υπουργείο Εξω(φρεν)ικών
-Μας ήλθε πάλι στην Αθήνα ο αμερικανός διαμεσολαβητής για το Σκοπιανό Μ. Νίμιτς, με άδεια χέρια βέβαια από τα Σκόπια, όπως άλλωστε αρκετοί το προέβλεπαν… Και μετά τις συναντήσεις του με την υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη και τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή ανακοίνωσε με περισσή σοβαροφάνεια ότι εκείνο που χρειάζεται για να σημειωθεί πρόοδος είναι… «εντατικοποίηση και αναβάθμιση των διαπραγματεύσεων». Πάντα έλεγαν ότι οι διπλωμάτες έχουν χιούμορ, όταν μάλιστα δεν έχουν απολύτως τίποτε το νέο, το ουσιαστικό να πουν σε εν εξελίξει εκκρεμή θέματα, επινοούν φραστικά μια κινητικότητα μέσω μιας περίτεχνης διατύπωσης, κενής περιεχομένου…
-Χρειάζεται λοιπόν «εντατικοποίηση» των διαβουλεύσεων για να λυθεί το πρόβλημα της διεθνούς ονομασίας των Σκοπίων, ενώ μέχρι σήμερα, δηλαδή πάνω από 15 χρόνια, συζητούσαμε φαίνεται χαλαρά και ευχάριστα, μεταξύ τυρού και αχλαδίου στα καλύτερα εστιατόρια της Νέας Υόρκης με μόνιμα καλεσμένο τον Μ. Νίμιτς και συνεργάτες του… Πώς όμως να υπάρξει πρόοδος, πώς να υπάρξει συναινετικό κλίμα από την ηγεσία των Σκοπίων, όταν οι ίδιοι οι Αμερικανοί, οι «στρατηγικοί μας εταίροι» είναι εκείνοι που μας τράβηξαν απότομα το χαλί κάτω από τα πόδια, αυτοί μας έδωσαν πισώπλατη μαχαιριά, πρώτοι αυτοί αναγνώρισαν τα Σκόπια με τη συνταγματική τους ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», μόλις ένα 24ωρο μετά την επανεκλογή του Προέδρου Τζ. Μπους με την ψήφο πολλών Ελληνοαμερικανών… Δεν χρειάζεται εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων, αλλά πολιτικό θάρρος και πνεύμα καλής γειτονίας από την πλευρά των Σκοπίων για να καταλήξουμε σε σύνθετη ονομασία, κοινώς αποδεκτή για την ευημερία των δύο λαών που μοιράζονται μία γεωγραφική περιοχή με λαμπρή ιστορία χιλιετηρίδων…
-Έφθασε λοιπόν ο Νίμιτς και, για να μη φάει η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη κατάμουτρα την «κρυάδα» από τις «εμπιστευτικές» διαβουλεύσεις του αμερικανού διαμεσολαβητή στα Σκόπια, μεθοδεύθηκε το «φιλικό γεύμα» που προσέφερε ο έλληνας διαπραγματευτής πρέσβης Αδ. Βασιλάκης, ώστε να αφομοιώσει και να μεταφέρει στην προϊσταμένη του υπουργό «το κλίμα» και τα κατ’ ιδίαν λεχθέντα από τους σκοπιανούς ιθύνοντες… Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν από τις αρχές του 2008 σε τριγωνικό σχήμα… Ο χρόνος που περνάει όμως είναι σε βάρος μας, το ξέρουν και το επιδιώκουν οι Σκοπιανοί, το γνωρίζουν και οι Αμερικανοί… Με την έλευση του Νίμιτς θυμήθηκα τις βαθιές ιστορικές του γνώσεις, πώς να κατανοήσει αυτός και οι πάτρωνές του τις ιστορικές ευαισθησίες της ελληνικής πλευράς, όταν με τέτοια κατευθυνόμενη (;) ελαφρότητα χαρακτήρισε τον Μέγα Αλέξανδρο «σφαγέα και κατακτητή» των λαών…
-Μας ήλθε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν… Transit από την Αθήνα με τελικό προορισμό την Κομοτηνή, σχολίασαν οι καλώς γνωρίζοντες στο νεοκλασικό της Βασ. Σοφίας…
