Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δδ Αν το μοναδικό ζητούμενο των ημερών ήταν η… επανακατάληψη του ψυχολογικού ορίου των 5.000 μονάδων, τότε θεωρητικά η αποστολή εξετελέσθη.
δδ Αν το ζητούμενο, όμως, ήταν η επίδοση της αγοράς μας να «γιατρέψει» την εύθραυστη ψυχολογία των επενδυτών, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων ιδιωτών, τότε πολύ αμφιβάλλω κατά πόσον βαδίζουμε στον σωστό δρόμο. Και τούτο γιατί δεν είναι δυνατόν να επιστρέψει η πίστη των μικρών στις προοπτικές μιας αγοράς που -άσχετα για ποιους και πόσο σοβαρούς λόγους- εμφανίζει εντονότατες διακυμάνσεις, την ώρα μάλιστα που οι εισηγμένες της ανακοινώνουν θετικότατες επιδόσεις τριμήνου, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα (Εθνική για παράδειγμα) πέραν πάσης προσδοκίας και εκτίμησης.
δδ Προφανώς τα υπερκέρδη των τραπεζών, ή κάποια εκτός προβλέψεων κέρδη μικρομεσαίων εισηγμένων, δεν αποτελούν πανάκεια, ούτε ασφαλώς τη λύση στα όποια προβλήματα της αγοράς και την απάντηση στις ανησυχίες μας. Πάντως, δεν δικαιολογείται να βιώνουμε καθημερινά αντιδράσεις Δείκτη και αγοράς αναλόγως των εντολών -ντόπιων, κεντρικά ελεγχόμενων ή εισαγόμενων- σε πέντε, δέκα δεικτοβαρείς τίτλους. Ούτε είναι ευχάριστη εικόνα να «βγάζει» ο Δείκτης μια διακύμανση άνω των 5 μονάδων (από το -1,30% στο +2%) μέσα σε μία μόλις ημέρα (Τρίτη με Τετάρτη). Ούτε είναι λογικό να διαβάζει κανείς σχόλια αναλυτών και χρηματιστών που κάνουν λόγο για μειωμένους όγκους, ισχνούς τζίρους και το ταμπλό να γράφει κέρδη άνω των 2 ποσοστιαίων μονάδων!
δδ Θα συμφωνήσω -ίσως- με όσους διατείνονται πως η συγκεκριμένη περίοδος δεν είναι καλή για την εξαγωγή συμπερασμάτων, καθώς η
εποχικότητα (έρχονται εορτές και αργίες) δεν προσφέρεται. Σαφώς και θα δικαιολογήσω εφεξής ένα ακόμα πιο υποτονικό κλίμα για τους ίδιους ακριβώς λόγους. Αλλά από το σημείο αυτό έως το να λέμε πως η αγορά μας ανακάμπτει και η αναλογία θετικών προς πτωτικές μετοχές να μην είναι καν 1 προς 2 καταλαβαίνετε, νομίζω, πως υπάρχει πρόβλημα.
δδ Ναι, σίγουρα, περάσαμε μια δύσκολη εποχή και με εξαιρετικά αρνητική διεθνή συγκυρία. Η οποία πάντως δεν έχει παρέλθει! Και σαφώς οι… «απαντήσεις» του ΧΑ προήλθαν σχεδόν
αποκλειστικά από τις επιδόσεις των blue chips.
δδ Ναι, σίγουρα, οι εξαιρετικές ανά περίπτωση επιδόσεις των εισηγμένων και υπόσχονται ανάλογη συνέχεια και -όπως έγραψε ένας καλός συνάδελφος- «κρατάνε τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια σε θετική εγρήγορση». Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν τα εγχώρια μεγάλα κεφάλαια και κατόπιν πόσο ζωτικό χώρο θα βρουν τα κεφάλαια των μικρών. Γιατί αν είναι να πάρουμε πάλι τα χαρτιά μας στα «ψηλά», ας λείπει.
ΥΓ.: Έρχεται… τεστ για το ΧΑ. Ο λόγος για τη δημόσια εγγραφή της Pasal στις 12 έως και τις 14 Δεκεμβρίου. Η εταιρεία (που «πάει» για την εισαγωγή της στην κατηγορία μεσαίας και μεγάλης κεφαλαιοποίησης) ζητάει σχεδόν 26 εκατομμύρια ευρώ. Οψόμεθα λοιπόν…


Σχολιάστε εδώ