Πατρινά και… άλλα

Απλά πράγματα
Ξανάρχισαν οι πολιτικές μπαλωθιές στην Πάτρα. Τυραννία των ηλιθίων μοιάζει να είναι η σημερινή πολιτική εικόνα, έτσι για να φέρουμε λίγο στον νου μας τον Σαρλ Μποντλέρ. «Έχω ηχητικό ντοκουμέντο», λέει ο δήμαρχος Ανδρέας Φούρας, «που αποκαλύπτει ότι ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας έλεγε ψέματα για το Δικαστικό Μέγαρο». Έπειτα από λίγη ώρα ανεβαίνει στο ίδιο βήμα ο τέως βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος και καταθέτει «γραπτό ντοκουμέντο» με απαντήσεις ύστερα από ερώτησή του στη Βουλή και με υπογραφή του τέως υπουργού, που διαψεύδει τα λεγόμενα του Φούρα, ενώ «παρακαλεί να δοθεί στη δημοσιότητα το επικληθέν ηχητικό ντοκουμέντο». Αυτά και άλλα… χαριτωμένα έγιναν σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου πριν από λίγο καιρό στην Πάτρα. Μαθαίνω τώρα ότι ο Νικολόπουλος ψάχνει τον Κώστα Αντζουλάτο, που προήδρευε, γιατί ως συντονιστής οφείλει να πει ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα. Οι παρόντες στην εκδήλωση βουλευτές για μια ακόμη φορά «εποίησαν την νήσσαν». Απλά πράγματα!

«Βρήκε την ώρα» ο δήμαρχος
Για πρώτη φορά πολιτικοποιήθηκε το επίσημο γεύμα ανήμερα του Αγίου Ανδρέα, προς τιμήν του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο δήμαρχος ανέβασε τους τόνους για τη χρήση της λιμενικής ζώνης που διεκδικεί από την κυβέρνηση και για τους λαθρομετανάστες. Τα σχόλια της πλειοψηφίας των παρευρισκομένων ήταν αρνητικά. Το πανηγυρικό της ημέρας και το έθιμο απαιτεί λόγους διαχρονικούς και εμπνευσμένους. Άλλωστε, όπως έλεγαν και οι έχοντες καλή μνήμη αντίπαλοι του εορτάζοντος δημάρχου, «αυτήν τη φούρια δεν την εξεδήλωσε στη Βουλή, τότε που ήταν βουλευτής. Ας πρόσεχε τι ψήφιζε επί Σημίτη για τις ΑΕ των λιμανιών της χώρας».

Μοιράζει το παιχνίδι ο πρόεδρος
Αντίθετος με την τακτική Παπανδρέου είναι ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ ΝΔ στην Αχαΐα Ανδρέας Αβραμόπουλος. Με μια έξυπνη κίνηση μοίρασε αρμοδιότητες στους εσωκομματικούς του αντιπάλους, διαψεύδοντας όσους τον κατηγορούσαν για συγκεντρωτισμό και ρεβανσισμό απέναντι σε αυτούς που του ασκούν έντονη κριτική μέσα στην οργάνωση του κόμματος στην Αχαΐα. Το μόνο πρόβλημά του είναι πως τοποθέτησε επικεφαλής τον Ανδρέα Καρνάρη στον τομέα της Υγείας πάνω από τον θερμό υποστηρικτή του Θρασύβουλο Μαυρομμάτη και, όπως μαθαίνω, σύντομα αναμένονται… εκρήξεις. Όμως, ο πρόεδρος εφαρμόζει τη βασική αρχή ότι «στην πολιτική δεν χωρούν συναισθηματισμοί». Το αποτέλεσμα μετράει.


Σχολιάστε εδώ