-Το μέγεθος της «προόδου» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν φαίνεται από το μόνιμο χαμόγελο και τις θερμές χειραψίες της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη ούτε από το πλουσιότατο τραπέζωμα στο σπίτι της του τούρκου ομολόγου και στενών συνεργατών του ούτε και από τα «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» (ΜΟΕ), αλλά από τον τρόπο που… κόβουν βόλτες και σουλατσάρουν στη Θράκη, στην Κομοτηνή οι τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και λένε αυτά που λένε για «τούρκους ομοεθνείς» και «μη φοβάστε να λέτε ότι είστε Τούρκοι»… Κι εμείς με το ευγενικό μας χαμόγελο, σαν γνήσιοι απόγονοι των ραγιάδων, να επιμένουμε στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας…
-Για όσους γνωρίζουν λίγο περισσότερο το παρασκήνιο των υποτιθέμενων «Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης»… είναι αμερικανικής έμπνευσης το διπλωματικό παίγνιο και προτάθηκε στην τουρκική πλευρά επί εποχής υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου… Με τα ΜΟΕ η ελληνική πλευρά επιδιώκει τη δημιουργία «καλού κλίματος» σε μονιμότερη βάση και να προλάβει δυσμενείς εξελίξεις πριν φθάσουν σε επίπεδο οξείας κρίσης οι διμερείς σχέσεις. Επισπεύδοντες είμαστε πάντα εμείς, οι ρυθμίσεις που αποδέχονται οι Τούρκοι είναι ανώδυνες γι’ αυτούς, καλύπτουν και την πτυχή των δημοσίων σχέσεων σε διεθνές επίπεδο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δέχθηκαν μέχρι σήμερα ρυθμίσεις που θα περιόριζαν ή θα δέσμευαν μελλοντικά τις ανομολόγητες επεκτατικές τους διαθέσεις, ιδίως στο Αιγαίο…
-Διπλωματική άσκηση για επαγγελματίες, με πολύ δημιουργική φαντασία και κομψό φραστικό περιτύλιγμα, είναι αρκετά από τα ΜΟΕ που προβάλλει η ελληνική κυρίως πλευρά στο εσωτερικό ακροατήριο για πολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους. Στην επεξεργασία των ΜΟΕ, από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών, ενεργό συμμετοχή έχει ο μυστικοσύμβουλος της υπουργού, αρμόδιος για τα Ελληνοτουρκικά Αν. Σκοπελίτης, έμπειρος πρέσβης που έχει αφυπηρετήσει και κατοικοεδρεύει στον 6ο όροφο του υπουργείου… Υπερωρίες χτύπησαν όλοι οι διπλωματικοί, ακόμη και οι καθαρίστριες του ορόφου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μπαμπατζάν… Ελάχιστα ενθαρρυντικά, έως απογοητευτικά, τα αποτελέσματα της επίσκεψης του τούρκου υπουργού Εξωτερικών σε θέματα του «σκληρού πυρήνα» των ελληνικών αιτιάσεων… Πατριαρχείο, Σχολή Χάλκης, μειονοτικό και παρ’ όλα αυτά εμείς ετοιμάζουμε την ιστορική επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην Άγκυρα… Εκτός κι αν γίνεται η απόδραση του πρωθυπουργού από την Αθήνα για να ξεχάσει λίγο το (απ)ασφαλιστικό που γίνεται καθημερινά πιο εκρηκτικό και από τα Ελληνοτουρκικά…
-Ακέφαλες παραμένουν αρκετές διευθύνσεις της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών λόγω μεταθέσεων, αποσπάσεων, συνταξιοδοτήσεων και αναρρωτικών αδειών διαρκείας… Αλλά οι διεθνείς εξελίξεις τρέχουν και η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου περιμένει την υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη να κάνει τις τελικές «επιλογές» της… Αναμένονται και εκπλήξεις σ’ αυτόν τον εσωτερικό ανασχηματισμό… Καμιά βεβαίως αλλαγή δεν αναμένεται στην κορυφή της ιεραρχίας, ο σημερινός γενικός γραμματέας, πρέσβης Αρ. Αγαθοκλής έχει την πλήρη εμπιστοσύνη της υπουργού, για όσους δεν το γνωρίζουν επαρκώς…
