό μας δίνει μια υπεραξία που ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ για τους τυχερούς δικαιούχους (εφόσον ασκηθούν όλα τα δικαιώματα).
4. Ποιος πληρώνει τελικά τη νύφη; Το ίδιο το ΤΤ, που ήδη εμφανίζει υστέρηση κερδοφορίας λόγω των αλόγιστων τοποθετήσεων Τσουπίδη σε επικίνδυνα σύνθετα προϊόντα. Το πρόγραμμα θα «ψαλιδίσει» φέτος 14 εκατ. ευρώ από τα κέρδη και το 2008 θα κόψει άλλα 12, συνολικά δηλαδή οι επιβαρύνσεις θα φθάσουν τα 26 εκατ. ευρώ.
Το πρόγραμμα… εξαγοράς προσωπικού εγκρίθηκε στη γενική συνέλευση της 18ης Απριλίου, με την ψήφο του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών, την εποχή που ο κ. Τσουπίδης είχε την αμέριστη εμπιστοσύνη του κ. Γ. Αλογοσκούφη. Και η συγκυρία της υιοθέτησής του μόνο ανύποπτη δεν ήταν, καθώς:
• Λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε «σκάσει» η βόμβα των ομολόγων των ασφαλιστικών Ταμείων. Αργότερα αποδείχθηκαν οι δεσμοί του κ. Τσουπίδη με τον κ. Γ. Παπαμαρκάκη της North Asset και πολλά ακόμη που ενέπλεξαν έμμεσα το όνομά του με την πολύκροτη υπόθεση.
• Λίγο καιρό αργότερα πραγματοποιήθηκε και η νέα διάθεση μετοχών του ΤΤ στο Χρηματιστήριο, με την οποία μειώθηκε κάτω από το 50% η συμμετοχή του Δημοσίου.
• Σε όλη την αγορά ήταν γνωστό ότι το ΤΤ είχε «ξανοιχτεί» επί Τσουπίδη σε μεγάλης αξίας επενδύσεις υψηλού κινδύνου, οι οποίες αποδείχθηκε, στο τελευταίο τρίμηνο πριν από την αποπομπή του, ότι έχουν προκαλέσει φέτος ζημιές 45 εκατ. ευρώ (προσοχή: πραγματικές ζημιές, όχι απλώς αρνητικές υπεραξίες).
Για τους «χορτάτους» συνδικαλιστές του ΤΤ, ούτε η εμπλοκή του ονόματος του κ. Τσουπίδη στο σκάνδαλο των «δομημένων» ούτε η απώλεια του δημόσιου χαρακτήρα ούτε οι «αλχημείες» με την περιουσία του ιδρύματος ούτε τα ρουσφέτια… hi-tech ούτε οι ασκήσεις ψηφοθηρίας με κρατικό χρήμα φάνηκε να αποτελούν σοβαρά θέματα. Οι μαχητικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων και οι ίδιοι οι υπάλληλοι παρακολουθούσαν τις εξελίξεις με τη… μακαριότητα του χορτάτου, ενώ ο κ. Τσουπίδης κόμπαζε σε κάθε ευκαιρία ότι διατηρεί άριστες σχέσεις με το προσωπικό. Δωρίζοντάς τους μετοχές…