-Στη θέση του διευθυντή για τις βαλκανικές υποθέσεις (Σκοπιανό, Κόσοβο), όπου οι εξελίξεις ενδιαφέρουν άμεσα τη χώρα μας και την Κύπρο, για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές που θα δρομολογήσουν, στο υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισαν να πειραματιστούν… Τοποθετήθηκε νέος διευθυντής ο πρέσβης Ελ. Αγγελόπουλος, που ήλθε στην Αθήνα από τη Γεωργία και δεν έχει προϋπηρεσία σε βαλκανική χώρα… Νέος είναι, θα μάθει, έτσι πιστεύουν στο υπουργείο, όταν βεβαίως θα έχουν διευθετηθεί τα διεθνή εκκρεμή θέματα στη γειτονιά μας. (Σκοπιανό, Κόσοβο…) Πώς μπορεί να θεωρείσαι ο υπηρεσιακός σύμβουλος της υπουργού, όταν τώρα προσπαθείς να εμβαθύνεις στις βαλκανικές υποθέσεις; Ο μέχρι σήμερα αρμόδιος διευθυντής, πρέσβης Μιχ. Χρηστίδης, έμπειρος περί τα βαλκανικά και εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενος, το ʼσκασε για παρατεταμένες διακοπές στην πρεσβεία μας στο Μπουένος Άιρες, το Παρίσι της Λατινικής Αμερικής…
-Νέος διευθυντής για τις χώρες της Ασίας, Ωκεανίας, μετά τη συνταξιοδότηση του πρέσβη Γιάν. Θεοφανόπουλου, ανέλαβε ο πρέσβης Αλέξ. Χριστόπουλος, που επέστρεψε, ως απολωλώς, από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης (και διπλωματικής αναψυχής…). Έφυγε από το υπουργείο Τουρισμού η αεικίνητη Φ. Πάλλη-Πετραλιά, έφυγε και ο τιτλούχος διπλωμάτης…
-Ακέφαλη παραμένει η Διεύθυνση Λατινικής Αμερικής προσωρινά, μου λένε στη Διεύθυνση Προσωπικού, αφού ο μέχρι σήμερα διευθυντής πρέσβης Γαβ. Κοπτσίδης, Θεσσαλονικός και αυτός, αποσπάστηκε στο γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης Χρ. Φώλια… Ο πρέσβης Κοπτσίδης από διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του υφυπουργού Εξωτερικών Παν. Σκανδαλάκη βρέθηκε μετά την αλλαγή υφυπουργού στην άδεια καρέκλα του διευθυντή για τη Λατινική Αμερική, έχοντας δει τις εξωτικές αυτές χώρες μόνο στον χάρτη από τα μαθητικά του χρόνια… Αυτά, για να μαθαίνετε πώς γίνονται οι τοποθετήσεις σε διευθυντικές θέσεις σε αυτό το υπουργείο Εξω(φρεν)ικών…
-Ακέφαλη και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος στο υπουργείο… Φαίνεται ότι κανείς υψηλόβαθμος διπλωματικός με υψηλές φιλοδοξίες δεν έλκεται από το… κλίμα και το όλο περιβάλλον αυτής της διεύθυνσης που είναι υποστελεχωμένη και περιθωριοποιημένη… Βέβαια, αν ήξεραν πολλοί πρέσβεις για την Παγκόσμια Διάσκεψη για το κλίμα που γίνεται αυτές τις μέρες στο εξωτικό Μπαλί της Ινδονησίας, θα έτρεχαν εθελοντές να αναλάβουν τη διεύθυνση και να εξασφαλίσουν ολίγες μέρες «σκληρής δουλειάς» στο Μπαλί.
-Πάλι πήραμε μετάλλιο -την τρίτη θέση- μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υψηλή επίδοσή μας στη… διαφθορά. Άντε μετά να πειστούν οι ξένοι επενδυτές, άφαντοι μέχρι σήμερα στη χώρα μας, να έλθουν για επενδύσεις… Συνεχείς προσπάθειες καταβάλλει και ο υφυπουργός Εξωτερικών Π. Δούκας, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, αλλά με τέτοια στατιστικά στοιχεία… διαφάνειας πώς να έλθουν εμίρηδες από το Κατάρ, χωρίς να καταραστούν την ώρα και τη στιγμή που πίστεψαν στο ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα που δημιουργήθηκε στη χώρα μας… Σε ποσοστό 27% (μόνο;) δήλωσαν οι συμπατριώτες μας ότι έχουν «λαδώσει» για «υπόθεσή τους», όπως θα έλεγε το λιτό αστυνομικό δελτίο…
Α. Κ.